Főoldal » Fórumok » Hobbi & Otthon fórumok » Sárgabarack lekvár befőzés - most készítenék először, segítsetek fórum

Sárgabarack lekvár befőzés - most készítenék először, segítsetek (beszélgetés)


2019. júl. 7. 10:12
Én 60 dkg cukrot használok egy kg barackhoz, de mindig megsötétedik. Kevés a cukor bele, vagy mitől?
23. globus (válaszként erre: 22. - Egyed Judit)
2011. júl. 14. 20:16
Mi a lábas alját szoktuk, a maradékot, amivel már nem lesz tele egy üveg. Kiöntöm tálkába, másnap ez a reggeli :)
2011. júl. 14. 20:12
Hátén is most elősször csináltam 3:1-ben Dzsemfixel azon minden fel van tüntetve én azt követtem és hamar is meglett kb 1 órát vett igénybe persze ledaráltam a barackot és pikk-pakk készre főztem és nagyon fincsi lett aznap meg is ettünk 1 üveggel.
2011. júl. 14. 16:50
Én is mindig félek, h nem áll el, de szerencsére alaptalan a félelmem. Próbáld ki 1-2 üveggel, de jegyezd meg, melyik volt az és akkor jövőre bátrabban csinálod.
20. globus (válaszként erre: 17. - Tejespite)
2011. júl. 14. 14:25
Ezt a módszert már hallottam, nem baj, ha a celofán maszatos lesz? Általában inkább ügyelni szoktunk rá, hogy ne kenődjön össze, itt éppen fordítva kell. Még nem mertem kipróbálni :)
2011. júl. 14. 14:22
Bocs, Kalinka a vodka neve. Állítólag ez az egyetlen, aminek nem érződik a vodka íze a felbontáskor a tartalomban. Igy tettem el tavaly pl a körte és őszibarack befőttet is, máskor mindig megbarnult a felső 1-2 cm, most nem
2011. júl. 14. 14:21
Isteni jó receptötleteket kaptam. Köszi mindenkinek.
2011. júl. 14. 14:20

Hát igen, a jó kis Horváth Ilona könyv. Sok jó szakácskönyv van, még több ötlet itt a neten, de én is azt mondom, ennek a könyvnek minden konyhában ott a helye. A ritakonyhaja-ban még nem néztem a lekvárt, de általában jó dolgai vannak. Senkit nem akarok megbántani, de én semmilyen bolti fixet meg ennyi az annyiban nem használok, több oknál fogva. Az biztos, h sokkal időigényesebb ott állni mellette és kavargatni, de az eredmény megéri. Persze mindenki kerülhet olyan helyzetbe, h nincs ideje, akkor viszont nagy segítség a bolti fix. Több ismerősöm is mondta, h tényleg csak 3 percet főzte a rajta lévő utasítások szerint és nagyon jó lett.

Én többféleképp tettem el, volt amihez 25 dk cukrot számoltam, volt amihez többet. Semmilyen tartósítót nem használok pár éve, hanem az üveg méretétől függően 1-2 teáskanál Kalina vodkát teszek a tetejére (senki nem italozó a családban!),majd folpack, fejre állítom 5 percre és megy a szárazdunsztba.

2011. júl. 14. 14:15

Ha befőzőcukrot használsz se olyan drága már..a sima cukor sem olcsó..

A hosszú főzéssel az a gond,hogy veszít a tápértékéből..a színe bebarnul.

Lényeg hogy egyszerre 1 adagot főzz...akkor simán kész percek alatt!!!Nem turmixolom..marad benne gyümölcsdarab. Ísteni..♥

15. moncsa85 (válaszként erre: 14. - Boszy28)
2011. júl. 14. 14:15
Az például lehet a sok cukortól és/vagy nem főzi elég sokáig.
2011. júl. 14. 14:14

Én nem szoktam csinálni, Anyum igen, de pont most kérte, hogy nézzem meg, milyen receptek vannak, mert az övé eléggé folyós szokott lenni.

