Darabos étel bevezetése lépésről lépésre?! Segítsetek! 8 hónapos baba anyukája (beszélgetős fórum)
Neki még 2 foga van lent :) Meg félek hogy nagyot harap és baj lesz :)
Fosos vagyok ezen a téren :)
Szia,onnantol adunk szilard etelt,hogy kinottek a ragofogak parban (alul-felul). Amig nincs ragofoga,nem tud mivel ragni. Sokan adnak elobb is ezt-azt majszolni,de nem ragja a gyerkoc hanem pempozi a szajaban es kesobb ragni is nehezebben tanul meg. Ami szilardat szoktunk elsonek adni,pl piritost,mert azt elnyammogja,automatikusan imitalja a ragast es nem tudja betolni egyben (tisztelet a fantaziadus gyermekeknek:)) es azzal tenyleg ragast tanul,mig pl. banannal,sajttal csak azt hogy gyurja szet a nyelvevel es nyeljen. A babapiskota is jo,csak cukros :)
En igy gondolom...
egy bolcsis gondozoneni :)
Nem kell túlaggódnod.
Az én gyerekem ebben a korban már vidáman ettete önállóan, marokra, fogva a kiflicsücsköt, piskótát, miegyebet.
Nem is értem ezt az aggodalmat:/
Banánt nem adnék! Nagyon egészségtelen!!!!
Izraelben, ahol termelik, még mikor kicsi, rá húznak egy papírzsákot (mint nálunk a cementes zsák) hogy védjék a kártevők ellen, mint kígyók, madarak. Semmi napot nem ér, ezek után zölden szedik le, gázzal érlelik.
8 hónaposan tarhonyát marhapörkölttel, apróra vágva, villával megtörve, kifli végett, virslit, kenyeret, most már vajas-lekvárosat is, túrórudi csoki nélkül, krémtúró kifli darabkákkal, de már kóstolt szalonnát, babapiskótát imádja, ezt is nyugodtan a kezébe adhatod, főleg ha omlós, elolvad a szájában.
Persze ezek nem egészségesek, de sajna én tudom mi van bennük: dolgoztam a húsiparban, és a gabonaiparban is. Ha nem magad eteted a csirkét, ha nem te termeszted a búzát, rizst, akkor antibiotikum származékok, vegyszer maradványok, és gombák (lásd tavalyi fuzárium, és Magyarországon sehol nem lehetett kapni fuzárium mentes búzát!!!! Úgyhogy még most is azt esszük a kenyérben).
Tehát ne aggódj a cukor, só miatt, ezek a legkisebb problémáid!
Ja, egyébként várom a további ötleteket.
Pl-: Milyen gyümölcsöt javasoltok, milyen formában adni ebben a korban?
Köszönöm, hogy ilyen sokan ilyen gyorsan válaszoltatok. Remélem sikeülni fog.
Most még csak a 8 hónaposnak való babaételt adom, de azok közül is csak a rizses változatot, mert a krumplis, bár apró darabokban van, csúszik a szájában nem tudja elnyomni -így öklendezik tőle vagy kitolja. Emellet pedig Bulátát adok neki rágcsálni, de csak úgy, hogy fogom a végét, mert félek, hogy az egészet betolja a szájába. Talán egy hét múlva, amikor már ismeri, hogy hogyan kell enni, felügyelet mellett e nélkül is megpróbálok odaadni neki egy darabot.
Szóval itt járok. De nagyon lassan haladok. Aztán nem tudom, hogy mi lesz a folytatásban.
szia! Nálunk bár nem volt gond a darabos kaja kérdéssel de kezdetnek én kis lyukú sajtreszelöt használtam majd apróra vágtam. Más állagú így mintha kevesebbet turmixolod. Persze pepecsebb és nem mindennél kivitelezhető. Én sokszor tésztaként durumtarhonyát adok a szósz pedig turmixolt . A tarhonyát is jó puhára főzve könnyen rágja.vagy párolt alma, körte villával összenyomva.
Nálunk jellemzően kenyér a vacsi de ez elején nem túl jó még mert a túl puha kenyér feltapad a szájpadlásra. Én általában vajas vagy házi májkrémes vagy tojássárgájából készült vajkrémest vagy sajtos kenyeret adok ezek jobban csúsznak:)
Cukorra pl. egyáltalán semmi szüksége nincs a szervezetnek (finomított cukorra), üres, fölösleges kalória. A cukorbetegséggel sincs ilyen összefüggés. A só egy éves kor alatt szintén nem ajánlott, a felvágottakban meg pl. rengeteg van belőle.
Én semmit nem sóztam egy éves kor alatt és nem is cukroztam, mégis simán megette a gyerekem. Ők még sokkal intenzívebben érzékelik az ízeket, mint mi. Én sem azt mondom, hogy vonjuk ki a sót és cukrot az ételünkből, de ilyen pici gyereknél erre sokkal jobban oda kéne figyelni.
