Csőben sült burgonya recept
60 perc
-
-
-
A Csőben sült burgonya hozzávalói:
HV.:
- 1 dkg burgonya
- 3-4 nagy fej hagyma
- 5-10 dkg reszelt sajt
- 4 dl besamel mártás
- 4 tojássárgája
- 3-4 kemény főtt tojás
- 4-5 gerezd fokhagyma
- Kis darab füstölt száraz kolbász
- só, bors, szerecsendió
- vaj
Besamel mártás:
- 5dkg liszt
- 5 dkg vaj
- 5 dl tej
- só, bor, szerecsendió
A Csőben sült burgonya elkészítési módja:
Elk.: A krumplit megfőzzük, meg pucoljuk, és ha kihűlt felkarikázzuk. A tojást is feltesszük főni, ha már kemény megpucoljuk és felszeleteljük. A hagymát felkarikázzuk és kevés vajon meg pároljuk, amikor már majdnem kész, a vékonyra szeletelt kolbászt és a felszeletelt fokhagymát is bele keverjük. Közben a szeletelt krumplit vajazott jénaiba tesszük és a hagymás keveréket rá öntjük. (én tettem rá még egy sor krumlit "hézagosan", nem kell sok). Erre rápakoljuk a szeletelt tojásokat, és rá öntjük a besamelt. A besamelbe belekeverjük a 4 tojássárgáját egyenként.Úgy öntjük a tojásokra. Az egészet meg szórom a reszelt sajttal és 180 C°-os előmelegített sütőben kb. 25-30 percig sütöm. Amíg szép barna színe nem lesz. Besamel: A vajból és a lisztből enyhe, világos rántást készítünk, ezt felöntjük a forró tejjel és simára keverjük. Fűszerezzük és kis tűzön néhány percig főzzük, hogy kicsit besűrűsödjön. (ne legyen túl sűrű)
A besamelbe csak akkor tegyük bele a tojássárgákat, ha már kihűlt.
Először kevés tejjel öntsük fel, így nagyobb esély van rá, hogy csomómentesre tudjuk keverni.
Hűlés közben is keverjük meg néha, nehogy csomós legyen.
Kategória: Zöldséges ételek receptjei
A receptet beküldte: vapi, 2007. jún. 26. 11:39
A csőben sült burgonya elkészítési módja, hozzávalói és a sütéshez/főzéshez hasznos tanácsok.