Csülkös bableves, recept segítség. (beszélgetés)
Én kolbásszal szoktam Anyósom világbajnok receptje szerint így:
Hozzávalók: fél kg bab, kb. 25-30 centis jobbfajta füstölt kolbász, egy jó nagy vöröshagyma, egy közepes petrezselyemgyökér, egy közepes répa, kicsi zellerdarab, 1 babérlevél, 3-4 gerezd fokhagyma, 1-2 krumpli, két kanálnyi lisztből készített rántás, tejföl, vagy tejszín, nagyon kevés (talán egy kanálnyi ecet), és persze só.
A babot előző este beáztatom. Felteszem főni a kolbásszal, megpucolom, kockára vágom a vöröshagymát, hozzáadom, sózom. A beáztatott bab hamar megpuhul, így nemsokára, kb. fél óra múlva hozzáadom a centis vastagságúra vágott répakarikákat és petrezselyemkarikákat, plusz beledobom a zellert, a babérlevelet, a szétnyomott fokhagymagerezdeket, megsózom. Kb. fél óra múlva hozzáadom a kockákra vágott krumplit, mikor az is megfő, hozzákeverem a rántást (akkor jó a mennyiség, ha nem sűrűsödik be tőle a leves, csak krémessé teszi), a rántással együtt főzöm még legalább 5 percet. Végül hozzáadom az előzetesen kevés levessel elkevert tejfölt, vagy tejszínt, az ecetet. Megkóstolom, utána sózom, ecetezem, ha kell, akár kicsit felhígítom vízzel, ha túl savanyúnak, vagy sósnak érzem. Tálaláskor a kolbászt kis darabokra vágom.
Egyszer több kolbászt tettem bele, de nem volt jó, túl erős lett benne a kolbász íze.
Ugyanezt megcsináltam már csülökkel is, de akkor persze a csülköt előbb fel kell tenni főni, és én úgy csináltam, hogy amikor megfőtt, kivettem, apró kockákra vágva tettem vissza a levesbe. Ja, és a csülkös bablevest még nagyon feldobja, ha a végén apróra metélt petrezselymet dobunk bele - ezzel már max. egy percig szabad csak forralni.
Én egy tejfölös receptet írok neked, így készítem: Az előző este beáztatott babot felteszem főni, adok hozzá kevés ételízesítőt, (sót azért nem, mert lehet, hogy a csülök nagyon sós, majd meglátod) babérlevelet, szemes borsot, 1 fej vöröshagymát, takarékon puhára főzöm.
A csülköt feldarabolom, felteszem egy másik edényben, a csontos részét is. Zúzott fokhagymát adok hozzá. (Én sokat, mert úgy szeretjük)
Azért külön főzöm bárhogy készítem, mert nem biztos, hogy a csülök és a bab egyforma idő alatt fő meg. Ha jó házi a csülök, akkor kell neki vagy 3 óra, ha gyors pácolt bolti, akkor gyorsabban. Amikor minden puha, összeöntöm, tejfölös habarást adok hozzá, amivel összeforralom. A csülök levéből annyit adok hozzá, hogy ne legyen túl sós. Ha nagyon az, vízzel pótolom,hogy leve legyen.
Amúgy a Jókai bableves is nagyon finom.
Sziasztok! Légyszíves segítsetek! Írja le nekem valaki, hogy hogy tudok egyszerűen csülkös bablevest csinálni. Van fél kg tarkababom azt tudom, hogy előző este be kell áztatni. és egy kisebb csülköm.
Mit és, hogyan csináljam a legegyszerűbben? Mennyi vízzel kb. Köszönöm szépen!!!
További ajánlott fórumok:
- Hagymás bableves
- Elrontottam a bablevest, hogyan tudnék még javítani a helyzeten?
- Ti hogyan készítitek a csülkös krumplilevest? Recepteket várnék. :-)
- Egy kiadós bográcsban készült Jókai bableves után milyen könnyen elkészíthető desszertet adnátok?
- Az elsozott ételt, hogy hozzátok "elfogadható" állapotba? pl.csülkös bableves?
- Csülkös babgulyás, receptek?