Albérlet kiadás szerződéssel vagy anélkül? (beszélgetés)
"Ha közjegyző előtt kötik meg a bérleti szerződést, amiért egyhavi bérleti díjnak megfelelő összeget kell kifizetni, akkor a közjegyző a rendőrség segítségét kérheti, és három napon belül el kell költöznie a bérlőnek."
Csak azt írtam le,amit a rendőrségen mondtak.
Ott az hangzott el,ha nincs közjegyző által hitelesítve,nem csinálnak semmit.
Azaz,lehet pereskedni évekig.
Ellenkező esetben a rendőr intézkedhet,azaz kiteheti a lakásból a bérlőket.
Nem olvastam paragrafusokat-különben is mindig változik:D
Azaz semmi értelme.
Az aláíráshitelesítés esetén a közjegyző olyan, mintha két tanú írta volna alá - azaz magánokirat.
Ha közokirat készül az azonnal végrehajtható, azaz nem kell lakáskiürítés iránti pert kezdeményezned, hanem a jogerős irattal felkeresed bíróságot, és akár hat hónap alatt a végrehajtó - ha a költséget megelőlegezted - kiüríti az ingatlant...
Olvasnivaló:
Vht. 181. § A lakás és más - nem lakás céljára szolgáló - helyiség (a továbbiakban: lakás) kiürítésére, átadására vagy használatára irányuló, illetőleg a felmondás érvényességét megállapító bírósági határozatban, a bíróság által jóváhagyott egyezségben vagy bírósági végrehajtási záradékkal ellátott okiratban megállapított kötelezettség végrehajtására a 172-177. §-ban foglalt rendelkezéseken felül a 182. §-ban foglalt rendelkezéseket is alkalmazni kell
Vht. 182/A. §(1) A végrehajtó a lakóingatlan kiürítésének foganatosítását (174. § d) pont) a december 1-jétől március 1-jéig terjedő időszakot követő időszakra halasztja el, ha a kötelezett magánszemély. Nincs helye halasztásnak az önkényesen elfoglalt lakás kiürítése során, vagy ha a kötelezettel szemben korábban rendbírságot szabtak ki.
(2) A végrehajtó a lakás kiürítésének elhalasztásáról jegyzőkönyvet készít, amelynek másolatát megküldi a feleknek.
(3) A bíróság - erre irányuló végrehajtási kifogás esetén - a kiürítés foganatosítására utasítja a végrehajtót, ha
a) a kötelezett vagy a vele egy háztartásban élő személy a kiürítendő lakóingatlan helyett más beköltözhető lakóingatlan használatára jogosult,
b) a végrehajtást kérő a halasztás időtartamára a kötelezett elhelyezéséről gondoskodik, vagy
c) a magánszemély végrehajtást kérő valószínűsíti, hogy a kiürítendő lakóingatlan birtokba vétele nélkül lakhatása nem biztosított.
(4) Az (1) bekezdésben meghatározott időszak lejártát követően a lakóingatlan kiürítésének foganatosításáról a végrehajtó soron kívül intézkedik.
Igen-ez a biztos,mint kiadni szélhámosoknak!
Sajnos nem tudtunk 3 házat fenntartani egy fizetésből:o
Eladni sem tudjuk már évek óta a rossz piaci helyzet miatt.
Jelenleg több,mint tíz milliót buknék a szüleim házán,ha most értékesíteném-el sem tudom adni,mert nincs vevő :(
Akkor jól jártatok:)
Párom is azt mondta ha normálisat nem találunk akkor marad üresen max mi fizetjük az alap dijat ( havi 20 ezer forint) és tudjuk, hogy olyan marad a lakás mint amilyen volt.
Sajnos ott ,akkor mi nem vigyáztunk,mert nagyon kellett a pénz:(-és jó áron vették ki.
Azóta sokkal óvatosabbak vagyunk már.
Olcsóbban is adtuk ki,de megérte,mert nagyon szépen rendben tartják a házat,-a kertet is megcsinálták,kifestettek,stb.
Hát igen:(Mi azért vigyázunk arra kinek adjuk ki. c.gányoknak nem.
Gyerekeseknek sem.
