Sárgabarack lekvár befőzés - most készítenék először, segítsetek (beszélgetés)
Hát igen, a jó kis Horváth Ilona könyv. Sok jó szakácskönyv van, még több ötlet itt a neten, de én is azt mondom, ennek a könyvnek minden konyhában ott a helye. A ritakonyhaja-ban még nem néztem a lekvárt, de általában jó dolgai vannak. Senkit nem akarok megbántani, de én semmilyen bolti fixet meg ennyi az annyiban nem használok, több oknál fogva. Az biztos, h sokkal időigényesebb ott állni mellette és kavargatni, de az eredmény megéri. Persze mindenki kerülhet olyan helyzetbe, h nincs ideje, akkor viszont nagy segítség a bolti fix. Több ismerősöm is mondta, h tényleg csak 3 percet főzte a rajta lévő utasítások szerint és nagyon jó lett.
Én többféleképp tettem el, volt amihez 25 dk cukrot számoltam, volt amihez többet. Semmilyen tartósítót nem használok pár éve, hanem az üveg méretétől függően 1-2 teáskanál Kalina vodkát teszek a tetejére (senki nem italozó a családban!),majd folpack, fejre állítom 5 percre és megy a szárazdunsztba.
Ha befőzőcukrot használsz se olyan drága már..a sima cukor sem olcsó..
A hosszú főzéssel az a gond,hogy veszít a tápértékéből..a színe bebarnul.
Lényeg hogy egyszerre 1 adagot főzz...akkor simán kész percek alatt!!!Nem turmixolom..marad benne gyümölcsdarab. Ísteni..♥
Én nem szoktam csinálni, Anyum igen, de pont most kérte, hogy nézzem meg, milyen receptek vannak, mert az övé eléggé folyós szokott lenni.
Van valakinek ilyesmi receptje?
Sziasztok!
A barack édességétől függ a cukor mennyisége!
Én idén 10kg barackhoz 1,5kg cukrot tettem (összesen 25kg-t főztem be) és finom lett! Amúgy én is lecukrozom előtte nap csak akkor kell a tetejére szórni egy kis tartósítót nehogy meginduljon!
Szia!
Anyukám így csinálta ma:
6 kg barackhoz 2,5 cukor és 5 csomag 2 az 1-ben zseléfix!!!
Nagyon finom lett! :)
Nekem olyan receptem van, hogy kilónkét kell hozzá 60 deka cukor. Elsőnap felapritani és rátenni a cukrot és állni hagyni. Másnap pedig főzni, forrástól számított 20 perc és kész.
Én is most csinálom :-)
Egyébként a hagyományos módja a lekvárfőzésnek:
A barackot mosd meg, magozd ki. Paradicsom paszírolón daráld át. A tiszta baracksűrítményt mérd le. Kg-onként a barack édességétől függően 30-40 dkg cukor kell majd hozzá. Főzd kb 2 órán keresztül, a cukrot az utolsó félórában add hozzá. Amikor elkészül zárd le, tegyél rá egy kevés tartósítószert, pl nátrium benzonátot. Literenként fél mokkáskanállal számíthatsz. A lekvárt töltsd tiszta üvegekbe, zárd le és száraz dunsztban hagyd kihűlni. Így 5-6 évig is eltarthatod nem fog megromlani.
Ha 3.1-bennel rakod el, arra rá van írva hogy hogyan csináld.
Sziasztok!
Szeretnék sárgabaracklekvárt eltenni, viszont mindenhol mást írnak. Befőző cukor (3:1) csak azzal, vagy dzsemfix (3:1)+cukor. Most akkor hogyan? Aki szokott eltenni lekvárt, kérem segítsen, mert nagyon szeretnék eltenni. Köszönöm.
További ajánlott fórumok:
- Ti mit készítenétek ha nem szeretnétek a sütőtököt de mégis egy "raklapnyit" kaptatok?
- 4 hónapos tápszeres babának lehet adni sárgabarackot vagy csak őszit?
- Weblapot szeretnék - weblapot készítenék
- Hol készítenek rendelésre hímzett törölközőt?
- 8 db tegnapelőtti zsemléből milyen finomságot készítenétek?
- Tud valaki gyors könnyű rétesreceptet?Először készíteném.