Van valakinek ilyesmi receptje?

2011. júl. 14. 14:14

Sziasztok!

A barack édességétől függ a cukor mennyisége!

Én idén 10kg barackhoz 1,5kg cukrot tettem (összesen 25kg-t főztem be) és finom lett! Amúgy én is lecukrozom előtte nap csak akkor kell a tetejére szórni egy kis tartósítót nehogy meginduljon!

12. fildus (válaszként erre: 11. - Globus)
2011. júl. 14. 14:13
Bizony- bizony :-)
11. globus (válaszként erre: 7. - Fildus)
2011. júl. 14. 14:11
Az enyém is ilyen. Horváth Ilona féle szakácskönyvben így szerepel. Ez a könyv alapdarab a háztartásban :)
10. Kyller
2011. júl. 14. 14:06
szia. talaltam egy nagyon jo oldalt. szerintem olvasgasd. [link]
2011. júl. 14. 14:06

Szia!

Anyukám így csinálta ma:

6 kg barackhoz 2,5 cukor és 5 csomag 2 az 1-ben zseléfix!!!

Nagyon finom lett! :)

2011. júl. 14. 14:05
Én most csináltam 3:1 dzsemfix-el. 1 kiló gyümihez (amit leturmixoltam) tettem 35 deka sima cukrot és 1 zacsi dzsemfix-et. Isteni lett.
2011. júl. 14. 14:04

Nekem olyan receptem van, hogy kilónkét kell hozzá 60 deka cukor. Elsőnap felapritani és rátenni a cukrot és állni hagyni. Másnap pedig főzni, forrástól számított 20 perc és kész.


Én is most csinálom :-)

2011. júl. 14. 14:03

Egyébként a hagyományos módja a lekvárfőzésnek:

A barackot mosd meg, magozd ki. Paradicsom paszírolón daráld át. A tiszta baracksűrítményt mérd le. Kg-onként a barack édességétől függően 30-40 dkg cukor kell majd hozzá. Főzd kb 2 órán keresztül, a cukrot az utolsó félórában add hozzá. Amikor elkészül zárd le, tegyél rá egy kevés tartósítószert, pl nátrium benzonátot. Literenként fél mokkáskanállal számíthatsz. A lekvárt töltsd tiszta üvegekbe, zárd le és száraz dunsztban hagyd kihűlni. Így 5-6 évig is eltarthatod nem fog megromlani.

Ha 3.1-bennel rakod el, arra rá van írva hogy hogyan csináld.

5. globus (válaszként erre: 3. - Zebra25)
2011. júl. 14. 14:02
Én sem. Csak sima kristálycukrot, eddig mindig tökéletes lett.
2011. júl. 14. 13:58
Bármelyiket használhatod, de azok nélkül is elteheted. Ha ezeket használod gyorsabban végzel, mert ezek időtakarékosak. Viszont nem áll el annyira sokáig a lekvár, mint a hagyományos befőzési módon. De azért így is eláll 1-2 évig. Attól függ mekkora mennyiséget csinálsz.
2011. júl. 14. 13:58
Én szoktam eltenni de sosem használtam ezek közül egyiket sem.
2. kismedve81 (válaszként erre: 1. - 0a3eaaac86)
2011. júl. 14. 13:57
szia! Én még nem raktam el, de idén szeretnék.Tesóm viszont igen, ő a 3:1-ben -es dzsemfixel, és úgy ahogy azon van.Sima cukorral, nem befőzővel.Hamar megvan állítólag és fincsi is!
2011. júl. 14. 13:55

Sziasztok!


Szeretnék sárgabaracklekvárt eltenni, viszont mindenhol mást írnak. Befőző cukor (3:1) csak azzal, vagy dzsemfix (3:1)+cukor. Most akkor hogyan? Aki szokott eltenni lekvárt, kérem segítsen, mert nagyon szeretnék eltenni. Köszönöm.

További ajánlott fórumok:


Minden jog fenntartva © 2005-2024, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Facebook