Ki jogosult gyermekgondozási segélyre vagy gyermekgondozási díjra? (tudásbázis)
Szerintem nem rossz dolog az egyenjogúság. :)
Azért így másképp hangzik.Mármint,hogy ha adódik valami azért el tudnál helyezkedni.
Félreértés ne essék, én nem ítélem el azt,aki fiatalon szül. Én is fiatalon akarok szülni,de én el fogom tudni tartani azt a gyereket. Viszont az említett nő pont azt ecsetelgette,hogy majd ő eltartja a GYED-ből és GYES-ből,és ez a nem mindegy. Kezdjük ott,hogy nem tűnt túl gazdagnak,és erre tett utalásokat is. Másrészt az alapján amit itt írnak,nem is kaphat GYED-et. Akkor miről beszélünk? Persze az ő döntése,hogy neki baba kell (még nem terhes!),és hogy ő neki akar állni a dolognak,viszont szerencsétlen gyerek issza meg a levét,ha a szülő beleszüli a semmibe a gyereket,aztán majd nyomorognak együtt...
szandus19: Még egyszer hangsúlyoznám,ez nem ellened vagy a hozzád hasonló emberek ellen irányult. Amint mondtam,20-21 évesen én is szeretnék majd babát,DE! az említett hölggyel ellentétben,én el tudom majd tartani azt a gyereket és nem az lesz,hogy majd nyomorgunk együtt,és hej de jó lesz majd nekünk... Bármennyire szeretnék fiatalon anya lenni,nem tervezgetném a babát addig,amíg nem vagyok benne biztos,hogy az a gyerek majd nem fog éhezni és rendesen eltudom majd látni, és nem a GYES és GYED-be kapaszkodva.
Vagyis mikor várandós voltál nem volt semmi jövedelmed....
Azért én azt gondolom,jobb úgy szülni,hogy kap az ember táppénz ameddig várja a babát,majd elmegy szülési szabadságra és ezután kapja a gyedet,ami mindenképp magasabb jövedelem,mint a gyes.Meg én nem tartom túl jónak,hogy apuka fején van az összes felelősség,hogy eltartsa a családot.
Az OKJ képzésben részt vevők nem kaphatnak GYEDet csak akik a felsőoktatásban vannak és van legalább 2 teljesített fél évük.
A legutóbbi minisztériumi jelentés szerint eddig 200-an vették igénybe ezt a fajta ellátást.
Ha csak egy lány is aki valamilyen oknál fogva teherbe esett és ennek a juttatásnak a hatására nem rohan abortuszra, mert talán annyira mégsem kilátástalan a helyezete akkor már megérte bevezetni ezt az ellátást.
Ettől függetlenül tény, hogy nem biztos, hogy a legideálisabb életszakaszukban vállalnak babát, de így vagy vállalják és akik a felsőoktatásban tanulnak nem a segélyek miatt szülnek hamár szülnek.
Köszönöm a válaszokat. :)
Sokkal érthetőbb lett a dolog ^^"
GYES-t bárki kaphat nem kell megelőzőleg munkaviszony.
GYED-et csak az kaphat akinek a megelőző két évben van 365 napot jelentő jogviszonya.
Fincsi a diplomás GYED-ről írt, ami speciálisabb, mert nem kereset hanem minimálbér után jár és csak 1 évig ellentétben a sima GYEDel, ami 168 napos terhességi gyermekágyi segély után a gyermek 2 éves koráig jár.
Az egyetemistának már 2 félévének meg kell lenni, a dolgozónak meg talán 1 év bejelentett munkahelynek.
Ha én is jól értelmeztem......:)
Sziasztok!
Nekem még nincs gyerekem és egyenlőre nem is tervezem. Viszont a minap hallottam egy érdekes beszélgetést,viszont annyiszor elhangzott a GYES és a GYED,hogy teljesen elveszítettem a fonalat. Valaki elmagyarázná,hogyan is működik a dolog? Ki kaphat GYED-et és GYES-t? Vagy ez mindenkinek jár? Mihez van kötve? Az is kap,aki még pl nem dolgozott soha,mert pl most jött ki az iskolából(fősuli,egyetem,OKJ-s képzés,gimi vagy vmi hasonló)? Vagy pontosan hogyan működik?
Bocsánat,ha kicsit értelmetlen a kérdés,de tényleg érdekel. Mert hát egyszer majd nekem is lesz gyerekem,és akkor majd jó,ha tudom hogyan megy. Szülőktől nem szeretném megkérdezni,mert rögtön az jönne le nekik h terhes vagyok vagy gyereket akarok,és nincs kedvem hetekig magyarázkodni. ^^"
Előre is köszönöm a segítőkész,hasznos válaszokat. :)
További ajánlott fórumok:
- GYED-en lévő anyukák!Nektek is ez a három"juttatás jár" (GYED, családi pótlék, gyermekgondozási díj)?
- Pályakezdő álláskereső vagyok. 4 és fél hónapos munkaviszonnyal nem vagyok jogosult munkanélküli segélyre. Másra sem?
- Jogosult vagyok gyermekvédelmi stb. segélyre?
- Hogyan változott idén, az ápolásidíjra való jogosultság megállapítása?
- 21,5 év szolgálati idővel mennyi nyugdíjra vagyok jogosult?
- Passzív féléves nappali tagozatos egyetemi hallgató jogosult lehet-e ápolási díjra?