Zabpelyhes keksz recept
10 perc
Kalóriaszegény
286 kcal
16.7 gramm
28.5 gramm
15 dkg puha vaj
6 dkg barna cukor
6 dkg cukornak megfelelő édesítőszer (lehet folyékony is)
1 tojás
15 dkg zabpehely
10 dkg teljesőrlésű liszt
1 kávéskanál őrölt fahéj
1/2 kávéskanál szódabikarbóna
1 csipet só
10 dkg tejcsokoládé, apróra vágva (elhagyható)
A Zabpelyhes keksz elkészítési módja:
Előmelegítem a sütőt 175 fokra (gázsütőn 4-es fokozat), és szilikonlapot vagy sütőpapírt terítek egy nagy tepsire. Összeállítom a tésztát. Egy nagy tálba kimérem a zabpelyhet, rá a lisztet, majd jöhet egy kis szódabikarbóna, egy csipet só és ízesítésnek egy kis fahéj is. A vajat robotgéppel habosra keverem a kétféle cukorral, majd hozzádolgozom a tojást. A csokit felaprítom, és a lisztes keverékhez szórom. Majd jöhet a száraz anyaghoz a cukros-tojásos keverék és az egészet fakanállal jól összedolgozom. A tésztából diónyi adagokat teszek egymás mellé 5 centire az előkészített tepsire, majd ezeket nedves ujjal kicsit ellapítom. Egyszerre nem fér rá az összes tészta a tepsire, ezért miután megsütöttem az első adagot, elkészítem a többi tallért is. A zabpelyhes tallérokat 10-12 perc alatt megsütöm a meleg sütőben. Amikor készen vannak, még puhák, de ahogy kihűlnek, megszilárdulnak és ropogósak lesznek. Kb. 30 tallér lesz belőle.
A dietetikus véleménye:
Fogyókúrában sem kell lemondanunk egy kis nassolásról, ha ezt a kekszet választjuk, hisz magas rosttartalmánál fogva serkenti az emésztést, a benne lévő tejcsokoládét akár étcsokoládéval is helyettesíthetjük.
Kategória: Sütemények, édességek receptjei
A receptet beküldte: d606bc0fd7, 2007. aug. 23. 11:34
A zabpelyhes keksz elkészítési módja, hozzávalói és a sütéshez/főzéshez hasznos tanácsok.