12 hónapos gyerek táplálása (beszélgetés)
én veled értek egyet, még annyit hozzátennék, hogy az étvágyuk is jobb azoknak a gyerekeknek, akik együtt esznek a szüleikkel. tehát ugyan az van a tányérjukban, asztalhoz ülve, együtt esznek
allergiamentes életet minden embernek!
1 éves gyerek simán ehet mindent, amit a felnőttek. természetesen, ahogy korábban már írták, nem annyira fűszeresen - ha esetleg a család nagyon sok és erős fűszert használ.
nem kell a gyereket burokban tartani, mert attól nem tud alkalmazkodni a környezethez.
az én fiam 15 éves, 10 hónapos korától mindent eszik. az egyszem tojáslevesen kívül bármit elé lehet rakni, nem válogat. aktívan sportol, már most szépen kimunkált vádlija, karizma van. ja, és évekig nem látja orvos sem, mert nem fog rajta a betegség.
azt gondolom, azért is van ennyi allergiás, tápos, meg beteges gyerek, mert annyira óvják őket mindentől. ha egy anya parázik, hogy jajjj istenem mi lesz ettől, mi lesz attól, akkor a gyerek pontosan úgy fog reagálni.
azt kell programozni, hogy a gyerek egészséges, könnyen veszi az akadályokat, és alkalmazkodik a környezethez. és akkor az úgy is lesz :-))))
Ezeket a kislányunk már 7 hónapok kora óta eszi.A védőnő mondta,hogy adhatom,nem lett baja ezektől.Néha még szereti is:)
Amit még nem adtam:tej,tejszín,tojásfehérje,mazsola és aszalt gyümölcsök,kókuszreszelék,méz,felvágottak(kivéve virsli),kenőmájas,vörös húsok(kivéve sertés,de azt is csak a hétvége óta és keveset),apró magvas gyümölcsök,dinnye(csak 1x pár falat görögdinnyét).
na köszi a recepteket, nekem most 6hós a kicsi lányom, ebből lehet majd neki is válogatni...de ezek szerintem bébikaják, 1 évesen már bármit ehet...van persze pár kívétel, de ennyi
viszont az ötletet köszi!:)
Néhány recept amit találtam:
Gyümölcsjoghurt
Nincs szüksége a kisgyermeknek a kereskedelmi forgalomban kapható édesített, színezett tartósított gyümölcsjoghurtokra. Sokkal egészségesebb csemegével kínálhatjuk az egész családot. Készítsünk friss gyümölcspépet, vagy használjunk házi lekvárt. Ezt finoman, kézzel keverjük össze natúr joghurttal. Joghurt-italt készíthetünk úgy, hogy az egész keveréket együtt turmixoljuk: az intenzív keveréstől a joghurt folyékonnyá válik.
Tejes turmixital
Készülhet meggyből, banánból, barackból, ananászból, málnából, szamócából, sárgadinnyéből. 1,5 dl forralt, lehűtött vagy ultrapasztőrözött tejet turmixoljunk össze egy maréknyi megmosott, lecsepegtetett gyümölccsel. A kisgyermek édesítés nélkül is szívesen megissza, felnőttek, akik már elszoktak a természetes ízektől, általában méz, vagy cukor hozzáadásával szeretik. Ne erőltessük ezt rá a kisgyermekre!
Gyümölcsös túrókrém
Nem kell más hozzá, mint egy adag előre elkészített gyümölcspép, ugyanennyi áttört, friss tehéntúró, és lazításhoz egy kanál tejszín, vagy tejföl. Piros gyümölcsökből és őszibarackból a legfinomabb.
Gyümölcsleves forró napokra(4 személyre)
Szederből a legfinomabb, de készíthetjük más bogyós gyümölcsből is. 20 dkg gyümölcsöt összeturmixolunk, vagy szitán áttörjük, 15 dkg cukorral ízesítjük. Belekeverjük egy citrom levét, és lereszelt héját, ezután 4 dl tejet, és 4 dl tejszínt adunk hozzá. Az egészet alaposan összekeverjük, behűtjük, és egész gyümölcsszemekkel díszítve tálaljuk.
