8 osztályos gimnázium. Mi a véleményetek róla. 10 éves gyerek tud alkalmazkodni? (tudásbázis kérdés)
A középiskolai tanárokat az egyetemen nem a kicsik tanítására készítik fel.
Ez a tanítóképző feladata, mint ahogy a felsősöket a tanárképző...
Mint pszichológiában, mint didaktikában egészen más...Ég és föld.
Sziasztok!
Én hatosztályos gimibe jártam, és nagyon szerettem. Az ált.isk utolsó két évének tananyagát nem tanultuk újra a gimi első 1-2 évében, ehelyett mindent egyszer, de arra több idő jutott. Az idegennyelv oktatása is hatékonyabb volt, mert egy tanár vitt minket végig, és az érettséginek a csoportunk tagjainak legnagyobb része már közép C-vel futott neki (akkor még csak Rigó utcai volt, és az annak idején keményebb volt, mint ma szerintem). Töriből, magyarból, matekból, idegennyelvből csoportbontás volt: kis csoport, nagyobb hatékonyság. A "nagyok" közt persze kicsik voltunk, de soha nem piszkáltak minket, a tanárok is óvtak minket. Az csapatszellem erősebb volt, mint másutt, mert az apró-cseprő problémáinkat együtt éltük át, együtt oldottuk meg és nem az volt, hogy mire megszoktuk volna az egészet, addigra már el is váltak az útjaink. Én ajánlom ezt a fajta képzést, de csak akkor, ha tényleg keményen ráhajtanak az idegennyelvre és a számítástechnikára, mert e kettő dolog nélkül egyszerűen nem lehet ma érvényesülni - szerintem. Ha a gyermekednek jó a képessége, akkor hajrá, de ha kicsit is bizonytalan vagy, akkor nem szabad erőltetni, mert a 8 gimis év valamelyikében kivenni a suliból és egy szakmát taníttatni vele, elég nagy károkat tud okozni: mert az oktatás folyamata megbomlik, és aztán az lesz, hogy az ált.isk. képzés tananyagát "már" nem tudta elsajátítani, a gimisét és a szakmai iskola anyagát meg "még" nem, és aztán ott marad, hogy valami rettenetes különbözeti vizsgákat kell majd letenni. Ez pedig legalább annyira megterhelheti, mint a suliváltás
Az anyukám rendi gimiben igazgatóhelyettes, régóta van náluk nyolcosztályos, és nagyon nagy sikere van. Gyerekpszichológusok is jónak tartják, mert e kamaszkor legnehezebb éveit egy megszokott környezetben "vészeli át" a gyerek, nem terheli pluszban egy iskolaváltás is.
Én egyeltalán enm vagyok a híve a teljesítményorientált közoktatásnak, de ez más tészta.
Az én lányom is nyolc osztályos gimibe járt, és csak jó tapasztalataim vannak róla annak ellenére, hogy mikor ő kezdett, ez az egész még gyerekcipőbe járt. Nem volt gond a tanárokkal sem, hiába szoktak nagyobb gyerekekhez. És amitől kicsit tartottunk, hogy a nagyobb diákok esetleg hogyan fognak hozzájuk viszonyulni, kellemes csalódás volt. Pátyolgatták, vigyáztak a kicsikre. A színvonal pedig magasabb mint egy átlagos 4-es évfolyamban. Két évente kis érettségit tettek, így mire a rendes érettségire került a sor, már rutinosan vették az akadályokat.
És szinte mindenki bekerült főiskolára, egyetemre.
Ez nekünk is volt.
Érettségi ezek után sétagalopp volt :)
Maximálisan tud alkalmazkodni. Nekem mindkét fiam egy - elit - budapesti 8. osztályos gimibe jár(t).
A követelmény nagyon magas, nem véletlen,hogy ebből az iskolatípusból 100 érettségiző közül elsőre 98-at felvettek egyetemre, főiskolára :))Legalábbis a mi giminkben így van évtizedek óta.
Tapasztalatom szerint rábeszélnélek.
Csak a saját tapasztalataimat tudom megírni, a lányommal, aki most 13 éves (tehát hatodikos). Nyolcosztályos gimibe jár. Szerintem más baj nem lenne, csak az, hogy ezek középiskolai tanárok, és gőzük nincs erről a korosztályról 10-15 évesig. Lelkileg értem a dolgot. Nálunk legalábbis ez a helyzet.
Amúgy a gyermek jól tanul, 4,8. Bár ez egy Bp. környéki elit gimi, 130 gyerekből vettek fel 30-at felvételivel, de azért nem látom úgy, hogy megszakadna a lányom, mégis jó tanuló.
Az még az előnye, hogy nyolcadikban nem lesz kitéve egy felvételi procedúrának, itt 19 éves koráig nem kell ezen gondolkozni.
Hello, en is 8 osztalyos gimis voltam, es szerintem nagyon jo. Ha nem jonne be, akkor is lehet valtani 4. vegen, esetleg egy rendes gimire.
Jo kis csapat all ossze a vegere, mert egyutt nonek fel, egyutt "komolyodnak" meg.
Szia! Én is 8 osztályos gimnáziumba jártam és nagyon sok szép élményem fűz oda! Ebben a korban még minden gyerek be tud illeszkedni és sokkal jobb, hogy gimi végéig együtt maradhat az ott szerzett barátokkal!
Én csak ajánlani tudom!:)
További ajánlott fórumok:
- Beírassam a lányomat a nyolc osztályos gimnáziumba?
- Nyolcosztályos gimnáziumba hány pontos központival jutottatok be?
- Nyolcosztályos gimnáziumról - tapasztalatokat várok
- Veszprémben van 6 vagy 8 osztályos gimnázium?
- 8 osztályos gimnázium és felvételi
- Hány pontos felvételit kell írni egy gyereknek, hogy bejusson egy átlagos, hatosztályos gimnáziumba?