Dyslexiás gyermek jogosult-e magasabb összegű családi pótlékra? Ismer-e bárki ilyen esetet? (tudásbázis)
A 15 éves lányomnak most diagnosztizálták a Hashimoto-thyreoiditis -t. Azt szeretném kérdezni, hogy tudja-e valaki, hogy erre a betegségre jár-e magasabb összegű családi pótlék?
Előre is köszönöm a segítséget!
Hátha tudja valaki: Lányomnak most állapították meg hogy autóimmun hypothyreósisa van. Vajon ez tartós betegségnek számít?
Előre is köszönöm a válaszokat
nem csodamódszer a Meixner módszer!
De a legjobb olvasástanítási módszernek tartom.
Annak idején mikor kezdték az elsőt,nem mondom,hogy intenzíven,de foglalkoztak a gyerekekkel logopédusok tanóra keretében.Most lettek felsősök,most is van ilyen óra de nem kapják meg rendesen.Van hogy meg sem tartják az órát van hogy 3 hetente 1x viszik őket foglalkozásra stb.stb.Pedig nekik erre nagy szükségük lenne.Főleg hogy azért ide kaptuk a javaslatot mert ez végig (8.-ig) logop.oszt.
De már rengeteg vitám volt emiatt ők állítják hogy megadnak minden segítséget a gyerekeknek.Gondolom ha le kell dokumentálni egy felsőbb szerv felé akkor igen.De gyakorlatban nem így van.
hát nem igazán.pont erről panaszkodtam egy másik fórumban.elméletileg fejlesztőtagozatra jár logopoédiai oszt.-ba.
Ami itt járna neki hivatalból szakvélemény alapján azt nem kapja meg,külön hordom őt magántanárhoz is heti rendszerességgel.Persze jó pénzért....
meghosszabbított gyes nem jár ilyesmire.
egy jó logopédiai óvodát és komplex fejlesztést kell neki biztosítani.
mit értesz hasonló eseten?
a diszlexia általában 2. osztály környékén derül ki, akkor már ugye GYES már régen nincs.
Más fogyatékosságokra (látássérülés, hallássérülés, stb) nincs rálátásom.
Értem, Zebracsikó.
Köszönöm.
a diszlexia nem betegség, hanem nyelvi zavar.
Ha a Szakértői Bizottság véleménye alapján az SNI kategóriába esik a gyermek, akkor az iskola magasabb összeget kap utána, illetve egy gyermek többnek is számíthat az osztálylétszámban.
A Szakértői Bizottság a szakvéleméynében kijelöli, hány fejlesztő foglalkozást kell hetente megkapnia a gyermekednek logopédustól, vagy a Nevelési Tanácsadó gyógypedagógusától.
Megkérdezhetem, mi áll a szakvéleményben ezzel kapcsolatban? És mi a diagnózis? Meg hány éves a gyerek?
Igen, az iskola valóban kap "fejpénzt" az SNI-s gyermekek után, viszont úgy tűnik - természetesen a változó világunk tükrében - hogy a különböző betegségek (szakmai) megítélése mintha nem vonna maga után természetszerűen társadalmi támogatást.
Azaz pl. a dyslexiásokat ugyan fogyatékosoknak tartják (ha ugyan finomabb kifejezéssel is illetve őket) és a betegséget, mint a családokra többlet-terhet rovó felelősséget elismerik, ám a segítség (anyagi ill. természetbeni) csupán közvetítéssel jut el a beteghez.
A mai Magyarországon pedig pontosan tudjuk, mit jelent, ha családoknak szánt támogatás "közvetítő" zsebeken át érkezik...
Szia, lattam, hogy elborzaszt a gondolat, hogy nem igazan vagyunk tisztaban a jogainkkal :) es (sokszor a kotelesegekkel sem :)
[link] Itt esetleg tudsz koborolni. Pl az elso osztalyos evismetlesrol is (?!)
Szerintem diszlexiasoknak nem jar felemelt csaladi potlek, az iskola kap tamogatast utanuk, ott oldjak meg a fejlesztest. Duplan szerintem csak fogyatekosoknak jar.
Ott kellene szerintem megkerdezni, ahonnan a CSP-ot kapjatok.
További ajánlott fórumok:
- Minimum hány cm-rel legyen magasabb a férfi a nőnél?
- Ha 40 cm-el magasabb a pasi, Téged zavarna?
- Tudja valaki miért vonták meg a tartósan beteg, állandó gyógyszerezésre szoruló asztmás gyerekektől a magasabb családi pótlékot?
- Magasság - Hogyan lehetnék magasabb?
- Aki saját maga után fizeti a tb járulékot, jogosult-e valamilyen ellátásra?
- 40%-os csökkentett munkaképességű, rendszeres szociális járadékban részesülő munkavállaló jogosult-e álláskeresési, stb járadékra?