Főoldal » Fórumok » Szépség & Egészség fórumok » A műanyag és hatásai fórum

A műanyag és hatásai (beszélgetés)

Ez a fórum a következő íráshoz nyílt: A műanyag és hatásai (Jó tudni!)

tegnap 21:43
A rengeteg szemétbe kerülő műanyag csomagolást: zacskót, dobozt, palackot stb... kéne valahogyan mérsékelni .
12. ,zumba (válaszként erre: 1. - Boldogabban)
tegnap 09:44

A szelektív gyűjtést alkalmazzuk. Van kosaram, vászontáskáim a vásárláshoz. A válltáskámban mindig van egy behajtva. Üveg a teához, vízhez, illetve rozsdamentes termoszt használunk. Mivel víz nélkül nem indulok el itthonról-pláne télen, így a termoszban viszem. Keveset vásárolunk, így szerencsére kevés műanyaggal vagyunk kapcsolatban.

Sok tárgyról, eszközről később azt hallhatjuk: ilyen-olyan problémát okoz. Csak sajnos az üzlet, az üzlet.

tegnapelőtt 15:52
Kikerülhetetlen.
10. smaragdzöld 🐉 (válaszként erre: 9. - Globus)
tegnapelőtt 12:42
Rozsdamentes kulacs vagy termosz nagyon jó. Az nem törik el. A termoszban télen-nyáron olyan marad jó sokáig a folyadék hőmérséklete, ahogy beleöntöd. Hosszabb időre az praktikusabb még a kulacsnál is.
9. globus (válaszként erre: 4. - Smaragdzöld 🐉)
tegnapelőtt 10:46

Nekem még műanyag kulacsom van, fém kupakkal.

Az üveg kulacsot sikerült úgy fellökni, hogy eltört...

tegnapelőtt 10:18
Az én gyerekkoromban nem járt kukáskocsi. nem is volt szerintem olyan egyszer használatos csomagolóanyag, amit ne lehetett volna komposztálni, vagy ne dobhattuk volna tűzre. Szerintem csak papír volt, emlékszem, takarmányos zsákokba volt gyűjtve, télen elégettük.
7. 55Judit (válaszként erre: 3. - Globus)
tegnapelőtt 10:15
Zsírpapírba. A piacra vittük magunkkal azt, amiben haza akartuk vinni az árút. A tejfölnek kancsót, a tejnek üveget. Az árúsok a mérlegükön tálakban mérték ki a gyümölcsöt, és öntötték a szatyrainkba, a boltban szintén így. Csomagoláshoz volt zsírpapír és selyempapír.
6. Érdekes73 (válaszként erre: 3. - Globus)
tegnapelőtt 09:58
Biztos nem termeltünk annyi szemetet mint most.
5. Myra (válaszként erre: 4. - Smaragdzöld 🐉)
tegnapelőtt 08:51
Igazad van, egyet értek veled.
4. smaragdzöld 🐉 (válaszként erre: 1. - Boldogabban)
nov. 24. 21:44

Most már, hogy szinte mindent elborított a műanyag, nagyon nehéz minden negatív hatást kiküszöbölni.

Én már száműztem a nejlonzacskókat.

PET palackos üdítőket idáig sem nagyon vettem. Vizet iszunk. Csapvizet. Tehát az ásványvíz is kilőve. Elsősorban a PET palack miatt.

Maximum szörpöt veszek, azt is ritkán, és kizárólag üvegeset.

Ha megyünk valahova, termoszban vagy kulacsban viszünk vizet.

A műanyag vágódeszkáimat már régen lecseréltem. Vannak fa,-és bambusz deszkáim.

Soha nem szemetelünk. Vannak szelektív kukáink. Áldás. Ki is használjuk.

Bízom benne, hogy ha lassan is, de az üzletekből is örökre eltűnnek a nejlonzacskók. Nemcsak beszélni kellene a műanyagok negatív hatásairól, központilag is lépni kellene.

Nem akarok negatív lenni. De nem lesz egyszerű lépés a műanyagok száműzése. Ha mától nem lenne PET palack, nejlonzacskó, és nem lennének műanyag háztartási cikkek, már akkor is késő. Ami kárt tettünk a természetben, az már nem visszavonható.

De a kis lépés is lépés.

3. globus (válaszként erre: 2. - Érdekes73)
nov. 24. 21:19
Én úgy emlékszem, gyerekkoromban a húst is papírba csomagolták. Olyanba, mint a felvágottat.
nov. 24. 21:13
Rászoktattak minket a sok műanyagra pedig előtte is volt élet.
nov. 23. 09:35
Nincs ember, aki ne hallotta volna már, hogy a műanyag káros és szennyezi a környezetet!
Egyre nagyobb figyelmet kap a környezettudatosság.

Az első műanyagok gyártása a 19. század végére tehető, ez nem más, mint a celofán, Henri Braconnot francia kémikus találmánya.

Az 1860-as években John Wesley Hyatt (amerikai feltaláló) volt, aki kifejlesztette az első műanyagot, amely már nagyobb ipari jelentőséget kapott.

Hyatt volt az aki a "Celluloid" nevű műanyagot fejlesztette ki, melyet először a biliárdgolyók gyártására használtak fel. Később a filmtekercsek anyagát is ebből készítették.

Az első teljesen szintetikus, modern műanyagot, amit "bakelit" néven ismertek el Leo Hendrik Baekeland, (belga származású amerikai) kémikus állította elő 1907-ben.

Talán akkor még nem gondoltak ezek találmányok hatásaira, hogy milyen következményei lesznek!
Talán még nem is gondolhattak...

Ugrás a teljes írásra: A műanyag és hatásai

További ajánlott fórumok:

Minden jog fenntartva © 2005-2024, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Facebook