GYED-en lévő anyukák!Nektek is ez a három"juttatás jár" (GYED, családi pótlék, gyermekgondozási díj)? (tudásbázis kérdés)
Sziasztok, Bocsi hogy csak most de nagyon szépen köszönöm a válaszotokat.Még egyszer bocs de eddig nem időm be lépni.
Szép napot nektek.:)
Szeretnék segítséget kérni abban, hogy a gyest és a családit előre kapjuk vagy utólag??????
Kérem aki tutira tudja az válaszoljon.Köszi előre is:)
szia!látom jól tájékozott vagy, úgyhogy merek kérdezni :)
mi van ha én nem nyújtottam be az igénylésem mellé nyilatkozatot a munkáltatómtól a fizetésnélküliről?tőlem nem kérték.a m.helyem felszámolás alatt áll,de én még hivatalosan alkalmazott vagyok,és nem dolgozom sehol, itthon vagyok a gyerekkel.
szóval nézzek ennek utána jobban?vagy ez mindenképpen kell?
Szerintem kb. 1 hónappal a GYED lejárta előtt érdemes szólnod, hogy ki szeretnél lépni a GYED lejártakor és szeretnéd, ha kifizetnék a szabadságaidat is. Szabadságmegváltásként ugyanannyi összeget ki kell fizetniük, mintha kivennéd. Akkor érdemes kivenni, ha letöltöd a GYES-t is, mert akkor a szabadság idejével meghosszabbodik az otthonmaradásod. Szerintem, ha dolgozni akarsz a GYES mellett, akkor érdemesebb kifizettetni, mert nem az a lényeg, hogy tovább maradj otthon.
GYES alatt ki sem tudnád venni, mert azon időszak alatt is fizetés nélküli szabadságon vagy. Ha kilépsz GYED után, akkor passzív jogon fogod a GYES-t kapni, ami mellett nyugodtan lehet dolgozni időkorlátozás nélkül.
A GYES-t meg kell igényelned, de ehhez már nem kell a munkáltatótól jövedelemigazolás, mert ez nem a jövedelemtől függ. Ehhez is ugyanúgy be kell nyújtani majd a gyerkőc születési anyakönyvi kivonatát. Ha alkalmazásban leszel még, akkor egy nyilatkozat is kell a munkáltatótól, hogy fizetés nélküli szabadságot ad a GYES idejére. Ha kilépsz, akkor egyszerűen be kell írni, hogy mikor léptél ki. A GYES-t az Államkincstár adja, úgyhogy náluk kell igényelned.
A nyomtatványokat az államkincstár honlapjáról le lehet tölteni. (www.allamkincstar.gov.hu)
Úgy látom, Te nagyon értesz a témához, ezért lenne néhány kérdésem.
Ha lejár a GYED-em, GYES-re fogk menni, és mellette pedig úgy tervezem, hogy munkába állok, de egy új munkahelyen. A GYED lejárta után kivehetem a szabadságomat? Mennyivel korábban kell értesítenem erről a munkahelyemet?
A GYES-t már teljes egészében nekem kell intézni, vagy itt is van még valamilyen foglalkoztatói igazolás, amit a munkáltató küld be? Előre is köszi!
Iszonyú keveredés volt a papírokkal, mert a munkáltató elküldte az OEP-nek (tértifevényesen), de ott "eltűntek", íggy mindent újra kellett...6 hónapig semmit nem kaptam..
Szóval, annyi papírt alá kellett írnom, ami a foglalkoztatással volt kapcsolatban, hogy már egyáltalán nem emlékszem, hogy volt-e szó valamelyiken a szabadságokról.
A Terhességi gyermekágyi segély általában a szülés napján kezdődik és 168 napig tart (de kezdődhet a szülés előtt max. 1 hónappal). Utána igényelni kell a gyermekgondozási díjat (GYED). Ez a gyermek 2 éves koráig jár, kivéve, ha te gyest szeretnél helyette (ezt olyankor érdemes, ha előbb szeretnél elmenni dolgozni). Így a gyest már a gyermek 1 éves korától lehet igénybe venni, viszont csak akkor lehet mellette (gyes mellett) dolgozni, ha a gyerkőc elérte a 1,5 évet. Tehát alapesetben a gyed a gyerek 2 éves koráig jár, majd ott ismét igényelni kell a gyest.
Fizetés nélküli szabadságot törvény szerint ki kell írni ezen időszakra a kismamáknak, mert különben a tb nem adja sem a gyedet, sem a gyest.
Most olvastam el még egyszer, amit írtál. Tehát értesítettek, hogy lejár a TGYÁS. Ez idáig rendben van, de én azt hittem, hogy a munkáltatók hivatalból automatikusan megigénylik a dolgozónak a következő juttatást. Nem tudom, hogy van, nekem magamnak kellett intéznem.
Lehet, hogy csak fel kellene hívnod a figyelmét arra, hogy a TGYÁS lejártával igényeljék meg neked a GYED-et.
nézz utána a neten.vannak olyan oldalak,ahol ez pontosan le van írva.mikortól meddig és mi jár...stb.
amúgy a szabadságodat tényleg igényelni kell,velem is irattak ilyen levelet.
Hülyeséget is lehet komoly meggyőződéssel állítani:-) Ha valamiről úgy gondolom, hogy úgy van, én is komoly meggyőződéssel próbálok mindenkit meggyőzni:-)
Minden úgy van, ahogy az előttem írok leírták, nem ismétlem, járd körbe a dolgot. De a TB mindenről küld határozatot neked, a TGYÁS folyósításáról, megszűnéséről, családi pótlék megállapításáról, és végül a GYED folyósításáról. Persze, ha a munkáltatód megigényelte a nevedben.
Igen, erre írtam az előbb, hogy "De igen." Vagyis igazad van, a GYED a gyermekdongozási díj rövidítése.
De ezek szerint a kérdést kiíró nem tudja ezt.
GYED és családi pótlék jár ez kettő
/a GYED a GYErmekgondozási Díj rövidítése/
De igen.
Egyszerre mindig csak egy ellátás vehető igénybe + a családi pótlék, illetve rászorultsági alapon igényelhető még rendszeres gyermekvédelmi támogatás (ha azóta nem változott a neve...) az önkormányzatnál.
További ajánlott fórumok:
- Ausztriába költözünk. A párom ott kapott munkát. Én GYED-en vagyok. Milyen juttatások járnak?
- Ma egy Gyed-en lévő apuka minden elismerését fejezte ki az anyukáknak:)
- Ki jogosult gyermekgondozási segélyre vagy gyermekgondozási díjra?
- Az interneten kívül van valami írott könyv a gyermekvállalásról, a gyermekgondozásról amit valaki tudna ajánlani
- Ideális vers csecsemő és gyermekgondondozó-nevelő felvételire?
- Nektek megérkezett már a májusi gyermekgondozási díj?