4 hónapos baba és a kanál (beszélgetős fórum)
a hozzátáplálást valamikor 5-7 hónapos kor tájékán kell elkezdeni, amikor
a baba már tud megtámasztva ülni
a nyelvével nem tolja ki az ételt, hanem hátrafelé teszi
a megevett étel nem köszön vissza egy az egyben a székletében (ez annak a jele, hogy az emésztőrendszere még nem képes feldolgozni a bevitt táplálékot)
elérkezik egy növekedési ugrás, de gyakrabbi szoptatással, vagy alkalmanként 200-220 gramm tápszerrel sem tudod kielégíteni a baba étvágyát
a baba már tud fogni, képes a szájához emelni az ételt
kezd érdeklődni az evés után, próbálja utánozni, amit csináltok
a 6 hónapos már másfélszer annyi idős mint a 4 hónapos...
A cikket egy gyermekpszichológus írta, de az idézett kutatást orvosok végezték, igen
Ezt egy orvos írta??? Milyen kutatások eredményeire alapozza ezt a véleményt?
Azt se felejtsük el,hogy sajnos egyre kevesebb az anyatejes baba,és egyre több a tápszeres.A tápszer gyártóknak pedig nyilvánvalóan az az érdeke,hogy minél tovább tömjük a zsebüket.Ők pl.erre alapozva javasolják a minél későbbi hozzátáplálást.
Én a magam részéről a több száz éves tapasztalatoknak többet hiszek,persze ez nem azt jelenti,hogy fél évesen már töltött káposztát egyen,de a túlkombinálás,a pánikkeltés,és a túl féltés sokszor veszélyesebb mintha kap az a gyerek 6 hónaposan egy babakekszet a szájába :D
Külön kiemelném ezt a bekezdést:
"A csecsemőknek nagyjából 6 hónapos korukig nyitott a bélrendszere, azaz a vékonybél sejtjei közötti réseken a makromolekulák (pl. a fehérjék) is átjutnak, és közvetlenül a véráramba kerülnek. Ha a baba anyatejet kap, akkor a tejben levő hasznos anyagok is hamarabb kerülnek ezáltal a véráramba, így a baba gyorsabban és alaposabban tudja hasznosítani a táplálékot, ez okozza azt, hogy az anyatejes babáknak akár 7-10 naponta lehet csak székletük, mivel az anyatejet szinte teljes egészében képes hasznosítani a szervezet. Ha azonban idő előtt más ételt kap a baba, akkor ennek a fehérjéi és a benne található patogén anyagok is közvetlenül a véráramba kerülnek. A hatodik hónapra a bélrendszer már zárt lesz, így védetté válik a szilárd táplálékban levő nem hasznosítható vagy káros anyagokkal szemben."
Pfúj :D Én ezt nem adnám így neki.Sima buri répával miért nem jó????? Teljesen felesleges ehhez a tápszer,amennyiben nem egy vékony,koraszülött,súlyilag elmaradott kisbabáról van szó.
Egyébként én megtanultam azt is,kb a 6.hónapra,hogy nem szentírás ám a védőnők ajánlása,sokszor csak bólogatni kell,aztán az anyai ösztönökre hagyatkozni.Az biztosabb ;)
További ajánlott fórumok:
- Sziasztok! Valaki leírná nekem, hogy az ő 7 hónapos babája, mit evett ebben a korban? Ha lehet részletesen, pl .hány ml-t, kanalasat.
- 10 hónapos kisfiam nem igazán akar enni kanállal
- 5 hós baba tápszeres, 2 hónapja kap főzit-gyümit kanállal. Kb. 2 hete minden evésnél ordít és nem akarja megenni csak a tápot.Mit tegyek?
- Keveset eszik a 9 hónaposom főzeléket csak max2-3 kanállal. Volt aki pici korban igy járt, a babával és nagyobb korban megjött az étvágya?
- Kisfiam 9 hónapos, eddig szépen evett kanállal de most elutasítja így az ételt, a fogzás lehet a háttérben? Mivel próbálkozzak?
- 5 hónapos babám, egyik napról a másikra nem akar enni kanalas ételeket. Mi lehet a baj?