De ez nem tartozik a fórum témájához.
igazad van, az van benne, viszont bio alapanyagokból, kifejezetten babáknak való
fenntartom, hogy nem lehet minden cukrot és sót kivonni az ételükből, egyrészt íztelen lenne, másrészt a mi kajánkban is van, és úgyis ezt fogja enni egyre inkább, ha a szervezete nem ismerkedik meg vele, később meg abból lehet baj (cukorbetegség pl)
ezekre az anyagokra is szüksége van a sejteknek, a mértékletességen van a hangsúly
természetesen én sem parizerre gondoltam, hanem sonkára például (a virslit meg egyenesen a védőnő és az orvos ajánlják - persze abból is van olcsó és minőségi is)
a babakekszben semmi cukor nincs, ezért BABAkeksz (legalábbis a hipp-es, én ezt adom)
8 hósan meg már nem lesz baja egy kis cukortól, ami abban a 10 morzsányi muffinban volt (az egész tepsiben volt 10dkg), attól igazán nem lesz baja, nem lehet a széltől is óvni, lényeg a mértékletesség - szerintem
Azért arra figyelj, hogy babának való ételt adj neki. Pl. a szalámi borzasztó egészségtelen, 3 éves kor alatt nem ajánlják egyáltalán a virslivel, felvágottakkal együtt. persze mindenki azt ad a gyerekének, amit akar, de nekem pl. fontos szempont a gyerekem egészsége.
Igazából a piskóta, babakeksz és társaik sem a legjobbak, tele vannak cukorral. Akkor inkább cukormentes háztartási keksz, zsemle, kenyér, gyümölcsdarabkák, stb...
Én úgy csináltam a dolgot a lányomnál, hogy soha nem turmixoltam, csak villával szétnyomkodtam a kaját, és így már a legelejétől szokta a darabosat. Aztán lehet egyre nagyobb darabkákat hagyni benne.
Eszembe jutott egy történet.
Mamám mesélte, hogy Apukám mikor kicsi volt, mindenáron paprikáskrumplit akart enni..de max 8hónapos lehetett... virsli volt benne meg krumpli ami darabos volt, semmi más, de ezek mind picikékre vágva, jó puhára főzve. megette, és boldogan aludt egy nagyot. :)
tanulság: ha a gyerek valami után erősen érdeklődik, akkor megjön a kedve is hozzá, ha okosan, de megadjuk neki a lehetőséget kipróbálni :)
Egyetèrtek veled. Remek ötletek!
Èn mèeg krumplit föztem kicsi kockàkban, azt is az inyègvel ugymond szèttudja harapdàlni, nyomkodni.....
a babapiskòta szintèn remek ötlet!
Ès az is szuper, hogy a pèpes helyett fokozatosan darabosabbra, de azèrt picit szaftosan mèg adom a kajàkat a kicsinek :-)
SZia! Én az alábbiakat próbáltam eddig (8,5 hós):
(- 6 hós kora óta adok a kezébe babakekszet, amit abból leharap, azt elszopogatja/-rágcsálja (ínyével is el tudja))
- apró kenyérdarabkák vajjal, vagy szalámival (az én lányomnak ez még túl száraz, elnyammogja, de mikor le kellene nyelni, öklendezik tőle (a szalámi magában jobban csúszik, a kenyérrel van gondja egyelőre)
- de: muffinból evett hétvégén :)
- ami bejött: kecskeméti-s üveges ananász almadarabokkal (8 hós), puhák benne az almák, szépen elnyammogja és jobban csúszik, mint pl egy kenyér
- ha már mindent eszik(amit lehet), akkor vehetsz 8 hótól adható kajákat, azok már nem annyira pépesek
- ha én főzök, akkor előbb leállítom a turmixot, hogy kissé szemcsésebb maradjon az étel - ezt fokozatosan egyre darabosabbra lehet majd hagyni, ha már az eddigit szépen meg tudja enni
KIVÉTEL: a hús - azt amíg nincs elég foga és nem tudja megrágni, addig egyben nyeli le, és így nem tudja megemészteni (ahogy bemegy, úgy jön is ki), szóval a húst addig rendesen össze kell pépesíteni, minden mást elég kevésbé is (zöldségeket stb szét tudja nyomni az ínyével is)
További ajánlott fórumok:
- Mit szóltok a 44 órás munkahét bevezetéséhez?
- Magyar érettségiben ha a novellaelemzésnél a szerzőről és koráról nem tudok semmit, mit írjak a bevezetésbe?
- Mennyi tejterméket ehet egy nap egy kb. 1 éves gyerek, ha csak 1 hónapja kezdtük a bevezetését? Van minimális és maximális határ?
- Vegyes táplálás bevezetése, szoptatás mellett?
- 5 hónapos babánál mivel lehet elkezdeni a glutén bevezetését a háztartási kekszen kívül?
- Ételek bevezetése: normális, hogy ilyen nehezen megy?