Főoldal » Írások » Szépség & Egészség témák » A méhészeti termékek gyógyhatásai

A méhészeti termékek gyógyhatásai


A modern orvostudomány egyre nagyobb figyelmet fordít a természetes gyógymódoknak, alternatív terápiáknak.

Ezek közé tartozik az apiterápia, amely fokozatosan belopódzik már a kórházak falai közé is. A mézet, akár a méhek álltal "gyártott" többi terméket (propolisz, méhpempő), már ősidőktől fogva használjuk a különböző betegségek, gyulladások kezelésére de jól beváltak, mint hatásos immunrendszer serkentők is.

A méhészeti termékek gyógyhatásai

De sajnos az idők folyamán a méz az antibiotikumok elterjedése miatt igencsak háttérbe szorult, szinte megfeledkeztünk természetes antibakteriális hatásáról.


Az antibiotikumok használata szerte a világon egyre emelkedik, miközben egyre gyarapodik az új baktériumtörzsek kialakulása is, amelyek az antibiotikumokkal szemben ellenállnak.Ezáltal már egyre kevesebb hatásos gyógyszerünk lesz a fertőzésekkel szemben.Szerencsére újra a figyelem középpontjába kerülnek a gazdaságilag sem túl igényes, természetes antibiotikum értékű anyagok, mint például a méz, amelynek semmilyen baktérium sem tud ellenállni.


De mi is a méz tulajdonképpen?


A méhek által a virágokról gyűjtött nektár képezi azt a szénhidrátforrást, amit a méhek garatmirigyeik váladékának segítségével könnyen emészthető szőlő- és gyümölcscukorrá alakítanak.Ezt az átalakított nektárt nevezzük méznek, amely a gyümölcs-és szőlőcukor mellett még tartalmaz(változó mennyiségben) nádcukrot, dextrint, malátát és egyéb egyszerű cukrokat, ásványi elemeket(vas, réz, mangán, szilícium, klór, mész, kálium, nátrium, foszfor, alumínium, magnézium, stb.), gramonként mikrogrammnyi mennyiségben a B-komplexhez tartozó vitaminokat is.


A méz legjelentősebb összetevői szénhidrátok, ezek többségében egyszerű cukrok(gyümölcs és szőlőcukor). A szőlőcukor gyorsabban szívódik fel, a gyümölcscukor lassabban, és így hozzájárul a vércukor állandó szintentartásához.


A gyümölcs és szőlőcukor egymáshoz viszonyított mennyiséga határozza meg a méz kristályosodásának sebességét.Minél több a mézben a szőlőcukor, annál gyorsabban kristályosodik.Gyorsan kristályosodó mézek: a repce, a mustár, a napraforgó, a hárs méze. Lassan kristályosodik az akác, a bükköny, a somkóró, a selyemkóró méze. A kristályosodás nem káros jelenség,a méz kémiai tulajdonságait nem befolyásolja! Ismét folyékonnyá tehetjük a mézet, ha vízfürdőben 40fokon tartjuk(vagy kitesszük a napra).


A méz egyesíti azon gyógynövények hatásait, amelyek nektárját tartalmazza.A civilizált táplálékok nagy részéből hiányoznak az ásványi anyagok és nyomelemek, a méz és egyéb természetes készítmények ezeket bőven tartalmazzák.


Számos növény virágpora több C-vitamint tartalmaz, mint a legtöbb gyümölcs, zöldség – a mézben pedig virágpor is van.A méz vitaminjai kiválóan megőrzik hatékonyságukat, nem úgy, mint a gyümölcs és zöldségfélék-ezek vitamintartalma a tárolás során rohamosan csökken.


A civilizált táplálékok nagy részéből hiányoznak az ásványi anyagok és nyomelemek, a méz és egyéb természetes készítmények ezeket bőven tartalmazzák.


A méz hatásai:


– erősítő, energiaadó – ajánlott fáradtság, gyengeség esetén, mivel az egyszerű cukrok már a száj nyálkahártyáján át kezdenek felszívódni, és átalakulás (lebontás) nélkül a vérbe kerülnek (energiát adnak),

– idült garatgyulladásnál napi 1 kávéskanál méz elszopogatása hozzásegít a gyógyuláshoz,

– mandulagyulladásnál a méz baktériumölő, gyulladáscsökkentő, nyálkaoldó hatása érvényesül,

– elősegíti az emésztést, enyhe hashajtó, antiszeptikus (fertőtlenítő) hatású,

– gyorsan (szinte közvetlenül) hat a szívre (koszorúerek vérellátási zavarai, infarktus utókezelése, szívritmus zavarok, szívizomgyulladás, magas vérnyomás),

– májvédő szer (a máj működéséhez szőlőcukrot szolgáltat),

– nyugtató hatása is van,

– külsőleg is használható (sebgyógyítás, natúrkozmetika).


Virágpor


Valóságos szupertáplálék. Rendszeres fogyasztása segíti a vérszegénység, kimerültség, emésztési zavarok, prosztatagyulladás, cukorbaj, neurózis gyógykezelését. Adagolás: naponta 1-2 evőkanál étkezés előtt kevés folyadékkal vagy mézben feloldva.


Amennyiben allergiásak vagyunk valamilyen növény virágporára, óvatosság ajánlott!


Méhpempő


Erősítő, regeneráló, vitaminpótló, hormonhatású anyag. Tartós fogyasztása fokozza a szervezet ellenálló és teljesítőképességét, javítja a kedélyállapotot, gyorsítja a műtétek utáni felépülést. Adagolás: reggeli előtt 1 órával 1 teáskanál méhpempős méz.


Propolisz


A méhek különféle fák (elsősorban fűz-és nyárfafélék) rügyeiről gyűjtik ezt a ragadós anyagot. Hatásai: erős fertőtlenítő (belső és külső), fájdalomcsillapító, immunrendszerserkentő, citosztatikus (daganatok növekedését gátolja). Általában tinktúra (alkoholos kivonat) formájában szerezhető be. Az adagolást feltüntetik a csomagoláson.


Néhány alkalmazási mód:


Belsőleg: belső gyulladásokra:3 x 30csepp 3 cl langyos vízben

alacsony vérnyomásra: 3 x 10 csepp 3 cl langyos vízben

daganatos betegség esetén: reggel és este 1-1 kávéskanál 1 csésze körömvirág teában

propoliszos méz: immunerősítő (legyengült állapotban, kimerültség esetén, légúti hurutok, mandulagyulladás meggátlására) 3 x 1 teáskanál étkezés előtt fél órával.

Külsőleg: fogbetegségek, szájüregi gyulladások estén öblögetés (20 csepp fél deci vízben) hajhullásra: 20 csepp 1 dl samponba

propoliszos kenőcs:fájdalomcsillapító, gyulladásgátló, hegképző, fertőtlenítő hatású.


Lépesméz


A légzőszervek bántalmainak kezelésénél (orrdugulás, homloküreggyulladás, szénaláz stb.) a lépesméz kiváló szolgálatot tesz.

A méz pörgetésénél visszamaradó viaszfedelecskék ugyanerre a célra használhatók (természetes rágógumi).

A népi gyógyászat a lépesmézet mint érzéstelenítőt használja, és allergia ellenes hatását is bizonyították kísérletekkel.


Megjelent partneroldalunk a Netbarátnő hozzájárulásával.




Írta: netbarátnő, 2011. február 19. 10:08
Fórumozz a témáról: A méhészeti termékek gyógyhatásai fórum (eddig 290 hozzászólás)

Ha tetszett, az alábbiakat is ajánljuk figyelmedbe:


Minden jog fenntartva © 2005-2024, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Facebook