Főoldal » Receptek » Egytálételek receptjei » Bikavérben sült kacsamell párolt lilakáposztával és dzsemborral recept

Bikavérben sült kacsamell párolt lilakáposztával és dzsemborral recept

A Bikavérben sült kacsamell párolt lilakáposztával és dzsemborral hozzávalói:
Hozzávalók kb. 2 személyre:
• 50 dkg kacsamell filézve, bőrrel együtt,
• só,
• kb. 3 ek. kacsazsír,
• 0,75 dl Egri Bikavér,
• 0,75 dl víz,
• ínyencségnek Jambori, vörösboros dzsem (lelőhely itt).
A párolt lilakáposztához:
• 1 fej lilakáposzta,
• pici olaj,
• só, bors,
• őrölt kömény,
• 2 ek. cukor,
• 2 ek. ecet,
• kb. 2 dl víz.


A Bikavérben sült kacsamell párolt lilakáposztával és dzsemborral elkészítési módja:
A kacsamell filét alaposan megmossuk, a bőréből szükség szerint szemöldökcsipesszel kicsipkedjük az ott maradt tokokat, majd akár be is irdalhatjuk (éles késsel függőleges és merőleges csíkokat húzva a bőrön anélkül, hogy belevágnánk a húsba). A husit besózzuk és min. néhány órán át állni hagyjuk. Serpenyőben kevés kacsazsíron körbesütjük: először a bőrével lefelé pirítunk rá egy kis kérget (fontos, hogy ne mozgassuk a sütés közben a húst, pár percig tart ez a folyamat), majd megfordítjuk és ugyanúgy pár percig így hagyjuk sülni. Ezután lehetőség szerint fedővel rendelkező kerámia tálba tesszük, úgy, hogy alá kenünk kacsazsírt és öntünk hozzá felesben bort és vizet. Ide bőrrel felfele helyezzük a melleket, hogy ne száradhasson ki a hús. Sütőbe rakjuk és fedő alatt 180 fokon sütjük alsó-felső légkeveréssel. Nekem összesen kb. másfél óráig sült a kis fél kg-os kacsamellem, de közben párszor kivettem megnézni egy késsel, hogy mennyire puhult meg a hús: a lényeg az, hogy könnyedén szaladjon bele a kés és akkor már biztosan puha, omlós. A végén kb. 10 percet még fedő nélkül is pirítsuk. A lilakáposztát felaprítva pár percig pirítjuk pár csepp olajban, sózzuk, borsozzuk és megszórjuk őrölt köménnyel, majd kb. 1 dl vizet aláöntve fedő alatt pároljuk alacsony hőfokozaton. Néha megkeverjük és mindig figyeljünk arra, hogy legyen elég víz alatta, mert ettől lesz finom szaftos a káposzta, persze ne ússzon a vízben, csak olyan „szaftos” legyen… Amikor már megpuhult a káposzta, öntsünk rá 2 evőkanál cukrot és 2 evőkanál ecetet, alaposan keverjük el, ízlés szerint még korrigálhatjuk a fűszerezést és a cukor-ecet adagot (nekem ez az 1:1-hez arány vált be). Kb. fél órányi idő alatt a káposzta is elkészül, ha jó, apróra vágtuk a zöldséget, én ehhez a jó kis aprítógépet szoktam segítségül hívni, így legalább nem leszek könyékig lila.

Tálaláshoz kínáljunk dzsembort, vagy akár a káposztába is belekeverhetjük a zselét.
Jó étvágyat kívánok ehhez a fenséges főételhez!


Kategória: Egytálételek receptjei


A bikavérben sült kacsamell párolt lilakáposztával és dzsemborral elkészítési módja, hozzávalói és a sütéshez/főzéshez hasznos tanácsok.

Ha ez a recept tetszett, az alábbiakat is ajánljuk figyelmedbe:


Minden jog fenntartva © 2005-2024, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Facebook