Égerszegi csülkös körömpörkölt recept
240 perc
Az Égerszegi csülkös körömpörkölt hozzávalói:
2 darab sertésköröm,1 db hátsó csülök
3 evőkanál sertészsír
3 db közepes vöröshagyma
3-4 gerezd fokhagyma
2 db közepes paradicsom
2 db zöld-csípős paprika
2 evőkanál őrölt édes-nemes paprika
1 kávéskanál egész köménymag
só és őrölt fekete bors ízlés szerint.
Az Égerszegi csülkös körömpörkölt elkészítési módja:
A körmöket hosszában kettévágjuk, a csülköket kb. 3 centis karikára fűrészeljük, majd alaposan megmossuk a húsokat. Egy nagy vasbográcsba – vagy vaslábosba – disznózsírt teszünk, amin üvegesre pirítjuk az apróra vágott vöröshagymát, majd hozzáadjuk a darabokra vágott körmöt és a csülköt. Ezután együtt pirítjuk tovább, majd hozzáadjuk a paradicsomot, a fokhagymát, megsózzuk, megszórjuk az őrölt paprikával, a köménnyel, és aláöntünk annyi vizet, amennyi ellepi az egészet. Végül rádobjuk a zöld csípős paprikákat egészben. Jól összekeverjük, majd fedő alatt lassú tűzön főzzük közel három órám át. Közben néha megmozgatjuk, megrázogatjuk a bográcsot, de nem kevergetjük. Ha szükséges pótoljuk az elforrt levet. Főzés közben is megkóstolgatjuk és ha szükséges ízesítjük. Lényeges, hogy a pörkölt leve ízletes, ragacsos lett, a csontokról leváljon a hús, ésa bőr is. Köretet is készíthetünk hozzá, de friss kenyérrel és kovászos uborkával is kiváló. Pincehideg vörösbor illik hozzá.
Kategória: Egytálételek receptjei
A receptet beküldte: varbóc, 2017. júl. 31. 05:37
Az Égerszegi csülkös körömpörkölt elkészítési módja és hozzávalói.