Vidám gyümölcssaláta(4 személyre)
Két szép kis sárgadinnyét gondosan megmosunk, kettévágunk, a magját kiszedjük, a húsát kivájjuk. A héjakat ne dobjuk el: ez lesz a tányér! Két szem puha körtét és őszibarackot, valamint a dinnye húsát is kockára vágunk, és, ha szükséges, 10 dkg porcukorral összekeverjük. A gyümölcsdarabkákat a dinnyehéjakba visszatöltjük, és színes szőlőszemekkel díszítjük.
Gyümölcsfalatkák reggelire
A hajszálvékonyra vágott főtt sonka szeletekbe feldarabolt őszibarackot, sárgabarackot vagy sárgadinnyét és egy szeletke sajtot csomagolunk.
Zabpelyhes gyümölcstorta(nem kell sütni)
Hozzávalók: 1 l tej, 10 evőkanál zabpehely, 1 csomag tejszín ízű pudingpor, 3 evőkanál cukor, 25 dkg idénygyümölcs
Fél liter tejben felforraljuk a zabpelyhet, forrás után lezárjuk és jó ideig állni hagyjuk (legjobb estétől reggelig). Fél liter tejjel elkészítjük a pudingot, amíg még meleg, belekeverjük a megduzzadt zabpelyhet és a megtisztított, megmosott gyümölcsöt. Néhány szemet félreteszünk díszítésnek. Kiöblített tálkába öntjük a masszát és néhány órára a hűtőbe rakjuk.
Közvetlenül tálalás előtt lapos tálra borítjuk a formát. Tetejét gyümölcsdarabokkal, tejszínhabbal díszítjük. Piros gyümölcsökkel (meggy, cseresznye, ribizli) mutat a legjobban. Nincs sok munka vele, csak ne felejtsük el már ünnep előtti este megfőzni a zabpelyhet. Meggyel a legkisebbeknek is fogyasztható babatorta.
Tipp:Kánikulában a fagyi egészséges alternatívája lehet.
Vadas zsemlegombóccal
Hozzávalók: a marhahúslevesben megfőtt hús és zöldségek, tejföl, citrom, cukor, só, bors. A gombóchoz pirított zsemlekockák, liszt, 1 tojás, tej
A megfőtt marhát ledaráljuk. A levesben megfőtt zöldségeket közben finomra turmixoljuk, majd vajon felforraljuk, sóval, borssal, egy kis cukorral és citrom levével ízesítjük. A gombóchoz tepsiben megpirítjuk a zsemlekockákat, majd a liszttel, a tojással és a tejjel nokedli állagú tésztát keverünk. A tésztából kanállal galuskákat szaggatunk, és forró vízben gombócokat főzünk.
A szószba lehet egy kis vörösbort is tenni a felnőttek részére.
Rakott karfiol
Hozzávalók: egy karfiol, 15 dkg trappista sajt, 2 dl tejföl, rizs, darált hús, fokhagyma, piros paprika, só
A karfiolt rózsáira szedjük, és alaposan megtisztítjuk, majd puhára pároljuk. Ízlés szerint sózzuk. A rizst puhára pároljuk. A darált húst olajon fokhagymával megpároljuk, ízlés szerint paprikázzuk. Egy tűzálló tálat kikenünk margarinnal és rászedjük először a rizst, majd a húst, végül a karfiolt. A sajtot lereszeljük, összekeverjük a tejföllel. A sajtos masszával bevonjuk az ételt, majd előmelegített sütőben aranybarnára sütjük.
Ezt az ételt más zöldségekkel is elkészíthetjük, például kelkáposztával, zsenge vajbabbal.
Cukkínis lecsó
Hozzávalók: cukkíni, paradicsom, vöröshagyma, só
A paradicsomról eltávolítjuk a héját. A cukkínit megpucoljuk, ha nagyobb méretű, akkor a magjait is eltávolítjuk. A hozzávalókat apró kockákra vágjuk, a hagymát üvegesre pirítjuk, majd a lecsóhoz hasonlóan megpároljuk. Ízlés szerint sózzuk. A cukkínis lecsót puhára főtt rizzsel kínáljuk.
