Főoldal » Fórumok » Hobbi & Otthon fórumok » Befőzés SOS fórum

Befőzés SOS (beszélgetés)


2023. jún. 9. 17:58
Emlékszem, a szilvalekvárt a mamáék cukor, tartósítószer nélkül főzték, és cserép köcsögökbe öntötték. Évekig elállt, előfordult, hogy elvált már az edény falától, annyira beszáradt, de fogyasztható volt.
21. Piroska52 (válaszként erre: 19. - Globus)
2023. jún. 9. 17:56
Semmi baja nem lesz.
20. globus (válaszként erre: 18. - Piroska52)
2023. jún. 9. 17:55

Még erről jutott eszembe, hogy én úgy tesztelem az üvegeket, hogy amikor elmosom, vízzel lezárom és felfordítom. Ha akkor folyat, nem használom. Viszont ha nem, úgy teszem félre száradni, hogy azzal a lapkával zárom lekvárosan is.

Van úgy, hogy egyik tető jó rá, másik nem jó...

19. globus (válaszként erre: 18. - Piroska52)
2023. jún. 9. 17:53
Értem, de a celofán nem marad nedves? Mivel a lapka miatt nem tud már megszáradni.
18. Piroska52 (válaszként erre: 17. - Globus)
2023. jún. 9. 17:52

Ez így van, mióta csavaros üveg van, jobban megmarad minden, de mindíg teszek alá celofánt. Van amelyik nem jól zár, így a biztos.

A dunszt az fontos,hogy lassan hüljön ki.

Én a lekvárt dzsemesítővel rakom el, celofán, csavaros tető, és azt nem kell dunsztolni.

Azt fejre állítom, úgy hül ki.

Befőttet már nem rakok el főleg most már nem.

A párom szerette.

Mindent fagyasztok.

17. globus (válaszként erre: 16. - Piroska52)
2023. jún. 9. 17:45

Érdekes. Régen nem volt csavaros tető, csak széles szájú üveg celofánnal (ezért is száradtak be nagyon a lekvárok), én úgy emlékszem, mama mindig azt mondta, hogy ne lögyböld, mert trutyis lesz a celofán, és akkor nem fog elállni.

Csavarosnál más, mert a hő sterilizál, bár én azt sem fordítom fel.

Száraz dunszt viszont fontos, hogy lassan hűljön ki.

16. Piroska52 (válaszként erre: 15. - Piroska52)
2023. jún. 8. 17:11
Mindíg teszek celofánt a tető alá.
15. Piroska52 (válaszként erre: 13. - Fórumnyitó (anonim))
2023. jún. 8. 17:10

Ki ne dobd, semmi baja nincs.

Én is mindig fejre állítom, soha nincs semmi baja.

14. ,zumba (válaszként erre: 13. - Fórumnyitó (anonim))
2023. jún. 8. 16:41
Majd máskor jól fog sikerülni. Ezt a főzetet meg ne dobd ki!
13. Fórumnyitó (anonim) (válaszként erre: 12. - ,zumba)
2023. jún. 8. 16:37

Mostmár elrontottam sajnos.

Ebből okultam.

12. ,zumba (válaszként erre: 1. - Fórumnyitó (anonim))
2023. jún. 8. 16:24
Én most fejeztem be az eperlekvár készítését. Sosem használok tartósítót. Dupla celofán, rá a csavaros tető, fejre állítom őket, száraz dunsztba teszem 24 órára.
11. Shukran (válaszként erre: 1. - Fórumnyitó (anonim))
2023. jún. 8. 15:06
A tetejére teszek egy késhegynyi tartósítószert. Sosem forgatom lefelé az üvegeket, nem szeretem, ha trutyis az üveg. Eláll az, hidd el. Az üvegre celofánt teszek, majd rá a tető és szorosan lezárom, dunsztolom. Nekem még tavalyelőtti lekvárom is van, egyszer sem romlott meg.
2023. jún. 8. 14:52
Ha csak a tetejére szórod, akkor is olyan lesz az egész a diffúzió miatt.
9. Fórumnyitó (anonim) (válaszként erre: 7. - Bozsu55)
2023. jún. 8. 14:27
sajnos én megforditottam,kvázi mindenhova került,utólag olvastam hogy nem kell megforditani.
8. tumbo2 (válaszként erre: 7. - Bozsu55)
2023. jún. 8. 14:18
én sem.egy csipetet raktam a tetejére.ilyen gondom nincs,mert minden elfagyott.
7. bozsu55 (válaszként erre: 5. - Fórumnyitó (anonim))
2023. jún. 8. 14:16

Semmi baja nem lesz.

Én soha nem fordítom fejre az üvegeket.kb egy rizsszemnyi tartósítót rakok egy 3 dl üveg lekvárra.

2023. jún. 8. 14:14
Jó lesz az! Ha kidobod, én elviszem. ;) Bolti cuccokban mi minden szart megeszünk.
5. Fórumnyitó (anonim) (válaszként erre: 4. - Bozsu55)
2023. jún. 8. 14:10

Igen ez a gondom.

Mivel először csináltam ezért csak utólag olvastam hogy ez nem túl jó.

3 kilóból csináltam

4. bozsu55 (válaszként erre: 1. - Fórumnyitó (anonim))
2023. jún. 8. 14:02

Gondolom az a gond, hogy a tartósító az egész üvegben szétoszlik. Mert nem ezt írtad.

Igen ez így működik.

Mennyit csináltál?

3. Napsugár8 (válaszként erre: 1. - Fórumnyitó (anonim))
2023. jún. 8. 13:35
Jó lesz az úgy, ne aggódj. Attól nem fog megromlani.
2. globus (válaszként erre: 1. - Fórumnyitó (anonim))
2023. jún. 8. 13:26

Nem. Van, aki belekeveri. Savanyúságlevekben is többnyire van tartósítószer.

Igazából nem muszáj tenni a főzöttekbe, ha rendesen csírátlanítod. Nyilván nem egészséges, de nehogy eldobd.

2023. jún. 8. 13:20

Tegnap főztem lekvárt (életemben először)a tetejére na-benzoátot tettem,majd (ahogy a recept írta) fejjel lefelé forditottam.

Viszont így az egész belekerült így mind kuka gondolom??

További ajánlott fórumok:


Minden jog fenntartva © 2005-2024, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Facebook