Egy 4 hónapos baba mit ehet, es mennyi kell legyen a súlya? (tudásbázis)
Az én kisfiam kizárólag tápszeres volt. 5 hósan kezdtük a hozzátáplálást. Korának megfelelő bébiételeket adtam Neki, mindig úgy, hogy 1-2 kanállal a tápszer előtt. Étkezés kiváltására kb. 2-3 hét múlva került sor.
A gyümölcs magában csak desszert, étkezést nem lehetne vele elvileg helyettesíteni, csak kiegészíteni. Nekünk az első kiváltott étkezés ebéd volt, gyümölcs-zöldség pürével, később húsos-zöldséggel vagy húsos gyümivel, utána váltottam ki fokozatosan az uzsonnát tejpéppel, a tízórait gabonás gyümivel. Vacsira és reggelire 1 éves koráig tápit kapott.
Most 19 hós, reggelire babatejet kap, tízóraira joghurtot/kefírt vagy gyümit gabonával/müzlivel ebédre húsos-zöldséges főételt tésztával vagy rizzsel, uszonnára smarnit, vajaskenyeret, sonkát, gyümölcsöt szokott enni, vacsorára pedig tejpépet eszik. Napközben nasi gyanánt kölesgolyót, gyümölcsdarabokat kap.
A súlynövekedési görbét elvileg megtalálod a kiskönyvben, amit a kórházban kaptatok, a születési súlyához tartozó görbe az a min. érték, de ha valami nem OK, úgyis szólni fog a doki tanácsadáson, úgyhogy ezen ne parázz sztem. Amíg jókedvű, jó étvágya van, és szépen fejlődik, addig nagy baj nem lehet :)
Ez is egy jó szempont lehet a választásnál.
Nincsenek erre kőbe vésett szabályok, fontos, hogy a babának jó legyen.
Azért javasolják, hogy az alma legyen az első helyen, mert azt ártalmatlan, és a legjobb az almalé a próbának.
A másik: mi Magyarországon vagyunk, még a kórházban is azt mondták, hogy magyar babának először alma való.
De természetesen nem lesz semmi baj, ha mondjuk barackot, vagy répapépet kap elsőnek.
Ez csak a legáltalánosabb javaslat amit leírtam, és több megbízható védőnő is mond.
Vidd le valamelyik konditerembe és tegyétek a futópadra, mert éheztetni nem helyes! :D
Tudod, hogy ezek olyan nagyjából szabályok. Valószínűleg a lánykádnak szüksége van arra a plusz kilóra.
Helyes sorrend:)
Miért mi történik, ha őszibarackot kap egy baba, mert éppen akkor van a szezonja?
Arról nem is beszélve, hogy míg Magyarországon a gyümölcsökkel kezdik a hozzátáplálást, addig máshol a zöldségekkel.
Szerintem egy a fontos, hogy mindig kizárólag egy új komponens legyen az ételben és az új gyömölcsöt/zöldséget 3-4 napon át szokja a baba. Ha túl gyorsan váltogatunk, akkor lehetetlen lesz kitalálni, hogy mire reagál kedvezőtlenül a kis szervezete a sok új hozzávaló közül.
De legyen elsődleges a szoptatás és csak akkor adjunk mást, ha valami miatt erre nincs lehetőség. Nagyon fontos a megfelelő tápszer kiválasztása, amiben legjobb, ha az orvos tanácsát kérjük (legalábbis ilyen pici korban).
A legjobb ha 4 hónapos korában szopik. Nekem 5 és fél hónapos a lányom. Az 5. hónaptól kezdtük próbálni a gyümölcsöket. De csak keveset.
Én nem vagyok a híve annak, hogy sokan nagyon gyorsan elkezdik a hozzátáplálást.
Mi most az alma, őszibarack pépeknél tartunk. kapott sütőtököt, és répát egy kis krumplival. Mást még nem.
Amúgy a helyes sorrend az ételek elkezdésénél: alma, őszibarack, meggy, krumpli, sárgarépa. Majd ezek keveréke.
Szia!
A kisfiam 4,5 hónapos 7200 g.
Sajnos már kevés a tejcsi:((((
Most kezdem a hozzátáplálást , épp ma:)
Almával kezdünk.
További ajánlott fórumok:
- Második babát szeretnénk! Ötleteket várok, hogy lány legyen...
- Foghúzás esetén mit lehet tenni, hogy ne legyen gyulladás és minél hamarabb gyógyuljon a foghely?
- Egy 4 hónapos kisfiúnak kb. mennyi kell, hogy legyen a súlya?
- A meglevő UH adatokból tudja valaki, hogyan lehet kiszámolni az aktuális súlyát a babának? Nem számolta az orvos, csak méregetett.
- Mekkora súlya legyen egy karikagyűrűnek, hogy az sokáig megmaradjon?
- Van valami "képlet", hogy az uh értékek alapján két számmal valamit csinálva ki lehet számolni a baba súlyát. AC meg valami kell hozzá.