A maradékot cukkíni-hajóban tovább süthetjük saját magunk részére.
Spenótos tészta
Hozzávalók: friss, leveles spenót, 1 gerezd fokhagyma, tej, keményítő vagy finomliszt a sűrítéshez, orsó tészta, 15 dkg trappista sajt, olaj, só
A megtisztított spenótot bő, forró vízben előfőzzük. Közben a fokhagymát az olajon megpirítjuk. Rászedjük az olajra a spenótot, fakanállal összedaraboljuk, majd a saját levében további 10-15 percig pároljuk. Végül leszórjuk liszttel vagy keményítővel, majd tejjel felöntjük. Addig keverjük, amíg csomómentes és sűrű állagú nem lesz. Közben a tésztát puhára főzzük. A leszűrt tésztát összekeverjük a spenóttal, a lereszelt sajttal, és előmelegített sütőben további 15 percig sütjük.
Sajtos karfiol
Hozzávalók: egy karfiol, 15 dkg trappista sajt, 2 dl tejföl, só
A karfiolt rózsáira szedjük, és alaposan megtisztítjuk, majd puhára pároljuk. Ízlés szerint sózzuk. Egy tűzálló tálat kikenünk margarinnal, rászedjük a karfiolt. A sajtot lereszeljük, összekeverjük a tejföllel. A sajtos masszával bevonjuk a karfiolt, előmelegített sütőben, aranybarnára sütjük.
Cukkinis tócsi
Hozzávalók: 4-5 db közepes méretű burgonya, 1 közepes méretű cukkíni, 2 tojás, só, ízlés szerint, liszt, amennyit a massza felvesz (ált. 3 púpos evőkanál), tejföl
A cukkínit, és a burgonyákat meghámozzuk, és almareszelőn lereszeljük (ha szép a cukkíni héja, akkor azzal együtt. Ha nagyobb méretű a cukkíni, akkor a közepét a magokkal ki kell vágni. ) Hozzáadjuk a tojásokat és ízesítjük. A sótól levet engednek a zöldségek ezért, ezért lisztet adunk hozzá. Olajt forrósítunk, és evőkanállal kis adagokat a forró olajba teszünk, és arany barnára sütjük. Tejföllel, fokhagymás tejföllel kínáljuk.
Burgonyapüré foghagymás csirkehússal
Hozzávalók: 2-3 burgonya, kevés vaj, kevés tej, kicsontozott csirke, egy csipetnyi só, kevés fokhagyma
A krumplit meghámozzuk, felkockázzuk és megfőzzük. Amikor már puhára főtt, áttörjük villával, majd kevés vajjal elkeverjük. A tejet felforraljuk, adagolva hozzá adjuk, és addig keverjük, amíg finom pépes állaga nem lesz.A csirkehúst csipetnyi sóval megszórjuk,a fokhagymát megpucoljuk és széttörjük majd rászórjuk a csirke hús tetejére. Csak kevés fokhagymát szabad rárakni! Sütőben puhára sütjük. Ha készen van apróra megvágjuk és hozzákeverjük a burgonyapüréhez.
Melegen tálaljuk.
Joghurtos tökfőzelék
Hozzávalók: egy kisebb tök, kis darab hagyma, kapor, joghurt, keményítő, olaj, só
A tököt megtisztítjuk és legyaluljuk. Kis olajon megdinsztelünk egy kis darab hagymát, majd rászedjük a tököt. Sózzuk, majd pároljuk a saját levében addig, amíg puha nem lesz. Kaporral ízesítjük. A végén keverjünk 2 dl joghurtba (vagy tejfölbe) egy evőkanál keményítőt, és habarjuk be a főzeléket.
Zöldborsó főzelék
Hozzávalók: zsenge zöldborsó (mirelit is jó), só, pirospaprika, tejföl, a habaráshoz liszt vagy keményítő
A borsót annyi vízben, amennyi ellepi, puhára főzzük. Sóval ízesítjük. A végén paprikás habarással sűrítjük.
