Főoldal » Fórumok » Hobbi & Otthon fórumok » Barack lekvár főzés nélkül. Hallottam ilyenről, de hogy kell csinálni? fórum

Barack lekvár főzés nélkül. Hallottam ilyenről, de hogy kell csinálni? (tudásbázis)


2013. márc. 12. 10:18

Ezt találtam a neten, talán segít:


2011. július 28.

Sárga barack dzsem - főzés nélkül -



A házi sárgabarack dzsem vagy lekvár nagyon finom, bárhogy van eltéve, de merem állítani, hogy a legfinomabb ezzel az eltevési módszerrel lesz. Az aromája 100 % -ig megmarad, a színe is világos lesz, állaga a vastag mézhez hasonlít és teles tele van barack darabokkal. Időben, kissé még vastagszik, de azért ne számítsunk egy vastag lekvárra. Fél adagot készítettem (2,5 kg barackból ), ebből lett 8 db. 3,7 dl-es üvegkanna, de a receptem 5 kg barackra van, úgy írom le. Pincében tárolom, ott télen nyáron 12,5 C fok van, soha nem romlott meg, évek óta teszek el ezzel a módszerrel is. Fontos, hogy a barack jó minőségű legyen, érett, de nem ütődött. A számolási módszer ne riasszon el senkit, a lányommal már szórakoztunk rajta, még a férjem is föltétlen ki akarta venni a részét benne. :)



Hozzávalók: 5 kg érett, hibátlan sárgabarack, 2.5 kg cukor, csapott teáskanál befőzési szalicil


A barackokat megmossuk, forró( nem fövő) vízbe tesszük pontosan egy percig, majd szűrőkanállal kiemeljük és hideg vízbe rakjuk. Onnan egyenként kivéve, a héját lehúzzuk (szinte magától kicsúszik), magját kivesszük. A cukrot összekeverjük a befőzési szalicillel, egy tiszta edény aljára szórunk egy keveset, rá egy sor barackot amit azonnal lecukrozunk, hogy ne barnuljon meg. Mikor az egész barackot lerétegeztük, finom mozdulatokkal 100 x megkavarjuk. Ezt a műveletet 10-15 percenként megismételjük, összesen 10 x , ez 1000 kavarást jelent.:) Persze, nem a pontos kavarási szám tartja el a barackot, de a lényeg, hogy a cukor teljesen elolvadjon. Sok barack marad egészben, de ez a dzsem lényege. Az egész kavarás ne haladja túl a 2 órát, hogy a dzsem ne kezdjen el barnulni. Az üvegkannákat forró sütőben csírátlanítjuk, hagyjuk kihűlni és úgy tesszük bele a dzsemet. Azonnal lezárjuk és hűvös helyen tároljuk.

6. Zarahell (válaszként erre: 5. - Era06)
2009. júl. 10. 21:52

Nem rossz.. :) De hát ez tényleg nem lekvár.


Gondoltam arra is, hogy szét lehetne taposni, mint a szőlőt, de hát biztos nem ez a módja. :D


Na jó.. ha nincs recept holnapig, akkor főzve lesz..:S

5. era06 (válaszként erre: 4. - Zarahell)
2009. júl. 10. 21:11

találtam valamit de ez nem lekvár

egy sor hámozott baracak, egy sor cukor, citromlé, tartósítószer, rum,

az üveget pedig ki kell rakni a napra, amig elolvad a cukor

4. Zarahell (válaszként erre: 2. - Era06)
2009. júl. 10. 20:51
Igen, arról én is. Nénik beszélgettek róla, meg kellett volna rögtön kérdezni, de hát azt hittem, lesz valami a neten... :( Nem találtam.. :( Pedig létezik ilyen..
2009. júl. 10. 20:49
Még nem hallottam ilyet. De jó lenne az egy biztos:)
2009. júl. 10. 20:18
ilyet nem hallottam, csak olyat ami a sütőben sül (fő)Ezt is csak a szilvalekvárról
2009. júl. 10. 19:43
Barack lekvár főzés nélkül. Hallottam ilyenről, de hogy kell csinálni?

További ajánlott fórumok:


Minden jog fenntartva © 2005-2024, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Facebook