Befőzés SOS (beszélgetés)
Még erről jutott eszembe, hogy én úgy tesztelem az üvegeket, hogy amikor elmosom, vízzel lezárom és felfordítom. Ha akkor folyat, nem használom. Viszont ha nem, úgy teszem félre száradni, hogy azzal a lapkával zárom lekvárosan is.
Van úgy, hogy egyik tető jó rá, másik nem jó...
Ez így van, mióta csavaros üveg van, jobban megmarad minden, de mindíg teszek alá celofánt. Van amelyik nem jól zár, így a biztos.
A dunszt az fontos,hogy lassan hüljön ki.
Én a lekvárt dzsemesítővel rakom el, celofán, csavaros tető, és azt nem kell dunsztolni.
Azt fejre állítom, úgy hül ki.
Befőttet már nem rakok el főleg most már nem.
A párom szerette.
Mindent fagyasztok.
Érdekes. Régen nem volt csavaros tető, csak széles szájú üveg celofánnal (ezért is száradtak be nagyon a lekvárok), én úgy emlékszem, mama mindig azt mondta, hogy ne lögyböld, mert trutyis lesz a celofán, és akkor nem fog elállni.
Csavarosnál más, mert a hő sterilizál, bár én azt sem fordítom fel.
Száraz dunszt viszont fontos, hogy lassan hűljön ki.
Ki ne dobd, semmi baja nincs.
Én is mindig fejre állítom, soha nincs semmi baja.
Mostmár elrontottam sajnos.
Ebből okultam.
Semmi baja nem lesz.
Én soha nem fordítom fejre az üvegeket.kb egy rizsszemnyi tartósítót rakok egy 3 dl üveg lekvárra.
Igen ez a gondom.
Mivel először csináltam ezért csak utólag olvastam hogy ez nem túl jó.
3 kilóból csináltam
Gondolom az a gond, hogy a tartósító az egész üvegben szétoszlik. Mert nem ezt írtad.
Igen ez így működik.
Mennyit csináltál?
Nem. Van, aki belekeveri. Savanyúságlevekben is többnyire van tartósítószer.
Igazából nem muszáj tenni a főzöttekbe, ha rendesen csírátlanítod. Nyilván nem egészséges, de nehogy eldobd.
Tegnap főztem lekvárt (életemben először)a tetejére na-benzoátot tettem,majd (ahogy a recept írta) fejjel lefelé forditottam.
Viszont így az egész belekerült így mind kuka gondolom??
További ajánlott fórumok:
- Lassan indul a befőzési szezon. Szoktál eltenni gyümölcsöt, savanyúságot.?
- Ti hallottatok arról, hogy befőzéskor mikróban sterilizálni az üveget? Ér valamit?
- Ti, hogy űzitek ki a kukacot a cseresznyéből, meggyből befőzés előtt ha nem magozzátok ki?
- Sárgabarack befőzése
- 1 éves kisfiamnak adhatok már házi befőzési gyümölcsöt?
- Sárgabarack lekvár befőzés - most készítenék először, segítsetek