Betakart almatorta recept
300 perc
6203 kcal
412 gramm
532 gramm
A tésztához:
175 g vaj
175 g sovány túró
175 g liszt
só
1 cs. citromhéj
A töltelékhez:
1 kg savanykás alma
1 citrom leve
75 g vaj
40 g cukor
100 szeletelt mandula
1 cs. rumba áztatott mazsola
1 cs. citromhéj
75 g tejszín
A díszítéshez:
alma
75 ml almalé
325 g tejszín
1 cs. habfixáló
1 cs. vaníliás cukor
1 üvegcse rumaroma
étcsoki forgács v. tortadara
A Betakart almatorta elkészítési módja:
A tészta hozzávalóiból sima tésztát gyúrúnk, letakarva kb. 3 órára hűtőbe tesszük, majd a 2/3-át belisztezett munkalapon körformájúra nyújtjuk. Egy kapcsos tortaformába tesszük és a szélét óvatosan a tortaforma oldalához nyomkodjuk. A vajat felforrósítjuk, a cukrot, a mandulát, a mazsolát, a citromhéjat és a tejszínt hozzáadjuk. Kb. 2 percig kevergetve főzzük. A meghámozott, kimagozott, szeletelt almákat a tortalapon szétterítjük és a mandulás-mazsolás keveréket rátesszük. A maradék tésztát kinyújtjuk, befedjük vele az almákat és a széleit lenyomkodjuk. Előmelegített sütőben 175 fokon 65-70 percig sütjük. Még 10 percig formában hűtjük, majd leválasztjuk a tortagyűrűt. Miután majdnem kihült a tejszínből habfixálóval, van.cukorral, rummal, kemény habot verünk és hanyagul az almatortára kanalazzuk. Az almalében 2 percig párolt, héjas almaszeleteket rendezetlenül rárakjuk és helyenként megszórjuk csokiforgáccsal.
Ez az édesség nagyon különleges ízvilágot képvisel. Számomra semmi másra nem hasonlítható.
Nagyon laktató és az alma miatt inkább őszi csemege.
Kategória: Sütemények, édességek receptjei
A receptet beküldte: psycheee, 2008. máj. 31. 13:48
A betakart almatorta elkészítési módja, hozzávalói és a sütéshez/főzéshez hasznos tanácsok.