Ki tekinthető a gyermek apjának? Kinek a nevére anyakönyvezzék? (beszélgetős fórum)
Ez sem feltétlenül így van. Én most járok az önkormányzathoz, hogy a leendő gyermekeink mindkettőnk vezetéknevét megkapják. 39. hézben vagyok, egyelőre úgy néz ki, csak az apa (férjem) vezetéknevét kaphatja meg, majd névváltoztatáat kell kérelmeznünk, hogy kötőjelesen két vezetéknevű legyen a gyerek. Mindezt azért, mert az anyakönyvvezető elfelejtette megkérdezni, hogyan szeretnénk majd nevezni a gyerekeinket. (tizenezer ft+ idő+ utánajárás minden gyerekünknél majd egyesével, holott házasságkötéskor is a kettős vezetéknevet irattuk volna be, ha kérdezik)
Ismerősi körben anyuka kb. 3 hónapos terhesen vált el hivatalosan, a babát a tényleges apa nevére keresztelték. Csak egy jó ügyvéd kellett hozzá, ahol a férj lemondott a babáról, apa meg bevállalta.
Ha házasságkötésre kerül a sor, akkor nem kell apasági nyilatkozat, mert tök felesleges. Nem is csinálnak olyankor.
A gyerek nevéről akkor kell nyilatkozni, ha a házasulandó felek egyike, vagy mind a kettő felveszik egymás nevét is.
Ha pl Kovács jánosné az anya, a gyerek vezetékneve kovács lesz, akkor is, ha anya lánykori neve szabó.
"egy házasságból származó gyerekeknek nem lehet különböző családi nevük." ez hogy jön most ide?
6 éve még tök ingyenes volt, a békéscsabai anyakönyvvezetőnél. mint ahogy a házasságkötés is ingyenes, illetékmentes.
A követségen lehet, hogy kérnek érte pénzt, de arra valszeg más jogszabályok vonatkoznak, mert nem itthon van.
35. § (1) A gyermek apjának azt kell tekinteni, akivel az anya a fogamzási idő kezdetétől a gyermek születéséig eltelt idő vagy annak legalább egy része alatt házassági kötelékben állott. A házasság érvénytelensége az apaság vélelmét nem érinti. [...]
VAGY
36. §44 Ha az anya a fogamzási idő kezdetétől a gyermek születéséig eltelt idő vagy annak egy része alatt nem áll házassági kötelékben, és a közjegyző által vezetett Élettársi Nyilatkozatok Nyilvántartásán alapuló apasági vélelem sem áll fenn, a gyermek apjának kell tekinteni azt a férfit,
-aki a gyermeket teljes hatályú nyilatkozattal a magáénak ismerte el,
-akit a bíróság jogerős ítélettel a gyermek apjának nyilvánított
Figyu:
Nem találtam olyan szabályt, ami bármiféle időhatárhoz kötné az együttélést vagy a válás óta eltelt időt.
Van egy ilyemi szabály, de az az apaság vélelmezésével kapcsolatos, nem erre az esetre. Akkor kerülne a baba a volt férjed nevére, ha a születésétől visszaszámolt 300 nap nem telt volna el. Mivel már különéltetek, és éppen hogy a volt férj nevére nem akarja senki sem írni a babát, nem ez az eset forog fenn.
Akárhogyan néztem, több helyen, nincs akadálya sem annak, hogy az apával bejegyeztessétek az élettársi kapcsolatot, sem annak nincs akadálya, hogy Ő apasági nyilatkozatot tegyen.
A Kormányablak linkjét másolom ide, nyilván az a mérvwedó, illetve ott tudod hivatalosan is megerősíttetni. (Vagy kinyomtatod és az illetékes anyakönyvvezető orra alá dugod.)
Én a helyedben felhívnám a felettes szervet, és elmondanáma problémát. Általában inkább az apaság elismerésével van a gond, és az önként "jelentkező", és nyilatkozni szándékozó apát nem szokás elzavarni.
És tulajdonképpen ennek az egésznek semmi köze a váláshoz, mert attól független szakasza a közös életeteknek. Megismerkedtetek, babát vártok, az apa nyilatkozatot szeretne tenni, mert még nem vagytok itthon hivatalosan házasok. Kész, ennyi tartozik az anyakönnyvezetőre!
További ajánlott fórumok:
- Mi a véleményetek a felháborító anyakönyveztethető nevekről?
- Azt hallottam, hogy a baba a volt férj nevére lesz anyakönyvezve, ez igaz?
- Milyen jogai vannak annak az apának, akinek a neve szerepel az anyakönyvi kivonaton, de az anya egyedülállóként neveli a gyermekét/keit?
- Születendő gyermek anyakönyvezése
- Genetikai szempontból saját gyermekének tekintheti egy béranya a más gyerekét?
- Ha szülés előtt 36. héten igényeltem TGYÁS-t, akkor nem is fogom megkapni az összeget, amíg a gyermek szül. anyakönyvi kivonata nincs kész?