Zuhanykabin tapasztalatok (beszélgetés)
Hát nem tudom mit szüttyögtetek ennyi és miket kenegettetek.
Nekünk adott volt egy csempézett és járólapozott fürdő. Sem a csempe, sem a járólap nem lett leszedve.
A csempe ragasztó már magába vízzáró, így nem tudom elképzelni, hogy minek kellettek a lyukak.
Tehát nálunk úgy volt, hogy a meglévő csempére, de csak a tusoló környékén rákentek valami drága cuccot, ami szigetel, majd ment rá a csempe, ami ugye olyan ragasztóval lett felragasztva, ami vízzáró, majd fuga, és utána a fuga szilikonozva lett.
A teljes fürdőnk, ami 6 négyzetméter, újra lett csempézve és járólapozva, illetve tusolótálca lett beépítve és rá a kabin.
4 nap alatt megvolt a teljes fürdőnk.
2 éves volt a napokban. Soha nem ázik tőlünk senki. Sajnos a penész itt-ott megjelenik télen a fugáknál, de arra spriccelek klóros wc tisztítót és újra szép világos lesz.
Igazából nekünk is így van ahogy te mondod, 3 csempézett fal fogja össze a zuhanyunkat. Akkor még zuhanytálcánk volt. A falak viszont nem voltak a csempe alatt vízszigetelve. A penészedéssel egyébként nem volt gondunk, csak amikor levertük a csempét. A falunk konkrétan rommá volt ázva a csempe alatt. A tünet a pergő vakolat volt, meg az enyhén felpúposodott, megrepedezett csempe. Ezért vertük le. Amikor ez az alatta dohosodó nedvesség utat kapott, akkor tört elő a penész pánik, tehát a leverés után. Nem beszélve arról, hogy 4 hónapon át fürdő nélkül éltünk, mert meg kellett várni hogy kiszáradjon a fal.
Szerintem épített zuhany esetében alap kéne legyen hogy vízszigetelés van a zuhany részen a falakon meg a medencében is, hiszen marha nagy terhelésnek van kitéve. Nekünk mondjuk muszáj volt falig bontani a fürdőt, és akkor már úgy csináltuk meg hogy ha van rá mód akkor ne legyen ez 5-10 év múlva ismét probléma. Mert ezen esetben az olcsó megoldás drága megoldás tud lenni hosszabb távon.
Minden bizonnyal tovább tart, ha alapoktól kezded. De itt nem erről van szó, hanem egy fülke helyéről.
Persze a penészedés miatt leverheti a csempét és alatta újra szigetelheti a falat mindenféle atombiztos módszerekkel.
Esetemben eddig tartott, mert csak a medencét kellett megépíteni, amit három csempézett fal fog közre.
Megkérdezhetem hogy hogyan építik meg egy hétvége alatt? Mit építenek meg pontosan?
Nekünk le volt betonig bombázva a fürdő. A fürdő falába, főként a zuhanynál lévő résznél lyukakat fúrtunk a falba, és ebbe lett beinjekciózva ez anyag, ami vízhatlanná teszi a falat. Meg nem mondom a nevét. Ez száradt valamennyi időt, azt hiszem 1-2 napot.
Aztán jött rá a glettanyag, vagy vakolat, vagy mi a fene, 2 rétegben. Ezek 1-1 napot száradtak. Aztán ráküldtünk 1 réteg alapozót, szintén 1 nap. Majd jött a folyékony fólia 2 rétegben, és rétegenként 1-1 napot szintén száradt. Ez is az ázást akadályozza meg.
Nos, erre az egészre jött rá burkolat, amit már burkoló rakott fel. Nem mi csináltuk. Ott a csempe letétel után 1 napot nem léphettünk rá. És csak utána fugázta ki, amit szintén hagyni kellett száradni bizonyos ideig.
Egy normális épített zuhanyzó ezekből a lépésekből áll. Legalábbis ha nem akarod hogy a zuhanyrésznél vizesedjen a csempe mögött a falad! Nekünk sajnos vizesedett, mert az előttünk lakó nem adta meg a módját. Hát meg is toltuk a szopórollert rendesen...
Egy hétvégén megépítik.
Pénteken bevásárlás, szombaton építik, vasárnap már használható.:)
Anyukáméknál az van, és az volt mindig is. Sajnos valóban penészedik az övéké is mögötte. :( Macerás tisztítani, elkoszosodik benne a szilikon. Rövid időn belül tisztíthatatlan szépre.
Nekünk most otthon épített zuhanyzónk van, függönnyel. Pofon egyszerű tisztán tartani. Szép és modern. A függönyt ahogy lentebb is írták, csak lekapom, bedobom a mosásba, és szép is. Ha megunom vagy már nem olyan szép akkor bármikor lecserélem, és ennyi. Én mindenképpen az építettet javasolnám.
Így vettem a lakást, zuhanykabinnal. Házilag volt beépítve - olyan is volt.:/
Utáltam takarítani. A vízcseppek folyton ott voltak az ajtón. A tálca, a vízelvezetés is csak össze volt gányolva. Ez kiderült, mikor kibontottuk.
Az építettbe nagyobb elvezető csöveket használtunk.
Most zuhanyfüggönyt használok. Mosható és bármikor cserélhető. A fürdő hangulatát is alakíthatom a mintájával, színeivel. Hamarosan valami karácsonyit teszek majd fel.:)
Pont ilyesmit akartam írni.:)
2 éve van zuhanykabinunk (félköríves, aminek nincs hátulja és teteje).
Azt gondolom, hogy ahol van penész ott penészedik a kabin környékén is, ahogy nálam is. Nem a kabin tehet róla, hanem a fürdő kialakítása. Hiába van ablak, hiába van párátlanító, attól még rengeteg a pára, így jó kis helyet biztosítunk a penésznek.
Én hétvégente szépen lefújom a fugákat és réseket klóros wc tisztító zselével (hígítom), rajta hagyom egy kicsit és utána letusolom. Utálom a réseket, ahol csúszik az ajtó tisztogatni. A zuhanytálca alatt van tégla, purhab, de a fiúk alatt így is huppog.
Már azon gondolkodunk, hogy jövőre kiszedetjük és a medencét megépítettjük és úgy teszünk rá üveg falat és ajtót.
Szia
Nem penészedik,és nem egy bonyolult dolog összetenni
További ajánlott fórumok:
- Műanyagbetétes zuhanykabin
- Hogyan lehet eltűntetni a penészt a szilikonról zuhanykabinoknál?
- Ti mivel tisztitjátok a zuhanykabint? Főleg a vízköves lerakódások érdekelnek, meg összekarcolni se szeretném, segítsetek.
- Gyerek fürdetése szempontjából a fürdőkád vagy a zuhanykabin jobb?
- Üveg zuhanykabin tisztítása. Mivel?
- A zuhanykabin szőnyegét ti mivel tisztítjátok, naponta kiszeditek, mert hát állandóan vizes és ez jó gomba táptalaj?