A kemény, kesernyés ízű borsót nem valószínű, hogy megeszi a baba, ezért vásárláskor feltétlenül ellenőrizd, hogy milyet vásárolsz. Például mirelitben válaszd a drágábbat, de zsengébbet.
TIPP: A főzeléket kukoricaliszttel, vagy hajdina liszttel is be lehet sűríteni.
Vörös lencse főzelék
Hozzávalók: egy pohár vörös lencse, vöröshagyma, joghurt, só
A lencsét áztassuk be egy-két órára, majd egy gerezd hagymával tegyük fel főni. A vörös lencse gyorsan megfő, ezért figyeljünk oda, hogy ne párologjon el alóla a víz. Sózzuk, és addig főzzük, amíg a lencseszemek teljesen szét nem főnek. A végén pürésítsük, és joghurttal dúsítsuk.
Gyors sárgaborsó főzelék
Hozzávalók: sárgaborsó, só, pirospaprika, tejföl, liszt vagy keményítő, olaj
A borsót éjszakára beáztatjuk, majd másnap annyi vízben, amennyi ellepi, puhára főzzük. Sóval ízesítjük. A végén paprikás rántást készítünk, amit tejföllel dúsítunk, és eldolgozzuk a főzelékben.
A sárgaborsót legalább egy éjszakán át áztassuk, ellenkező esetben sohasem fog megfőni.
Kelkáposzta főzelék kisbabáknak
Hozzávalók: zsenge kelkáposzta, burgonya, só, babérlevél, friss tárkony, ecet, a habaráshoz liszt vagy keményítő
A burgonyát és a kelkáposztát apró kockákra vágjuk, és a fűszerekkel puhára pároljuk alacsony hőfokon.
Végül behabarjuk, és kevés ecettel ízesítjük.
Ez a főzelék segít, hogy a baba a savanykás ízeket is könnyen megszokja.
Ha nincsen kelkáposztád, akkor csak a burgonyát készítsd el főzeléknek.
TIPP: Hasonló főzelék készíthető kínai kelből is. Ha abból készítjük, kevésbé fújja fel a kisgyereket a kész étel.
Ha hasfájós a baba, akkor a kelkáposztát két vízben főzd meg. Az első vizet öntsd le róla, és újabb vízben főzd készre.
Vajbab főzelék
Hozzávalók: zsenge vajbab, só, pirospaprika, tejföl, a habaráshoz liszt vagy keményítő
A babot nagyon apróra vágjuk, majd annyi vízben, amennyi ellepi, puhára főzzük. Sóval ízesítjük. A végén paprikás habarással sűrítjük.
A fás-szálkás babot nem valószínű, hogy megeszi a baba, ezért vásárláskor feltétlenül ellenőrizd, hogy milyet vásárolsz.
Finomfőzelék babáknak
Hozzávalók: borsó, burgonya, sárgarépa, karalábé, a habaráshoz tejföl és keményítő (vagy teljes kiőrlésű liszt), egy csipet só
A zöldségeket apró kockákra vágjuk és egy edényben, kevés sóval ízesítve, alacsony hőfokon puhára pároljuk.
TIPP: Pároló edényben készítve több vitamint tartanak magukban a zöldségek.
A megfőtt zöldségeket, keményítővel vagy teljes őrlésű liszttel elkevert tejföllel behabarjuk.
Kínálhatunk hozzá fasírozottat, tükörtojást.
A főzeléket kukoricaliszttel, vagy hajdina liszttel is sűríthetjük.
Spenót babáknak
Hozzávalók: friss, leveles spenót, 1 gerezd fokhagyma, tej, keményítő, vagy rizsliszt a sűrítéshez, olaj (dió, mogyoró, olíva), só, tej
A megtisztított spenótot bő, forró vízben 1-2 perc alatt blansírozzuk.
Közben a fokhagymát az olajon megpirítjuk.
Rászedjük az olajra a spenótot, fakanállal összedaraboljuk, majd a saját levében további 10-15 percig pároljuk alacsony hőfokon.
