A házépítésben felmerülő költségek. Érdemes belevágni? (beszélgetés)
Minden előfordulhat, de mi van, ha mégsem?! Ezért fontos ismerni azt a céget, amelyikkel építteted. És persze a referenciát leellenőrizni.
Mi már eldöntöttük szerintem, hogy építkezünk, csak van néhány kérdés, amire nem kapok egyenlőre választ. És mire eljutok oda, hogy lenyomozzam, addig megöl a kíváncsiság. Ezért kérdezném itt.
Persze, ha addig találok olyan házat, ami megfelelő jó áron, akkor inkább azt választom. De erre nem látok sok esélyt :S
Sajnos az a baj, h amit most hiszel, gondolsz, az valószínűleg nem úgy lesz, mert aki még nem építkezett, az elképzelni sem tudja mennyi apróság lesz, amivel nem számol az elején.
Ezért célszerű olyat venni ami már beköltözhető, tehát felújítás sem szükséges,
Az szép nagyon. Én ezért nem akarok olyan házat venni, amit ennyire fel kell újítani. Max. 1-2 fal kibontása, hogy tágasabb legyen a tér, egy kis festés, csempézés. De tetőcsere, ablakcsere nem kell. Ezek a házak meg ugyanolyan áron vannak, mint az új építésűek. Ha megveszem legjobb áron 10 millióért, és rá kell még költenem 2-t, akkor építhetnék is.
Itt kijön abból a pénzből a ház, amit az építő ajánl, nem ettől tartok. Hanem nem tudom, hogy a papírmunka mi és mennyi. A bankoknál, az engedélyek. Én erre lennék kíváncsi, de erre senki sem ír semmi tapasztalatot.
ma nem egyszerű még hitelhez jutni se...és mindent érdemes előtte ellenőrizni ,hogy a vállalkozó hol és mit csinált már és ott utána érdeklődni mennyiért
egy ilyen tapasztalat nem árt a neten bemutatottak csalokák
Kb. ugyanennyi egy használt ház, mint az új. Legalábbis itt. 13 körül vannak azok, amiket érdemes lenne megvenni, arra meg úgyis rá kell költeni(festés, csempézés, esetleg átalakítás), akkor nem biztos, hogy kevesebb lenne a hitelgondom.
Biztos, hogy több munka, de a pénzben nem vagyok biztos.
Szerintem építkezni fárasztóbb költségesebb és "házasságpróbálóbb" feladat mint egy készet venni.
Tapasztalatok alapján nem vágnék építkezésbe inkább egy készet vennék meg és ha kell azon pofozgatnék. Ott eleve látod a készet, a tervek alapján még nem tudhatod, h pl. milyenek lesznek a lakásban a fényviszonyok...stb.
Meg a sok hitelgond milyett most rengeteg új építésű eladó lakás van,.
Teljesen meg tudlak érteni...
Pontosan ebben a cipőben járunk mi is,bár mi nem építenénk,meglévőt újítanánk fel magunknak....
De nálunk is húzós,mert öröklött,és kell rá fordítani...sajnos...
Osztunk-szorzunk ezerrel,és "félünk" a törlesztéstől...
Totál megértelek!!!
De ha jó érzés kíséri a gondolatot,és úgy érzed menni fog,vágj bele.
Ha nagyon nem tetszik,húzódozol tőle,akkor gondold át!:)))
Még egyszer:Sok szerencsét Nektek!:))
Köszike!!Hát mi is így számoltuk..kb.
Mégegyszer köcce!Nektek sok szerencsét:))))
szerény véleményem szerint egy háznak a lelke a tervezésen múlik, mielőtt belekezdenétek nagyon alaposan át kell gondolni, hogy melyik funkciót hova szeretnétek, mert lehetséges, hogy tipus terv alapján dolgpznak, így meg megeshet, hogy a kivitelezés drágább lesz.
a látványterv pedig általábaningyen van, mert géppel rajzolnak és az már csak egy apróság.
a fűtési rendszert is érdemes átgondolni, mert léteznek turbó kazánok, ahol nem kell a drága kéményt felépíteni, és a kéméynseprő engedély sem kell.
de lehet cserépkányhás fűtést is tervezni.
az engedélyezést jobb ha a tervező intézi, ha változás kell a terven a szakhatósági engedély miatt, akkor az egyszerűbb.
Igen. Ezt is figyelembe vettük.
Tényleg attól tartok, hogy a ház árán kívül milyen költségekbe kell majd még verni magunkat. Attól félek, hogy a törlesztőt nem bírjuk majd fizetni, stb...
Köszi a választ! Az engedélyeket el tudnád mondani, hogy milyen engedélyekről van szó? Párat én is tudok, de szerintem van, amire nem is gondolok.
Kezdőtőkénk van. A telek ára is megvan, a közműre is van pénz, valamennyi van a házra is. Majdnem a fele, kicsit kevesebb. Olyan 6-7 milliót kellene felvenni. Igazából a hitel törlesztőrészlete miatt aggódok, hogy hogyan bírnánk majd fizetni.
Szia! számítsatok arra, hogy valamivel több lesz, mint amire számítotok :) menet közben adódhatnak nem várt dolgok. És az építő céggel úgy érdemes megállapodni, hogy a vállalkozói díj egy részét visszatartjátok garanciális javításokra. ez általában 10% körül szokott lenni. pl. ha lepereg a vakolat fél év múlva, vagy megreped a csempe, abból kell kijavítania, és nem kerültök olyan helyzetbe, hogy esetleg épp nincs pénze a cégnek kifizetni a javítást (egy ismerősöm így járt)
egyébként most még tart a pangás az építőiparban, így jó alkupozícióban vagytok, ha amúgy bele tudtok vágni anyagilag.
Szia,tudom,hogy Te kérdeztél,de én is kérdezhetek tőled?
A közmű ára kb mibe "fáj"?Privibe is írhatod.....
Előre is köszi!
engedélyek
közjegyzői díj (ha hitel is lesz)
ha gázzal fűtesz, akkor ahhoz terv, engedély
sok-sok üzemanyag :-)
jah +15%
Sose annyiba kerül, mint gondolná az ember!
Szerintetek érdemes most belevágni házépítésbe? Milyen költségekkel kell számolni az építkezés folyamán? Nem az anyagok árára gondoltam.
A cég elvállalná az építési terv elkészítését, a látványtervet ingyen. Felhúzza a házat az alappal együtt. Ennek tudom az árát. Ezen kívül milyen költségeim lehetnek még?
A közmű árát is tudom már.
Előre is köszönöm a válaszokat!
További ajánlott fórumok:
- Amway, mint üzlet.Érdemes belevágni, eladható?
- Egyedül belevágni?
- Születéstől - 3 éves korig. Milyen költségekkel jár egy gyermek felnevelése?
- Lombik tapasztalat azoknak, akik még nem mernek belevágni
- Autót szeretnék venni, de ez lenne az első.Milyen költségekkel jár egy kocsi?!
- Érdemes most belevágni a házépítésbe?