Azt hiszem rossz nagymama vagyok. Egyszerűen nem tudom... (beszélgetés)
Ez a fórum egy anonim vallomáshoz nyílt.
frenkizik (szleng szótár): Fellengzően lép fel, valódi erejét és képességeit eltúlozva nagyzol, nagy hatást próbál tenni.janizik
Persze, hogy nem azt adják át a szülők a gyerekeiknek, amiben felnőttek. Azt a hsz-t, amire most reagáltál, még a hisztizésre (eredetileg erről szólt a téma) és az enyémet megelőző hozzászólásokra írtam.
A kockulás, a telefonozás, Tv már később jött szóba.
Azzal tökéletesen egyetértek, hogy a környezeti hatások nagyban befolyásolják a gyerekeket.
Felgyorsult világban élünk. Ennek negatív hatásait kikerülni pedig szinte lehetetlen. Ha valaki vasszigorral próbálja a gyerekét eltiltani a Tv nézéstől, telefonozástól - állítom - semmit nem nyer vele. Már a kisiskolások, sőt az óvodások is "oktatják" a társaikat. Na, ez a gáz. Ez sokkal rosszabb, mintha a szülő engedné a gyerekét bizonyos ideig képernyő előtt lenni. Korlátozva az időt, és ellenőrizve, hogy milyen tartalmakat néz; de nem tiltani a használatukat. Az egymástól "tanulás" gyerekeknél - attól mentsen a jó ég. Tudom, miről beszélek.
Látod, hogy vannak olyan szülők, akik erősen korlátozzák a képernyőidőt, mint akikről Fincsi5 beszél.
Amúgy meg nem is tudnák azt átadni, mint amiben felnőttek, mert annyira megváltozott a környezet, hogy egyszerűen ugyanazok a dolgok már nem működnek.
Én ezek után, megse merek szólalni.
Felneveltem 5 gyereket, van 8 unokám, mindenféle hiszti nélkül.
De meglepve látok sokszor olyat, amitől megáll az eszem.
Üvöltő gyerek a bolt közepén, mert éppen nem kapta meg a ,,,nemtomhányadik,,, kisautót, csokit, meg még ki tudja mit.
Bármelyikkel elmehetek bárhová, tudják azt az egy kindertojást megkapják amit kérnek, ha kérdezem, még valami, nem kell elég ez.
De amit a szülőktől hallok, mik vannak a suliban, megse vagyok lepőve semmin se.
Ezt is csak csendben merem mondani, nagyszerű unokáim vannak.
Ha nem felel meg a szülőknek, ahogy a nagyszülők foglalkoznak az unokával, akkor nem kell odavinni őket.
Oldják meg saját maguk az életüket.
Anyagilag, fizikailag, érzelmileg is.
"Azt a generációt, akik most nevelik a kicsiket - kik nevelték fel?"...
A mai szülők trendibbnek tartják a tévében látott szétszórt családokat, gyereknevelést... Többnyire nem TANÍTJÁK a gyermekeiknek az együttélés szabályait, nem szabnak határokat, "frenkiznek" azzal, hogy az övék ilyen kisördög, ilyen EGYÉNISÉG...
Nekem mondod? Különben nem szoktam beleszólni, akkor már rég nem beszélnénk.
Amúgy te mit szólnál, hogy nálatok van a 3 éves gyerek, az étkezőasztalról minden lepakolva, és rajzolja a kezét majd az enyémet körbe. Arrébb férjem meccset néz.
A kicsi apukája bejön, meglátja a bekapcsolt tévét, és felkapja a gyereket, s elmennek. Hetekig nem hívott.
Azért mindennek van határa. De be is fejezem, mert csak felbosszantom magam.
Éppen most jött szembe velem Ördög Nóraval készült riport. Csak lényegét hoztam át:
"Arra gondoltam, majd a generációmmal együtt öregszünk meg a Facebookon. Aztán persze rájöttem, hogy nem tudom kikerülni például az Instát. Most a TikTok világával kapcsolatban érzem, hogy én ezt nem fogom tudni befogni. Már most lélegzet-visszafojtva figyelem, hogy a gyerekem mit művel: Mici épp tegnap volt lovagolni, és lehajította a ló. De neki nem az volt a legfontosabb, hogy jól van-e, hanem hogy fel lett-e véve videóra.
Estére vágott belőle nyolc fantasztikusan szerkesztett, különböző kisfilmet, hogy megmutathassa a barátainak... A tinik már így működnek. Ezzel én nem hiszem, hogy föl akarom venni a versenyt, de közben megvan bennem a vágy, hogy értsem ezt a világot”.
Teljesen másképp van minden! Mi pl. nem tiltottuk a tévétől, 5 éves korában már ő maga szelektált.
Most projektoron nézhet mesét, a tévén nem.
Enyémnek volt gumicsizmája, hogy tocsogjon a sárban. Most megállnak a kapu előtt úgy, hogy az kocsiajtó a kapuhoz nyíljon, és behozzák ölben.
st.stbstb.
Én pl. nem tömöm édességgel, és 4 éves koráig leszedtem becsületesen a csokimázt a túrórudiról, ahogy mondták.
De hadd szóljon már halkan a rádió, vagy lehessen bekapcsolva a tévé, ha meccs van.
Pontban 12:30 kor ültettem ebédelni, de ha nem ette, nem raktam el, megette 13:35-kor. De jöttek, hogy az már késő!!!
Egyik gyerekem se hisztis; pedig teljesen maskepp nevelem oket, mint ahogy en felnottem.
Szomoruan olvasom itt, hogy a legtobben kb nem szeretitek, ha ott az unokatok...vagy nem tartjatok be a "szabalyokat".
Igaz, en még csak anyuka vagyok, de ha vigyazok mas gyerekere is az enyemen kivul, eszembe nincs, h ne tartsam be, amit kér az anyuka.
Ismerek itt is a kornyezetunkben olyan nagymamat, aki nem hiszi el, h tejerzekeny az unokaja, es amint egyedul marad vele; eteti a turorudival meg mindennel, mert szegeny kisunoka nem ehet otthon ilyesmit es h regen sise volt allergias gyerek...
Csak úgy összességében, mert látom, hogy többen is a mostani szülők felelősségét említik, mint a hibaforrást, amiért hisztis a gyerek. Azt a generációt, akik most nevelik a kicsiket - kik nevelték fel? Azok, akik most bírálják őket. Akkor hogy is van ez?
Hányszor hallottam már (itt, a Hoxán is), hogy minden nevelés kérdése. Akkor ki kit nevelt rosszul? Vagy a saját nevelés természetesen kivétel, csak mások nevelési elveivel van gond?
Nem piszkálódni akarok, higgyétek el.
Sosem értettem egyet azzal, hogy minden nevelés kérdése.
További ajánlott fórumok:
- Most 6 hónapos a lányom, a nem alvás úgy 1, 5 hónapja kezdődött. Egyszerűen nem hajlandó elaludni, csak, ha ott vagyok, mit tegyek?
- Pánikbeteg vagyok, de egyszerűen nem jövök ki belőle!
- Miért veszekszik velem mindenki a családban, mert egyszerűen kijelentettem, hogy nem vagyok képes mással vásárolni menni!
- Azt hiszem, sose növök fel. Egyszerűen sajnálom mindenre a...
- Kész kínszenvedés mindennap bemennem a suliba, és nemcsak azért, mert utálom, egyszerűen lelkileg rosszul vagyok, mit csináljak?
- Diétáznom kellene, de egyszerüen már rosszul vagyok a csirkétől meg zöldségektől. Rá sem tudok nézni, mit egyek?