Végül leszórjuk liszttel vagy keményítővel, majd tejjel felöntjük.
Addig keverjük, amíg csomómentes, és sűrű állagú nem lesz.
TIPP: A kisbabák jobban kedvelik, ha összeturmixoljuk nekik a főzeléket. Viszont érdemes nagyobb mennyiséget készíteni ebből a főzelékből, és így a mama is ehet belőle.
Halgombóc
Hozzávalók: hal, zabpehely, tojássárgája, petrezselyem, joghurt, só, bors
20 dkg halhúst (lehet bármilyen) kiszálkázunk, felaprítjuk, összekeverjük 2 evőkanál zabpehellyel, 1 tojássárgájával, 0,5 dl natúr joghurttal. Sóval, borssal, felaprított petrezselyemmel fűszerezzük, majd kb. 1/2 órán keresztül pihentetjük, hogy a pehely megduzzadjon. Nedves kézzel kis gombócokat formázunk, majd forrásban lévő sós vízben puhára főzzük. Ügyeljünk arra, hogy a víz gyöngyözve forrjon. Ha kész, leszűrjük, lecsöpögtetjük, ás főzelékkel tálaljuk.
Epres/kiwis joghurtital
Hozzávalók:
Egy marék eper vagy 3 kivi,
1 banán,
1 kk porcukor,
1 pohár natúr joghurt,
fél dl folyékony habtejszín.
Elkészítés:
Minden hozzávalót mély tálkába teszek, és bormixerrel simára keverem.
Mézes sárgarépatorta
Hozzávalók:
20 dkg sárgarépa
4 tojás
20 dkg méz
10 dkg szobahőmérsékletű vaj
3 evőkanál friss citrom leve
csipetnyi só
csipetnyi mézeskalács-fűszer
10 dkg őrölt dió vagy mandula
20 dkg (köles)liszt
1/2 csomag sütőpor
vaj és 2 ek. mandula a forma kikenéséhez
porcukor
citromlé
Elkészítés:
1. A sütőt 180 fokra melegítjük, a tortaformát kivajazzuk, behintjük a mandulával.
2. A tisztított répát finomra reszeljük.A tojásokat szétválasztjuk. A sárgákat mézzel kikeverjük. Hozzáadjuk lassan a vajat.
3. Apránként beletesszük: citromlevet, sót, fűszert, a mandulát (diót) és a reszelt répát.
4. A lisztet elkeverve a sütőporral, a tésztába keverjük. A tojásfehérjéket kemény habbá verjük és beleforgatjuk a masszába.
5. A tésztamasszát a formába öntjük, kb 35. percig sütjük (légkeverésben), gázsütőben kicsit tovább és letakarhatjuk sütőpapírral, ne égjen meg a teteje.
6. A porcukrot átszitálva elkeverve a citromlével, ráöntjük a kész tortára és dermedni kell hagyni egy jó fél napig.
Tanácsok:
Nagyon finom narancsos íze lesz, Babánknak 1. szülinapjára ideális!
Ha glutén-érzékeny a baba, vagy még nem akarsz neki búzalisztet adni, kölesliszttel készítsd el!
Zöldborsófőzelék
Hozzávalók:
0.5 kg zsenge cukorborsó,
olaj, tej, só, cukor,
rizs-, szója- vagy tönkölyliszt
Elkészítés:
A borsót 5 dkg olajon megfuttatjuk, picit megsózzuk, és lefedve a saját levében 10 percig pároljuk. 1 ek. rizs-, szója- vagy tönkölylisztet 2-3 deci tejjel elkeverjük, és a főzeléket behabarjuk. Vágott petrezselyemzölddel, 1 kiskanál cukorral és pici sóval ízesíthetjük.
Tanácsok:
Vigyázat, a zsenge borsó túlfőzve megkeményedik, kiszárad, ráncos lesz.
Fogatlan babáknak mixelővel pépesítjük.
Müzli
Hozzávalók:2 közepes alma,1 banán,1-2 marék müzli, vagy gabonapehely, vagy zabpehely,1 dl tej,1 ek méz,2-3 ek darált dió.
