Azt hallottam, hogy a baba a volt férj nevére lesz anyakönyvezve, ez igaz? (tudásbázis)
Hogyan tudom megakadályozni, hogy ne engem tekintsenek a gyermek apjának? (Az apasági vélelem megtámadása)
Az apaság vélelmét meg lehet támadni, ha az, akit a vélelem alapján apának kell tekinteni, a gyermek anyjával a fogamzás idejében nemileg nem érintkezett, vagy a körülmények szerint egyébként lehetetlen, hogy a gyermek tőle származik, illetőleg ha a származás reprodukciós eljárás következménye, és az anya férje, illetve élettársa az eljáráshoz nem járult hozzá. Ha az apaság vélelme teljes hatályú apai elismerésen alapul, a vélelmet azon az alapon is meg lehet támadni, hogy a nyilatkozatnak a törvényes feltételek hiányában nincs teljes hatálya. A megtámadásra jogosult
a) a gyermek,
b) az, akit a vélelem alapján a gyermek apjának kell tekinteni,
c) a gyermek halála után leszármazója, ilyennek hiányában az ügyész.
Az apaság vélelmét a gyermek a nagykorúsága elérése után egy évig, a többi jogosult pedig a gyermek születéséről szerzett értesülése időpontjától számított egy év alatt támadhatja meg. Az a jogosult, aki a megtámadás alapjául szolgáló tényről a reá nézve megállapított határidő kezdete után értesült, az értesüléstől számított egy év alatt támadhatja meg az apaság vélelmét.
(Csjt. , azaz Családjogi törvény: 1952. évi IV. törvény – a házasságról, a
családról és a gyámságról)
35. § (1) A gyermek apjának azt kell tekinteni, akivel az anya a fogamzási idő kezdetétől a gyermek születéséig eltelt idő vagy annak legalább egy része alatt házassági kötelékben állott. A házasság érvénytelensége az apaság vélelmét nem érinti.
(2) A vélelmezett fogamzási idő a gyermek születésének napjától visszafelé számított száznyolcvankettedik és háromszázadik nap között eltelt idő, mind a két határnap hozzászámításával. Bizonyítani lehet azonban, hogy a gyermek fogamzása a vélelmezett fogamzási idő előtt vagy után történt.
(3) Ha a nő házasságának megszűnése után újból házasságot kötött, az újabb házasságának fennállása alatt született gyermeke apjának akkor is az újabb férjet kell tekinteni, ha a korábbi házasság megszűnése és a gyermek születése közt háromszáz nap nem telt el. Ha azonban ez a vélelem megdől, a gyermek apjának a korábbi férjet kell tekinteni.
(4) Ha az anya a fogamzási idő kezdetétől a gyermek születéséig eltelt idő vagy annak egy része alatt nem állt házassági kötelékben, a gyermek apjának kell tekinteni azt a férfit, aki az anyával a fogamzási idő kezdetétől a gyermek születéséig eltelt idő vagy annak egy része alatt a közjegyző által vezetett Élettársi Nyilatkozatok Nyilvántartása által igazolt élettársi kapcsolatban élt.
(5) A (4) bekezdésben foglaltakat nem lehet alkalmazni, ha az anya a fogamzási idő kezdetétől a gyermek születéséig eltelt idő alatt több férfival élt az Élettársi Nyilatkozatok Nyilvántartása által igazolt élettársi kapcsolatban.
sziasztok!
Volt egyáltalán valaki akinek sikerült válás után születéskor egyből az igazi apjára íratni a babát? Esküvő nélkül?
köszi
Nekem azt mondták a gyámügyön, hogy ha az apasági nyilatkozat és a bírósági határozat együttesen halad, illetve kerül az anyakönyvető elé, rögtön az apa nevére kerül a gyerek, nincsenek közbenső állomások. Így állítólag mindössze néhány hónap, és a megkérdezett ügyvéd is ezt mondta. Remélem tényleg így lesz.
Nekem szerencsére van még egy adum: nem vettem fel a férjem nevét, és van lehetőség a házassági anyakönyvi módosítására, és az én nevemet fogja kapni a gyerkőc. Ehhez képest, csak kiegészül a biológiai apja nevével. :-)
Eleveneszter: férjednek elmentek otthonról?? Több év különélés után mire számít még?
Megtörtént!! Anyuka különélt, de közben később terhes lett. A baba megszületett, a férj nevére anyakönyvezték, mert papíron még házas volt. Akkor a különélő férj megtámadta a határozat, mert tudta, hogy nem az ő gyermeke... ekkor az anya nevét viselte ugyanaz a gyermek. Ezután következett az apasági elismerő nyilatkozat, így több éves huzavona után az immár iskolás fiatalembert megjutalmazták nemző apjának, anyja férjének a nevével.
még háza
a férjed beleegyezése nem kell a váláshoz:)
ennyi különélés után simán elválasztanak 1 tárgyalással, még ha meg xsem jelenik:)
a vagyonmegosztás egy külön per,de a válást kimondják
Sziasztok!
