5 éves kisfiamnak ki akarják venni az orrmanduláját.Ha van tapasztalatotok kérlek segítsetek.Picit izgulok, hogy jól döntünk e, ha engedjük! (tudásbázis)
Sziasztok!
Igen a tej is lehet okozója. De nem minden esetben, ugyanis van olyan kisgyermek aki nem bírja (megy a hasa tőle) a tejet tejterméket, nem is eszi miután kiderült az anyuka nem adja ezeket a termékeket, mégis állandóan náthás és kimutatott vezetéses halláscsökkenése van, és nem beszél. Meg kell győződni arról, hogy valóban a tej-e a hibás vagy nem.
Saját történetünk alapján figyelmeztetek minden szülőt: Ne menjetek bele a mandulaműtétbe! Nagyon ijesztően hangzanak a fehérköpenyes "szakember" szájából a szavak...nálunk konkrétan három orvos keltette a pánikot, hogy a gyerekemnek a hallását kockáztatom, ha nem vesszük ki azonnal a a manduláját.
Nem tudtam elfogadni, hogy léteznének felesleges szerveink, amik megmagyarázhatatlan módon begyulladnak és erre az egyetlen megoldás a csonkítás. Kényelmes, gyors, de nem ad végleges megoldást, mert az alap kiváltó problémával nem foglalkozott, pusztán a tünetet nyomta el...így működik ma a nyugati orvoslás, ha valaki nem vette volna észre. Emellett kockázatos műtét, mint minden altatás, habár igyekeznek ezt a tényt mellékesnek tekinteni, valamint felesleges fájdalomnak tesszük ki a saját gyerekünket, ahelyett, hogy az eredeti okot kutatnánk.
Fél év teljes, részletes története és az azt megelőző 7 év állandó betegségei nehezen sűríthetőek bele egy hozzászólásnyi mezőbe, így most csak annyit írnék velősen, hogy állandó nátháinkat és fülproblémáinkat a tej okozta. A tej, mint allergén egy fül-orr-gégésznek sem jutott eszébe, attól függetlenül, hogy egyikük, mint allergológus is büszkén hirdeti magát magánpraxisát reklámozó honlapján. Amióta a tejjel felhagytunk, ismét visszatért lányom hallása, megszűnt az évek óta folyamatosan életünket keserítő fülgyulladás, még csak náthásak sem lettek egész ősszel-télen. A mai napig hihetetlen ez az élmény!!! Akit érdekel történetünk, írjon privátban, remélem tudok másnak is segíteni!
Nem állítom természetesen, hogy minden kisgyereknél ugyanaz lenne a kiváltó ok, hisz mindenki más, így az ok is eltérő. A célom csupán az, hogy a szülők ne fogadják el gondolkodás nélkül egyetlen üdvözítő megoldásként a műtétet! (Főleg, hogy a hazai mandulaműtétek száma kirívóan magas a környező országokhoz képest). Kezdjenek el utánajárni, új utakra lépni és ne tegyék ki gyereküket felesleges kockázatnak és fájdalomnak!
Értem, Nálatok soktényezős a történet és jelentős mulasztások is történtek.
Közben milyen fejlesztéseket kapott?
Az előző bejegyzésem egy ismerősöm fia.
Az én lányom most 8 éves, véletlenül derült ki a halláscsökkenés 5 éves korában, ekkor mandula műtét és fültisztítás volt. Jelzem a műtétig nem beszélt és 2 év lemaradása lett. A műtét másnapján folyékonyan elkezdett beszélni, természetesen nem minden szó volt érthető, de mára már jól érthető a beszédje, csak a lemaradás megmarad úgyhogy küzdünk a tanulással.Nem bántam meg a műtétet!!!!
van más allergén anyag is, nem csak a tej okozhat ilyesmit.
Másrészt van egy olyan gyerekcsoport, akinél tényleg a műtét hoz eredményt.