Mi már megjártuk sajna egy putri családdal-ráadásul az ingatlanközvetítő hozta-kifizették a kauciót,és az első hónapban már nem tudtak fizetni.Alig tudtuk kitenni őket.
80 ezres tartozásuk volt-elhoztuk az LCD tévéiket,meg a számítógépeket-így nagy nehezen megadták a pénzt-és elmentek.
Sajnos az ember egyszer-egyszer belefut egy ilyenbe..:(
Utána ismerősöknek adtuk ki.
Szerencsére ők nagyon pontosan fizetnek.
A csekkek hozzánk jönnek-mi diktálunk,és ellenőrizzük az órákat.
Csak a közjegyző által hitelesített szerződésnek van igazán értelme.
Mert az a hivatalos-azzal elvileg,ha nem jól alakulnak a dolgok-gondolok itt arra,hogy a bérlő nem fizet-azonnal ki lehet tenni a lakásból.
Van pár tízezres költsége,de ez elenyésző,ha azt vesszük,mennyi kárt tud okozni a bent lakó-rezsitartozások,stb.
Hát nem tudom mi ezt mondtuk nekik nem ellenkeztek vagy bármi.
Ők használják a lakást ha véletlenül miattuk lenne kár nehogy már én fizessen a havi x forintot.
Ezen dilemmáztam a múltkorokban,hogy a biztosítást áthárítsam -e.
Hiszen,ha lopás történik,akkor a bérlőket károsítják-mivel nekem nincs semmim a házban.
Viszont,ha csőtörés van,az az én költségem.
Így fizetem én :O
Szia! A tulajnak kell fizetnie a közös költséget, hiszen a lakásban ha van albérlő, ha nem, így is úgy is fizetni kell.
Meg ha bármi felújítás történik, az nem az albérlő érdeke!
A szemét a víz és a csatornadíj fizetése a bérlőre hárul,hiszen ő használja ezeket,mint fogyasztó.
A ház felújítási költségeit-munkadíjak,stb.a tulaj fizeti.
Ez igaz! de gondolom abból fizetik mondjuk az újításokat a lakáson, kívül is meg belül.
Az albérlőnek végülis ahhoz nem sok köze van, ha mondjuk azt mondják neki 1 év múlva hogy költözzön ki... és ez alatt az idő alatt semmi újítás nem történt.
Sajnos nem lehet ma nagyon kiadni lakást nincs rá igény vagy a nagyon olcsót keresik:(
És ismerősünk körében nincs akinek szüksége lenne rá.
Nekünk ez most a 2.albink...mi mind2 esetben ismerőstől vettük ki.. :)
így valahogy bennünk is nagyobb a biztonságérzet,de sztem a főbérlőben is.. :))
Albérlet esetében szerződés megkötése nincs alakszerűségekhez kötve, szóban, írásban, és ráutaló magatartással is létrejöhet.
A szerződés felmondása azonban írásban történik minden esetben és elhúzódhat egy ideig a procedúra.
Olvasnivaló:
A mostanában "hóborttá" vált "közjegyzői szerződésekről"...
A közjegyző ha nem ellenjegyzi a szerződést, azaz nem foglalja közokiratba, hanem az aláírást hitelesíti akkor az ugyanolyan magánokirat, mintha két civil tanú írná alá.
Ez arra jó, hogy semmire, mert kizárólag azt tanúsítja, hogy a szerződő felek a dokumentumot előtte írták alá - azaz amit két "ingyenes" tanúval el lehet intézni, azért fizetni kell.
A közokirat azonnal végrehajtható, az aláírás-hitelesítéssel kötött szerződés nem.
További ajánlott fórumok:
- Albérlet kiadásával többet kaszálok mint előtte állásban - mondjak fel?
- Felbonthatja e a tulaj az albérleti szerződést olyan dolog miatt, ami nem volt kikötés a szerződésben?
- Házasság - házassági szerződéssel vagy anélkül?
- Mennyi idő alatt lehet és kb. milyen kiadással jár albérletet és munkát találni Budapesten?
- Albérlet kiadásnál ki állja a közjegyzői díjat?
- Ha ingatlanos oldalon hirdetnek albérletet, kell szerződést kötni mindenképp?