Diós gombócok recept
A Diós gombócok hozzávalói:1 kg burgonya,
kb 30 dkg liszt,
1 tojás,
só, ízlés szerint
8-10 kivi,
kristálycukor, ízlés szerint
5 dkg vaj,
4 evőkanál zsemlemorzsa,
10 dkg darált dió,
10 dkg durvára vágott dió,
1 evőkanál reszelt citromhéj
A Diós gombócok elkészítési módja:
A megmosott burgonyát enyhén sós vízben héjastól megfőzzük, meghámozzuk, és még melegen áttörjük. Miután kihűlt, hozzáadjuk a tojást, a darált diót és annyi lisztet (kb 20 dkg-t), hogy összeálljon és nyújtható legyen a tészta. Lisztezett deszkán. lisztes sodrófával tenyérnyi köröket nyújtunk belőle. A kiviket vékonyan meghámozzuk, majd nagyobb kockákra vágjuk. A tésztakörök közepébe egy-egy kivi darabot teszünk, és megszórjuk reszelt citromhéjjal elkevert kristálycukorral. Lisztes kézzel egyenként gombócokká formázzuk, aztán bő, enyhén sós, forrásban lévő vízbe rakjuk, és addig főzzük, amíg a gombócok feljönnek a felszínre. Akkor kiszedjük. A zsemlemorzsát vajon megpirítjuk, elkeverjük durvára vágott dióval és kétkanálnyi cukorral. A gombócokat meghempergetjük a morzsában, majd koktélcseresznyével és citromfű levéllel díszítve tálaljuk.
A kiviket úgy daraboljuk, hogy a tésztákba kényelmesen be tudjuk őket gömbölyíteni.
Kategória: Sütemények, édességek receptjei
A receptet beküldte: access, 2010. aug. 27. 08:36
A diós gombócok elkészítési módja, hozzávalói és a sütéshez/főzéshez hasznos tanácsok.