Ha a válás kimondása a szülést megelőzően 180 napon belül mondták ki és a gyermeked apjához nem mész feleségül (nem elég sem az apasági, sem a közjegyző), akkor automatikusan a volt férj nevére kerül a gyermek, persze később jó macerás procedúrával meg lehet változtatni!
Amint kimondják a válást és nálad van a határozat, hogy az jogerőre emelkedett, irány a Házasságkötő.Babavárás esetén nem várják meg a 3 hét türelmit, csupán 3 napot, így már az Édesapa nevére kerülhet a gyermek!
HA nehéz a válás, elviekben ha x idő után nem jelenik meg az alperes, a jelenlétén kívül magát a válást kimondhatja a bíróság, tudtommal, igaz tovább tart!
Nem szabad feladni!
Hát a válás nem egyszerű dolog. Én három éve kb. (már nem is tudom pontosan mennyi) élek külön a férjemtől. 3 x kellett újra beadnom a válópert. Azóta megtaláltam a párom, akit ez a dolog eléggé zavar. És mi is gyereket tervezünk. Én is megoldást keresek a problémára, de annyi a nehézség, hogy az én férjem (jujj de utálom ezt leírni) még most sem! akar elválni.
Nahát-Naháthoz hasonlóan én is lekeseredtem.:-(
Sziasztok!
Én még eléggé új vagyok erre, és mivel érint ez a téme végigolvastam. Sajna sokkal nem lettem okosabb, mert kb 5-6 különböző megoldást írtatok le, amik sok esetben nagyon távol állnak egymástól. És azaz az érdekes, hogy többen is úgy írták, hogy működott a dolog. Ahány hely annyi szokás egy ilyen témában?? Ez gáz!
Találtam egy ilyet erre a "gyermekem apja nem a férjem, de még nem váltam el" helyzetre:
"Születés házasságban
A házasságban született gyermek apjának, illetve anyjának mindig a házastársakat kell tekinteni. Ez egy olyan törvényi vélelem, amely igaz akkor is, ha a "szülőpár" érvényes házasságban él, és akkor is, ha azt később a bíróság érvénytelenné nyilvánította. Az, hogy a mindenkori férj tekinthető a gyermek apjának csupán a házasságban élő szülőktől született gyermekek érdekét (védelmét) szolgálja, akkor is, ha nem a férj a biológiai apa. Ez a vélelem azonban megdönthető - azaz ellenkező bizonyításnak helye van -, hiszen nem életszerűtlen, hogy a gyermek apja nem az anya férje, hanem egy kívülálló harmadik személy, a cél pedig mégiscsak az, hogy a jogi és a tényleges helyzet szinkronban legyen. Ez a szabály érvényes a regisztrált élettársak esetére is.
A gyermek apjának tehát azt kell tekinteni, akivel az anya a fogamzási idő kezdetétől a gyermek születéséig eltelt idő vagy annak legalább egy része alatt házassági kötelékben állott, vagy a közjegyző által vezetett Élettársi Nyilatkozatok Nyilvántartása (a továbbiakban Nyilvántartás) által igazolt élettársi kapcsolatban élt. Abban az esetben azonban, ha az anya a fogamzási idő kezdetétől a gyermek születéséig eltelt idő alatt több férfival élt a Nyilvántartás által igazolt élettársi kapcsolatban, nem tekinthető a gyermek apjának. A vélelmezett fogamzási idő a gyermek születésének napjától visszafelé számított száznyolcvankettedik és háromszázadik nap között eltelt idő, mindkét határnap hozzászámításával."
Ezek szerint akadhatnak kiskapuk, csak azt már nem írják le.
Egyébként én szerencsésnek mondhatom magam: még-nem-ex-férjemmel kiváló a kapcsolatunk(!), tutira semmi akadályt nem gördít a lemondással kapcsolatban, sőt, ha tudná a megoldást, hogyan NE kerüljön a nevére a gyerkőc, akkor ezerrel meg is tenné.
Szóval, ha tudtok valami 1000%-ban működő dolgot, welcome!
További ajánlott fórumok:
- Mi a véleményetek a felháborító anyakönyveztethető nevekről?
- Olvastam, hallottam - megosztom
- Ki tekinthető a gyermek apjának? Kinek a nevére anyakönyvezzék?
- Tudna valaki segíteni?Azt hallottam, hogy egyedülállóként is lehet örökbe fogadni babát. Mi a menete ennek?
- Azt hallottam, hogy a rezgő pihenő szék kifejezetten jó hasfájós babaáknak. Hallottatok erről, tapasztalat esetleg?
- Koraszülött babáknak ruhakölcsönzés/vásárlás? Úgy hallottam, van egy szervezet, ahol lehet picike ruhákat kölcsönözni, de nem találom.