Csokis alma vagy körte karikák recept
A Csokis alma vagy körte karikák hozzávalói:2 szép alma (vagy kemény körte),
2 dkg vaj (vagy margarin),
5 dkg keseru (ét) csokoládé,
1/2 citrom leve,
1 evokanál cukor,
csipetnyi só.
A Csokis alma vagy körte karikák elkészítési módja:
Az almát megmossuk, és kiszúróval eltávolítjuk a csumáját. Héjastól ujjnyi vastag karikákra vágjuk. A citromlevet elkeverjük a cukorral, a sóval, valamint 1/2 dl vízzel, és kis lángon feloldjuk benne a cukrot. Nagy serpenyoben felolvasztjuk a vajat, és az alamakarikákat egymás mellett elhelyezzük. Mindkét oldalán gyorsan átpirítjuk, majd ráöntjük a citromos-cukros levet. Fedo alatt éppen csak felforraljuk, ezután a tuzrol lehúzva, a lében hagyjuk kihulni. A kihult almakarikákat rácsra tesszük. (A rács alá teszünk egy egy tálcát, hogy a csokoládé rácsöpöghessen.) A kockákra tördelt csokoládét 2 evokanálnyi vízzel felolvasztjuk (vagy goz fölött, vagy a mikrosütoben), és addig keverjük, amíg folyékonnyá válik. A folyékony csokoládét vékony sugárban folyatjuk a már kihült almára. Végül az egészet tálcástól együtt betesszük a hutoszekrénybe, és addig hutjük, amug a csokoládé rá nem dermed a gyümölcs tetejére. (Ha körtébol készítjük az édességet, elég, ha a körtéket félbe vágjuk. Ha a körte nagy, akkor almaszeruen is felkarikázhatjuk.) Nagyon különleges és viszonylag egyszeruen elkészítheto gyümölcs édesség.
Kategória: Sütemények, édességek receptjei
A receptet beküldte: ostkati, 2008. jan. 30. 09:01
A csokis alma vagy körte karikák elkészítési módja és hozzávalói.