Az elkészítés menete:
Egy lapos, széles, zárható tetejű tálkába teszek 1-2 marék gabonapelyhet (én a puffasztott gabonakarikákat szeretem, de az anyósom az előzőleg forró vízbe áztatott zabpehelyre esküszik - ki, mit szeret), leöntöm kb. 1 dl tejjel. Nem kell, hogy ellepje a karikákat a tej, csak épphogy felszívja kicsit.Ráreszelek 2 megmosott, meghámozott almát, a banánt felkarikázom, és a tetejére teszem. Az egészet megszórom darált dióval, majd megcsorgatom pici mézzel. (Ha a gabonapehely előzőleg cukrozott volt, akkor ez a lépés akár ki is maradhat, mert akkor túl édes lesz.)Az egészet finoman összeforgatom, hogy ne törjön össze túlságosan, majd kistányérokba adagolom. A maradékot elteszem akár másnapra is lezárva.
TIPP:Teljes értékű uzsonnának tekinthető ez a müzli. Tele vitaminnal, fehérjével, zsírral, szénhidráttal.Aki még jobban szeretné "kavarni az ízeket", az akár mazsolát, aszalt meggyet, vagy más aszalt/friss gyümölcsöt is tehet bele.
Almás kiwi pép
Hozzávalók:1 alma,2 kiwi,1-2 babapiskóta.
Az elkészítés menete:
Az almát meghámozom, és lereszelem. A kiwiket is meghámozom, és villával összetöröm, majd hozzákeverem az almához. Nagyon finom együtt az alma és a kiwi! Babapiskótát is morzsolok hozzá. Kanállal kínálom.
TIPP:Teljes kiörlésű babapiskótával egészségesebb.Gyulladásos megbetegedések esetén hatékony gyógymód lehet a kiwi fogyasztása.A kiwi jelentős C-vitamin forrás. Már egyetlen szem elfogyasztásával fedezhetjük a napi C-vitamin szükségletünket.
Rudis alma
Hozzávalók:1 túró rudi,1 nagyobb alma.
Ha a gyerek nem éhes, vagy nincs étvágya, vagy egyszerűen játszani jobb, mint enni, ezt akkor is kérni fogja, az tuti biztos. Mondjuk a csoki a cukor tartalma miatt nem feltétlenül a legegészségesebb, de én mindig azzal nyugtatom magam, hogy a túró ugye kell a csontoknak, a csoki pedig étcsoki, ami meg nem annyira rossz (reméljük).
Az elkészítés menete:
Az almát meghámozom, eltávolítom a magházát, majd felkockázom, hogy a tálas mixerbe beférjen. Mellé darabolom a rudit is, majd alaposan összedolgozom.
TIPP:A túró rudi az az étel, amit minden körülmények között általában megesznek a gyerekek, így éhségsztrájk esetére ez az étel tökéletes uzsonna vagy tízórai.Az egész úgy is nagyon finom, ha az almát durvára reszeljük, a rudit beletördeljük apróra és egy villával összekavarjuk. Nagyobb gyerekek ezt szeretik.
Marha meggymártással
Hozzávalók:2 marék meggy kimagozva (lehet fagyasztott is),1 szelet marhahús,1 evőkanál vaj,2 kisebb krumpli,1 dl tej.
Az elkészítés menete:
Vízben felteszem főni a marhahúst és a megmosott, meghámozott, kockára vágott burgonyát. A krumpli hamarabb megfő, mit a hús, úgyhogy csak később tegyük a húshoz. A megmosott, kimagozott meggyet kevés vízben felfőzöm, pici cukrot lehet bele tenni, ha nagyon savanyú a meggy. Ha a marhahús is megfőtt, akkor a megfőtt meggyel és a tej egyik felével összeturmixolom, a krumplit a vajjal és a maradék tejjel összetöröm. Dekoratívan egymás mellé tálalható az összetört burgonya és a marhahús meggymártással.
