A méhészeti termékek gyógyhatásai (beszélgetés)
Ez a fórum a következő íráshoz nyílt: A méhészeti termékek gyógyhatásai
nem kell túlmisztifikálni az evolúciós elméletet elméleteket.
bizonyos fajok vagyis a legtöbb a környezethez való alkalmazkodás végett feljődött oda ahova.
még jó, ki mondta hogy nem?
de gondolod ha mérgeknek kiválóak akkor egynémelyik gyógyszernek nem az?
Nem kell megijedni, azért lehet paradicsomot enni. De nem árt tisztában lenni a paradicsom veszélyeivel, és ha már esszük, melyik fajtát fogyasszuk inkább. És lesz, aki a cikk után talán úgy dönt, inkább nem kísérti az ördögöt, amely olykor autoimmun betegség képében settenkedik körülöttünk.
A burgonyák mellett a paradicsomok jelentik a burgonyafélék másik csoportját, amelyek növelik a bél áteresztő képességét. Az elsődleges paradicsom szaponin, amely áteresztő belet eredményez, az α-tomatin nevű glükalkaloid. A 4. számú táblázat mutatja a paradicsomos élelmiszerek α-tomatin koncentrációját. A kisebb és éretlenebb paradicsomok nagyobb koncentrációban tartalmazzák az α-tomatint, míg a standard, érett, piros paradicsomban alig észlelhető ez az anyag. Ezzel szemben a ketchup, a zöld salsa, a zöld, savanyított paradicsom és a cherry paradicsom komoly forrása a koncentrált α-tomatinnak. Noha a paradicsom tipikusan alacsonyabb koncentrációban tartalmaz glükoalkaloidokat, mint a burgonya, ezek hatékonyabbak a bélfal sejtmembránjának szétrombolásában, és ezáltal az áteresztő bél jelenség előidézésében, mint a burgonyáké.
Az α-tomatinon kívül a paradicsomok még egy anyagot, paradicsom lektint (PL) is tartalmaznak. Ez gyorsan áthalad a bélfalon, és bejut az emberi vérbe. A PL koncentrációja a paradicsomban és a paradicsomos ételekben 3,0 - 6,0 mg/kg között van. Mostanában a PL-t kísérletképpen a gyógyszeriparban is alkalmazzák, mint nagy molekuláris súlyú gyógyszerek átvivőjét a bélfalon. A szaponin és a lektin együttes jelenléte képes megrongálni a bélszövetet, növelve a bélfal áteresztő képességét. Tehát bizonyos paradicsomok és paradicsomos termékek tartalmaznak szaponint és lektint is, amelyek ártanak a bélműködésnek, és áteresztő belet okoznak. Még sosem történt olyan kísérlet, amelyben megállapították volna, hogyan érinti az immunrendszert, és hogyan okoz gyulladást, autoimmun és krónikus gyulladásos betegségeket az emberben a paradicsom és a burgonya fogyasztása.
MEGTALÁLTAM!!! :)
csak nem tomatin hanem tomatine néven találtam meg.
ez a toxikus (glykoalkaloid) anyag nem a gyümölcsében hanem a szárában és a leveleiben található meg és gombaölő tulajdonsága van.
régebben valami koleszterin kiválasztó reagensként használták de immunerősítő hatással is bír valamiféle fehérje antigén kapcsolatai végett..
ennyit tudtam kihámozni :)
Miért jó a paradicsom ?
A lédús gyümölcs magas cukor és C- vitamintartalmú, rendkívül egészséges. Újra és újra fellángol a vita arról (hasonlóan a fokhagyma értisztító hatása körüli vitához), hogy van-e rákellenes hatása. A legújabb vizsgálatok szerint nem bizonyosodott be, illetve további kutatásokat igényel, hogy a hasnyálmirigyrák, petefészekrák esetében közvetlen jótékony hatása van-e. Közvetve azonban, az immunrendszer erősítésében, az emésztés segítésében, ásványi anyagtartalma folytán stb., vitathatatlan a pozitív szerepe. A húsos bogyó legnagyobb része víz, az 5-6 százaléknyi szárazanyag felét (3,3 százalék) cukor (glükóz, fruktóz) teszi ki. Almasav, citromsav, borostyánkősav is található benne. A paradicsom C-vitaminból átlagosan 24,2 mg-ot, karotinból 0,82 mg-ot, E-vitaminból 0,49 mg-ot tartalmaz. Ásványi anyagtartalma közül a kálium 294 mg, magnézium 20 mg, kalcium 14 mg, nátrium 6,3 mg emelhető ki. A már említett szolaninon kívül tartalmaz még egy tomatin nevű, mikrobaölő hatású vegyületet is.
A paradicsomban található likopén nevű, antioxidáns hatásáról ismert karotinoidról
nem tudom.. most utánaolvastam és tulajdonképp karotinszármazék.. nem lehet hogy inkább az illóolaj tartalma ami a kiütést okozza?
pl maga a növény érintése viszketést okoz nekem.. (mondjuk nálam sok növény de ez is beletartozik)
szerintem külföldi oldalakról vagy hagyományos módon könyvekből :)
van egy gyógynövényes könyvem csak nem itthon. megkeresem mert úgy emlékszem a paradicsom is benne van
További ajánlott fórumok:
- Gyógyszerek, gyógyhatású készítmények, népi-természet gyógyászat
- Kézműves termékeket kedvelők gyertek!
- Fürjtojás gyógyhatása
- Vélemények a Parajdi sóbánya gyógyhatásáról kisgyermek részére
- Mi a neve annak a gyógyhatású készítménynek, amit még szopizós babáknak adnak a bélflóra regenerálására? Ha jól tudom por.
- A zöld diónak mik a gyógyhatásai? (befőttként)