A műanyag és hatásai (beszélgetés)
Ez a fórum a következő íráshoz nyílt: A műanyag és hatásai (Jó tudni!)
A szelektív gyűjtést alkalmazzuk. Van kosaram, vászontáskáim a vásárláshoz. A válltáskámban mindig van egy behajtva. Üveg a teához, vízhez, illetve rozsdamentes termoszt használunk. Mivel víz nélkül nem indulok el itthonról-pláne télen, így a termoszban viszem. Keveset vásárolunk, így szerencsére kevés műanyaggal vagyunk kapcsolatban.
Sok tárgyról, eszközről később azt hallhatjuk: ilyen-olyan problémát okoz. Csak sajnos az üzlet, az üzlet.
Nekem még műanyag kulacsom van, fém kupakkal.
Az üveg kulacsot sikerült úgy fellökni, hogy eltört...
Most már, hogy szinte mindent elborított a műanyag, nagyon nehéz minden negatív hatást kiküszöbölni.
Én már száműztem a nejlonzacskókat.
PET palackos üdítőket idáig sem nagyon vettem. Vizet iszunk. Csapvizet. Tehát az ásványvíz is kilőve. Elsősorban a PET palack miatt.
Maximum szörpöt veszek, azt is ritkán, és kizárólag üvegeset.
Ha megyünk valahova, termoszban vagy kulacsban viszünk vizet.
A műanyag vágódeszkáimat már régen lecseréltem. Vannak fa,-és bambusz deszkáim.
Soha nem szemetelünk. Vannak szelektív kukáink. Áldás. Ki is használjuk.
Bízom benne, hogy ha lassan is, de az üzletekből is örökre eltűnnek a nejlonzacskók. Nemcsak beszélni kellene a műanyagok negatív hatásairól, központilag is lépni kellene.
Nem akarok negatív lenni. De nem lesz egyszerű lépés a műanyagok száműzése. Ha mától nem lenne PET palack, nejlonzacskó, és nem lennének műanyag háztartási cikkek, már akkor is késő. Ami kárt tettünk a természetben, az már nem visszavonható.
De a kis lépés is lépés.
Egyre nagyobb figyelmet kap a környezettudatosság.
Az első műanyagok gyártása a 19. század végére tehető, ez nem más, mint a celofán, Henri Braconnot francia kémikus találmánya.
Az 1860-as években John Wesley Hyatt (amerikai feltaláló) volt, aki kifejlesztette az első műanyagot, amely már nagyobb ipari jelentőséget kapott.
Hyatt volt az aki a "Celluloid" nevű műanyagot fejlesztette ki, melyet először a biliárdgolyók gyártására használtak fel. Később a filmtekercsek anyagát is ebből készítették.
Az első teljesen szintetikus, modern műanyagot, amit "bakelit" néven ismertek el Leo Hendrik Baekeland, (belga származású amerikai) kémikus állította elő 1907-ben.
Talán akkor még nem gondoltak ezek találmányok hatásaira, hogy milyen következményei lesznek!
Talán még nem is gondolhattak...
Ugrás a teljes írásra: A műanyag és hatásai
További ajánlott fórumok:
- A folyamatos elutasítás pszichés hatásai
- A gyerekkori elhanyagolás hatásai, mit gondoltok erről?
- A mályva tea hatásai
- Valóban káros mikróban melegíteni? A sógornőm még a tápszerhez a vizet is mikrózza. A szilárd táplálékot is műanyag edényben mikrózza. Baj?
- Az almaecet jótékony hatásai
- A búzafű élettani hatásai