Szia!
Már csak az a kérdésem, ha tej a hibás, akkor mi van azzal a gyermekkel akinél kiderült a tejallergia, a lényeg semmilyen tejet és tejterméket nem fogyaszt mégis halláscsökkenése van,és megmaradtak a tünetek is pl folyamatos orrfolyás??? (gyermek 2,5 éves).
ja, látom, a tej.
Nekem ez nem újdonság, évek óta mondom, írom itt a Hoxán (is), akinek "füles" a gyereke, el kell hagynia a tejet.
Súlyosabb autistánál, nem beszélő gyermeknél én sokkal jobbnak találom, ha speciális csoportban fejlesztik, ahol minden nevelő ért ehhez a szakterülethez. Ha a gyereket integrálják, kevesebb speciálisan neki való terápiás módszerben részesülhet.
És még egy dolog: a gyógypedagógiai főiskolán alig tanítanak valamit az autizmus terápiájáról. Akik tényleg szakértő módon tudják kezelni ezeket a gyerekeket, azok mind a Kutatócsoportnál tanulták, vagy speciális tanfolyamokon. Tehát a gyógypedagógiai alapképzésben nincs benne részletesen! Nem vagyok integrációpárti, mert nálunk még nem tapasztaltam ennek pozitív oldalát.
A hallásáról pedig: ha az idegpályákat akarják vizsgálni, akkor nyilván központi eredetű halláscsökkenésre gyanakodhatnak. De a BERA vizsgálat is erre való!! : a hallóreceptorok, vagy a hallóideg, illetve a hallópálya sérülését deríti fel. Nem tudom, még milyen vizsgálatot akarnak, én nem tudok másféléről, ami a hallópályát-idegi vezetést nézi.
Remélem, mihamarabb utána tudtok mindennek járni, mert a jó hallás egyik alapfeltétele lehet a fejlődése megindulásának.
Szia, ha megengeded én válaszolnék:
A tympanometria nem alkalmas a hallás minőségének mérésére, az a belső fülben lévő ún. dobűri nyomást méri és ennek értékéből következtetnek arra, hogy van-e váladék a dobhártya mögött.
A hallás épségét többféleképpen lehet mérni:
-audiológián: a gyerek fejére tesznek fejhallgatót, a fülébe különböző decibel és frekvenciaértékű sípoló hangot adnak, s a gyerek kézfeltartással jelzi, hogy melyik fülében mikor hallotta meg ezt a hangot.
-BERA vizsgálattal lehet még a hallás épségét mérni, ezt altatásban végzik. Általában nyugtalanabb vagy nagyon kicsi gyereknél ezt a vizsgálatot alkalmazzák.
A dobhártya megmetszése az a fül felszúrása magyarul, és akkor végzik, ha a dobhártya mögött a belső fülben váladék van.
Arról nem volt szó, hogy tubust tesznek a fülébe? Az jól szellőzteti a dobüreget és így nem szaporodik fel váladék.
Remélem, minél előbb sikerül a probléma végére járnotok! Véleményem szerint Nálatok a BERA altatásos hallásvizsgálat lenne a legjobb, hogy kiderítsétek, mennyire hall a gyermeked.
További ajánlott fórumok:
- Szerintetek mit adjak az 1 éves kisfiamnak anyatej helyett: tápszert vagy tehéntejet?
- Hová tudok fordulni, hogy a kisfiamnak ne kelljen ismét első osztályban maradnia?
- 11 hónapos sokat betegeskedő kisfiamnak szeretnék valami immunerősítő vitamint, tudnátok segíteni?
- Segítsetek! Hogyan segíthetnék a kisfiamnak megszokni az ovit?!
- Mit vegyek az egy éves kisfiamnak szülinapjára?
- 19 hónapos kisfiamnak hasmenése van már harmadik napja, voltunk ovosnál, diétázunk, hidrasecet kap, mit tehetünk még?