Aug 7-én adtam be árvaellátásra a kérelmem! Mekkora lesz nagyjából az összeg ha édesapámnak 27 év volt a munkaviszonya? (tudásbázis kérdés)
Árvaellátás tudtommal csak akkor jár, ha a gyermek nappali tagozatos, iskolarendszerű képzésben vesz részt.
Tehát ha csak aug.7-től van tanulói/hallgatói jogviszonya, akkor előtte való időszakra nem jár.
Azaz pontosítok, abban az esetben járna, ha a 2011/2012-es tanévben lett volna jogviszonya. Mert ezesetben az előző tanévi ugye véget ért, de ha ősztől ismét van jogviszony, akkor a nyári hónap(ok)ra is megadják.
Meddig visszamenőleg? A halálesetig?
A kérdező akkor adta be, amikor "az okatási rendszerbe került". Írja, hogy 2009-ben volt utoljára munkaviszonya. Odáig visszamenőleg biztosan nem jár. Inkább van összefüggésben a tanulmányokkal, de nem minden esetben.
Mi nemrég óta kapjuk, de a fiamnak nem annyit küldenek, amennyit írsz. Ő az Apja után 24.250 Ft-ot kap, igaz, a férjem leszázalékolt rokkant volt.
Az árvaellátás gyermekenként annak a nyugdíjnak a harminc százaléka, ami az elhunytat öregségi nyugdíjként halála időpontjában megillette, vagy megillette volna.
A fenti bekezdésben meghatározott nyugdíj hatvan százaléka jár árvaellátásként annak a gyermeknek,
– akinek mindkét szülője elhunyt,
– akinek életben lévő szülője megváltozott munkaképességű.
Nem tudom, mekkora lett volna Édesapád nyugdíja, ezt külön ki kellene számoltatni a Nyugdíj-intézetnél.
További ajánlott fórumok:
- 40 év munkaviszony utáni nyugdíj?
- Légyszíves ajánljatok jó illatú női parfümöket! Leírom nagyjából, hogy milyet keresek.:)
- Milyen hátrány ér a munkaügyi központban, amennyiben nem közös megegyezéssel szűnik meg a munkaviszonyom, hanem én mondok fel?
- Barátnőm gyerekének árvaellátása mehet az én bankszámlámra, ha az övéről levonják?
- Megszüntethetik a munkaviszonyomat GYED miatti fizetés nélküli szabi alatt?
- Az árvaellátás jár-e neki?