TIPP:Vitaminokban, ásványi anyagokban gazdag, teljes értékű fehérjét tartalmazó étel. Nem csak a babáknak, hanem a felnőtteknek is ajánlom.
Tudtad-e, hogy a babáknak is (nem csak a felnőtteknek) a fehér húsok mellett a vörös húsokat is lehet havonta néhány alkalommal fogyasztani. Tényleg csak néhány alkalommal, hiszen a vörös húsok gyakori fogyasztása - a legújabb kutatási eredmények szerint - növeli a daganatok kialakulásának kockázatát.
Mézes sárgarépa burgonyahabbal
Hozzávalók:3 közepes sárgarépa,1 szelet sertéshús,2 közepes burgonya,1 ek vaj,1 tk méz,1 késhegynyi ánizs.
Az elkészítés menete:
A burgonyát folyó víz alatt alaposan megmossuk, meghámozzuk, kockákra vágjuk, felöntjük annyi vízzel, hogy épphogy ellepje, és megfőzzük. A sárgarépákat folyó víz alatt megmossuk, meghámozzuk, és karikákra vágjuk. A húst vékony csíkokra vágjuk, a vajon kicsit megpirítjuk, majd a sárgarépákat hozzáadva, 2-3 evőkanál vízzel puhára pároljuk. Ha megpuhult a hús és a répa is, akkor a mézet, az ánizst és a megmaradt vajat hozzáadjuk, és elzárjuk alatta a tüzet. A főtt krumplit leszűrjük, és burgonyanyomóval egyenesen a hőtartó tányérba nyomjuk. A mézes sárgarépás husit a tetejére tesszük.
TIPP:Fogatlan, vagy kevés foggal rendelkező babáknak a burgonya főzőlevével péppé turmixolhatjuk.
Gyümölcskrém
1 almát, 1 banánt és 1 narancsot megtisztítunk és apróra vágunk. Két szál babapiskótával összeturmixoljuk.
Tejfölös-sajtos csirke
Hozzávalók: két csirkemellfilé, egy pohár tejföl, két gerezd fokhagyma, 20 dkg sajt, olívaolaj.
A csirkemelleket négybe vágjuk, hogy minél vékonyabb szeleteket kapjunk. Egy vékonyan olajozott tepsiben lerakjuk őket egymás mellé. Sózzuk, rápréseljük a fokhagymákat fokhagyma nyomóval, majd a tejfölt rákenjük egyenlő részben, és a végén ráreszeljük a sajtot. Fólia alatt pároljuk 5 percig, levesszük a fóliát, majd aranybarnára sütjük. Krumplipürével a legfinomabb. Ha a husit villával szétnyomkodjuk nagy örömmel fogadja a baba, aki már ilyenkor tud rágni.
Almás – vörösáfonyás desszert
Hozzávalók: 120 g joghurt, vanília vagy vaníliás cukor, egy csipet őrölt fahéj, egy csipet őrölt szerecsendió, 1-2 evőkanál aszalt vörösáfonya, 2 édeskés alma, meghámozva és felvágva.
Pároljuk meg az almákat egy kevés vízben vagy 100% almalében. A vörösáfonyát tegyük egy percre forró vízbe, hogy megpuhuljon. Utána pürésítsük őket. Keverjük össze alaposan a joghurtot a vaníliával és a fűszerekkel, majd adjuk hozzá a pürésített almát és áfonyát. Sűríthetjük gabonapehellyel, kásával vagy búzacsírával.
Fiatalabb babáknál, vagy ha a baba hasfájós, a vörösáfonyát kihagyhatjuk az ételből
További ajánlott fórumok:
- 4 hónapos baba táplálása
- 10 hónapos baba táplálása.
- Szerintetek a 4 hónapos fiam hozzátáplálása megkezdésével a pocakfájás javulna vagy csak rontanék a helyzeten?
- Az I.gyermekklinikán a bentfekvő 9-10 hónapos babák táplálása hogyan működik?
- 3 hónapos kislány táplálása
- Kisgyerek egészséges táplálása az árral (nagyszülők, barátok, társadalom) szemben. De mégis hogyan?