Bográcsban készített betyárleves, erdei gombákból. recept
90 perc
A Bográcsban készített betyárleves, erdei gombákból. hozzávalói:
Hozzávalók:1 nagyobb fej vöröshagyma
50 dkg tisztított erdei gomba (tinóru, vargánya, sárga rókagomba, erdei vagy mezei csiperke, pereszke, stb.)
10 dkg füstölt szalonna
25 dkg füstölt házi kolbász (lángolt kolbász)
1 doboz (2 dl) tejföl
2 evőkanál liszt
só
őrölt fekete bors
ételízesítő
3 evőkanál pirospaprika
2 teáskanál morzsolt kakukkfű
1 csokor petrezselyemzöld
A csipetkéhez: 10-15 dkg liszt
1 db tojás
csipetnyi só.
A Bográcsban készített betyárleves, erdei gombákból. elkészítési módja:
A szalonnát apró kockákra vágjuk, zsírját kisütjük. A zöldségeket a szalonna zsírjában megforgatjuk addig, amíg puha lesz. Ezután a zsírból kiszedjük és félre tesszük. Most hozzáadjuk a megtisztított és felkockázott vöröshagymát és a szépen felszeletelt gombát Kissé pároljuk, sütjük, majd a tűzről levéve megszórjuk pirospaprikával, kevés vizet öntünk alá és elkeverjük. Hozzáadjuk a félre tett zöldségeket megszórjuk borssal, kakukkfűvel, ételízesítővel és egy kis sóval is, majd felöntjük 1,5 liter vízzel (vagy leveskockából készített erőlevessel). A leveshez keverjük a felkarikázott kolbászt, majd néhány perc múlva hozzáadjuk a csipetkét is. A csipetke elkészítésekor egy tojást tányérba teszünk kissé megsózzuk és felverjük. Apránként hozzászórjuk a lisztet, és a tésztát folyamatosan keményebbre gyúrjuk, lisztes kézzel csipetkét készítünk, majd a levesbe szórjuk és kb 10 percig főzzük. Ezután behabarjuk a levest és kb. 2 percig csendesen főzzük vigyázva arra, hogy fel ne forrjon fel. Tálalás előtt egy csokor apróra vágott petrezselyemmel megszórjuk.
Bográcsban, szabad tűzön főzve a legízletesebb.
Kategória: Levesek, levesbetétek receptjei
A receptet beküldte: varbóc, 2014. febr. 6. 09:50
A bográcsban készített betyárleves, erdei gombákból. elkészítési módja, hozzávalói és a sütéshez/főzéshez hasznos tanácsok.