Hagymás bableves (beszélgetés)
Ha füstölt csülköt főzök vagy bab vagy lencseleves készül belőle :)
A husveti sonka levebol keszult leves a leges-leg-legfinomabb.
Amugy meg alljon meg benne a kanal!
A leves legyen egy picit suru, fustos, csipos, sos, fokhagymas.
Végigolvasva a sok hozzászólást ,meg kell állapítani azt a már elcsépelt de IGAZ szólást ,hogy " ahány ház ,annyi szokás ! " .Olyan -számomra VAD - dolgokat olvastam,hogy még. De hát aki otthon úgy szokta meg ,annak az a legjobb !
Nem kellett nekik szalkasitani :D
Azt gondoltam, csak eltévesztetted, azért vicceltem :)
Az biztos, hogy holmi párolt zöldségekkel nem
tudtak volna földet művelni, oda komoly erő, izom
kellett!
erre a férjem mindig azt mondja , h a mi gyerekkorunkba éhen haltak volna a : körömépítők , a konditermet üzemeltetők , a tetoválószalonok dolgozói .......+ van még 1 jó pár olyan munka , amiből nem élt volna meg a jónép :(
Először én idegenkedtem tőle, a férjem családjában volt ez szokás, de egyszer megkóstoltam, azóta így eszem. Sima vöröshagymát szoktunk a főzelék alá vágni. Isteni!
Ja. Nekik az volt az edzoterem.
nem csoda , h nem volt senki túlsúlyos :) kivette a fizikai munka az emberekből az energiát rendesen :( mire kibattyogtak a földre már az is egy nem csekély fizikai teljesítmény a ma embereinek :(
de jó ! 1x kipróbálom ezt is :)
Mi a krumplifőzeléket szoktuk nyers hagymával enni :)
Bablevesbe pedig ecet+tejföl.
Anyukam ugy fozte a bablevest, hogy tett bele meg 2-3 egesz krumplit, meg egy marek babbal tobbet; megcsinalta a fokhagymas rantast es bele a megfott fentieket. Kellett a kaloria a foldmuveseknek.
Es senki nem volt tulsulyos, sot!!
Eeez igen!
Dúskálunk, dúskálunk :D ;D
Bableves mellé krumplis babfőzelék ??
Nalunk a bableves melle krumplis babfozelek sonkaval, voroshagymaval, ecettel, meg palacsinta vagy csaszarmorzsa volt a menu.
én teszek bele: valamilyen füstölt husi vagy kolbi, sárgarépa, fehérrépa, petrezselyem, zeller mindenképpen a zöldséget hosszában vágom, petrezselyem pár krumpli, és 1 vöröshagyma. foghagymás kevés rántással berántom. mellé mindig sütök krumplis lángost (főttkrumpli törve, liszt élesztő pici vaj kelesztem poginak szaggatom és forró olaj. ez a kedvencem!!!!
voltak a nagyon egyszerű ételek között is kedvenceim , a grizestésztát nagyon szerettem , gyerekkoromban jó híg vörösszilva lekvárt rácsorgatva , felnőttként + a nevelőotthonba kikeverték a sárgabaracklekvárt jaffa szörppel , csodálatos íze volt együtt .
én a zsírosdeszkát :) szerettem , főleg , ha jó kis sültzsír volt , jó sok savanyúsággal , még ma is a kedvencem :) Mamikám ha nyuszit vágtunk , a pörkölt alá sütötte a hagymazsírt , volt , h kezdhette újra mert kimártogattuk .
Én gyerekkoromban nagyon sokat ettem cukros-vizes kenyeret, és zsíros-cukrosat is.
Pirospaprikával szórt kenyér is volt :)
Bizony, sokszor volt ilyen!
Zsiros-lekvaros-cukros kenyer;
akiknek jobban ment, azoknak meg mezes, netalan tejfolos kenyeruk is volt!
Amit gyerekként sose kellett ennem , az a bevizezett kenyér volt amit megszórtak kristálycukorral brrrrrrrr! pedig volt olyan gyerek , aki szerette , nekem még a gondollatára is végigfut a hideg a hátamon , pedig valószínű , h az volt , amit ehettek , azért az 50-es évek vége , a 60-as eleje még nem volt olyan Hawai
Nekem az verte ki 1x a biztosítékot , mikor valaki a húslevest rizzsel ette , pedig ......ha úgy szerették :)
Ettol mar csak a cukros-sos turos teszta a jobb!
én se mindig egyféleképpen főzöm pl a bablevest , 1 másik kolléganőm férje csak sok-sok babbal szereti , zöldséget se tehet bele az asszony :) a tojást , amiből egy kis tészta lesz benne , felveri és felét a macska kapja :) :) :) mert azért is morog a férje , az enyém hálistennek ilyenekbe nem kotyog bele / talán azért , mert főzni se tud :) /
....én se szeretem látni se , nemhogy enni ! az agyoncukrozott tésztafélét / se / ezért még egy olyan sütire se szórok porcukrot se , amit egyébként még az üzletbe is megporcukrozva lehetett régen kapni , lerázogattam róla , ha mégis olyat vettem :) tényleg ízlés és szokás dolga :)
nekem Anyóskám tejfölös krumplisalátája volt rettenetesen nemszeretem kaja valaha , kicsit kevesebb cukorral , de sok éve én is úgy készítem , nem úgy , ahogy én szerettem gyerekkoromban :) viszont a tejfölös uborkasalátától ? brrrrrrrrrr ! pedig van , akinek az a mennyei eledel :)
A kenyeret pl egy régi kolléganőm férje olyan vékonyra szeletelve szereti , h olyanra egy friss kenyeret nem is tudnék felvágni , ő se ! ezért mindig szeletelt kenyeret vesz neki :) szerencsére van több lehetőség , addig jó , amíg mindenki talál megfelelőt :)
Én sem karamellizált cukron csinálom, a kész tésztára teszem a cukrot.
Szerintem káposztás-tészta is készülhet többféleképpen :) én nem teszem karamellizált cukorra a lereszelt kápiosztát , bár 1 kiskanál cukrot szórok majd a káposztára pirítás közben :) a lereszelt káposztát nem sózom le , de ha sok a leve kicsavarom és azt a fincsi lét megiszom :) :) viszont enni a kész tésztát csak őrölt borssal szeretem a lányommal együtt , a fiúk viszont nálunk agyoncukrozva eszik . Régi szomszédnénim mindig sertészsírral készítette ezt az 1 féle tésztát / ahány ház ..... kinek , mi az igazi :) /
Persze hogy cukros, mivel a káposztát karamellizált cukron kell megpárolni. Nagyon szeretem én is, de ez az az ételek egyike, amit nem tudok jól elkészíteni.
Na, de ott nem súlyos rántásos leveseket készítenek. :)
És nem 3 tányér leves, csak kb. 2-3 dl. ..gondolom én.
További ajánlott fórumok: