Főoldal » Receptek » Sütemények, édességek receptjei » Zserbó-féle Rákóczi-túrós zabliszttel recept

Zserbó-féle Rákóczi-túrós zabliszttel recept

A Zserbó-féle Rákóczi-túrós zabliszttel hozzávalói:
A tésztához:

15 dkg finomliszt
15 dkg őrölt zabpehely
2 teáskanál szódabikarbóna
15 dkg margarin
2 tojás sárgája
1 dl tejföl
8 dkg cukor
vaníliás cukor
1 csipet só

A túrós réteghez:
25 dkg túró
1 pohár natúr joghurt
1 pohár tejföl
2 tojássárgája
14 dkg cukor
vaníliás cukor
1 csipet só
őrölt zabpehely

Tetejére a habhoz:
4 tojásfehérje
20 dkg cukor


A Zserbó-féle Rákóczi-túrós zabliszttel elkészítési módja:
A tésztához összekeverjük a zabpehelylisztet és a búzalisztet. Összemorzsoljuk a margarinnal. Ezután hozzáadjuk a többi hozzávalót és gyorsan összegyúrjuk. Kinyújtjuk, majd egy margarinnal kikent vagy sütőpapírral bélelt tepsibe fektetjük. Megszurkáljuk, hogy ne púposodjon fel, majd előmelegített sütőbe tesszük és kb. 170-180 fokon elősütjük. Míg sül, elkészítjük a túrós krémet. A túrót villával összetörjük, hozzáadjuk a joghurtot, tejfölt, cukrot, tojások sárgáját, egy pici sót, majd alaposan összekeverjük. Annyi őrölt zabpelyhet adunk hozzá, hogy sűrű palacsintatészta állagú keveréket kapjunk. Állni hagyjuk, míg a tészta kicsit elősül a sütőben. Nem kell sokáig hagyni, maradjon világosbarna, de legyen egy kis kérge. Ezután kivesszük a tésztát, rákenjük a túrós krémet, majd visszatesszük a sütőbe, míg elkészítjü a habot. Elkezdjük habbá verni a 4 db tojásfehérjét, közben fokozatosan adjuk hozzá a cukrot. Kemény, fényes masszív tojáshab lesz a végére. Ekkor kivesszük a túrós lepényt a sütőből, majd rákenjük a tojáshabot. A kanállal vagy egy villával kicsit hullámosra vagy csíkosra formázhatjuk a tetejét. Ezután visszapakoljuk a sütőbe, a hőfokot pedig visszavesszük 140 fokra. Kb. 15-20 percig sütjük, míg meg nem szilárdul a habréteg a tetején.

Az eredeti receptben nincs zab, így természetesen csak búzaliszttel is elkészíthető, a túrós krémet pedig búzadarával készíthetjük.

Cukor helyett használhatunk édesítőszert, illetve a tésztát is készíthetjük csak zabliszttel, így szénhidrátszegény édességet kapunk. A tetején lévő hab úgy nem lesz olyan szép magas és masszív, ellenben nagyon finom lesz úgy is.


Kategória: Sütemények, édességek receptjei


A zserbó-féle rákóczi-túrós zabliszttel elkészítési módja, hozzávalói és a sütéshez/főzéshez hasznos tanácsok.

Ha ez a recept tetszett, az alábbiakat is ajánljuk figyelmedbe:


Minden jog fenntartva © 2005-2024, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Facebook