ChatGPT-ről mi a véleményetek? (beszélgetős fórum)
En nem szeretem, sztem sz.r.🤣🤣
Nem szeretem azt, amilyen megoldasi javaslatokat kinal, sokszor buta. Lehet h tovabb tart a kutatomunka vmihez amihez hasznalnam, de en maradok a hagyomanyos megoldasoknal.:)
"Szöveget táplálnak bele, matematikai alapon kezeli az információt és azt dobja, ami szerinte logikusan következik, kontextust nem ismer, nem gondolkodik. Ha nem tud valamit, kitalál egy sztorit."
Hm Ha nem gondolkodik, akkor nincs "szerinte". Ha valamit nem tud, mert nem táplálták bele, akkor azt kellene válaszolnia, nincs információm. Ha kitalál valamit, akkor gondolkodik, a kitalálás annak eredménye.
Kicsit tovább kellene látni.... Nem te kezdesz el gondolkodni, hanem rábízod magad egy gépre. Nem a emberi agytekervények dolgoznak, hanem a gép agya. Lassan el fog csökevényesedni az emberi agy, el fog veszni a tudás ami a alapvető életben maradáshoz kell. A józan paraszti ész. Nem kell gondolkodni, hogy megírd a diplomamunkádat, mert a gép megírja helyetted. Rábíznád mondjuk az életedet egy olyan emberre, akiben nincs meg a tudás hanem egy gép szerezte meg neki? Vagy. Régen térképről tájékozódtunk, tudtuk merre van észak a térképen. (Ugye tudjátok?) Ma már GPS-t használunk, és gondolkodás nélkül bemegyünk az erdőbe, ha azt mondja, hogy arra kell menni. Vigyétek át ezt a gondolatmenetet a chatgpt-re. Eltévedsz egy erdőben, lemerül a telefonod, melyik tudás jön jobban? A saját tudásod, vagy a gép tudása?
A gép nem gondolkodik, és nem manipulál. De egy kattintással átállítható a gép egy olyan irányba, amerre lehet, hogy nem is akartál menni.
Szintén példa: El akarsz menni Pécsre nyaralni, megkérdezed tőle, milyen látnivalók vannak ott. Elmondja, hogy ott van mondjuk a TV torony. De hozzáteszi, hogy a Kékestetői torony szebb, jobb a kilátás. Meggyőz téged arról, hogy inkább a Kékesre menj. Máris manipulált téged. Szóval... Sokkal bonyolultabb és sokrétűbb a kérdés, minthogy leragadjunk az egyszerű keresési feltételeknél. Informatikusként kicsit jobban rálátok dolgokra, mint az átlagember. Az, hogy téved, vagy hülyeségeket mond.... Pár év és észre sem veszed, hogy egy géppel társalogsz. Lásd a NŐ című filmet. Minden benne van, nézzétek meg.
Folyamatosan tanul, csak az a nem mindegy, hogy kitől, kell fölé a kontroll és azt megint nem tudni hogy ki, mi az. Az emberek pedig már arra vannak szocializálva, hogy gép nem hazudik.
Nekem ez a félelmem "vele" kapcsolatban.
Ilyesmikre (főleg angol szöveggel, de a magyarral is működik) a NotebookLM-et ajánlom, fel lehet tölteni .doc meg .pdf stb fájlokat, tud belőle összefoglalót csinálni akár megadott szempontok/kérdések alapján is.
Ami viszont egy nagyon vicces funkciója, hogy generál egy 10-15 perces "podcastet", amiben 2 műsorvezető összefoglalja a megadott forrás tartalmát, de az már tényleg egy külön szint, még viccelődnek is "egymással". :D Nekem ez sokkal menőbb és hasznosabb is, mint a chatgpt.
Szöveget táplálnak bele, matematikai alapon kezeli az információt és azt dobja, ami szerinte logikusan következik, kontextust nem ismer, nem gondolkodik. Ha nem tud valamit, kitalál egy sztorit. Szóval a tényeket ellenőrizni kell. Nyilván az amerikai tényeket jobban fogja kezelni, mint a magyart, sokkal több infója van angolul.
Nem mindig csinálja azt, amit kérsz. Én pl. azt kértem tőle, hogy gyűjtse ki a kész szövegemből a személy és földrajzi neveket. Erre hozzáköltött egy csomó olyat, ami nem volt a szövegben. Why, oh, why???? Mert neki "logikusnak" tűnt. Persze meg kell tanulni precízen megírni a promptokat és akkor jobb lesz a válasz, de sokszor érti félre. Volt olyan is, hogy fordítást kértem tőle, de ehelyett összegezte a leírtakat, pedig világos volt a kérés: "fordítsd le". Ilyenkor újra kell kérni. Én az ingyeneset használom, a fizetős jobb. De arra pl. jó, ha olyanokat kérsz tőle, hogy magyarázzon el valamit. Ha úgy adod meg, hogy egy 7 éves gyereknek, akkor azon a szinten fogja magyarázni. Ha azt mondod neki, hogy PhD szinten, akkor úgy. Vagy jól lehet vele sablonleveleket íratni. Kísérőlevél, panaszlevél, ilyesmik.
Pont így, kétszer is ellenőrizni kell minden tényszerű dolgot, amit ír :D A szakdolgozatomhoz használtam (leginkább arra hogy bizonyos koncepciókat elmagyarázzon úgy, mintha 5 éves lennék, erre általában jó volt) és néha próbáltam rávenni, hogy adjon nekem forrásokat, ahol ezekről olvashatok. Konkrétan kitalál szerzőket, nem létező folyóiratokban nem létező című cikkeket ad meg, hogy hányadik nem létező oldalon találod...
Manapság latint gyakorlok vele, ami ugye egy eléggé meghatározott dolog, de még ezt is elrontja. Arra mondjuk jó, hogy kiszúrjam benne a hibákat, végülis az is egy fajta gyakorlás. Legalább elnézést kér, mikor felhívom rá a figyelmét hogy elcseszte. :D
Dehát a ChatGPT ugye nem egy megbízható adatbázis, hanem egy nyelvi modell eredetileg, szóval megbocsátjuk neki a tévedéseket...
Komolyan vigyázni kell vele. Ha a google nem tud vmit, nem dobja ki. Ha ChatGPT nem tudja a választ, akkor költ vmit, hogy örüljél. És nem mindig jól.
Egy példa:
Szigeti veszedelem dolgozatra készült a lányom. Megkérdezte az okost, hogyan jellemzi a költő Zrínyit és Szulejmánt. Többek között azt írta az okos, hogy Szulejmán hősies halált hal, annak ellenére, hogy betegségbe hal bele.
Ez a történelmi tény, Szulejmán ott halt meg a sátrában. A költő viszont kicsit átszínezte, mert nála Zrínyi kettévágja a szultánt. Láthatólag a ChatGPD nem olvasta a művet, csak úgy csinált. :-)
További ajánlott fórumok:
- Boxer kutyások, akik szívesen cserélnének véleményt, történeteket. stbbbb:):)
- Mi a véleményetek a Szulejmán c. török filmsorozatról
- Mi a véleményed a Hal a Tortán c.műsorról?
- Mi a véleményed az egészségügyről?
- Mi a véleményetek az Amway termékeiről?
- Mi a véleményetek a felháborító anyakönyveztethető nevekről?