Zabpehelylisztes kenyér recept van valakinek? (tudásbázis)
Szia! Megvan 4 kötet Szoó Judit könyveiből. Mikrós maffint sohat csinálok,az is nagyon finom!
Igazából allergia miatt nem tudom a kilófaló lisztet használni.
Kenyér:280 ml tej/víz
2evőkanál olívaolaj
pici méz
1db tojás
240gramm teljeskiörlésű tönkölyliszt
100gramm zabliszt
80 gramm sikér
só,natúr szotyi
1 cs szárított élesztő
Egyébként zabpelyhes kenyér receptet találsz a Kilófaló könyvsorozat egyik (fejből most nem tudom) könyvében, az valami isteni!
Viszont a receptet - szerzői jog stb.- miatt nem lehet közzétenni.
Ha érdekel, holnapra megnézem melyik az a könyv, rengeteg jó recept van benne.
Bár legtöbbjökhöz a szerző által kikísérletezett kilófaló lisztkeverék kell, de aki odafigyel az egészséges táplálkozásra, és uram bocsá még hízni sem szeretne, annak "Biblia" ez a sok jó könyv :)))
Zabpelyhes "gyors" lángos
Fél bögre apró szemű zabpelyhet leönteni annyi tejjel, amennyi ellepi. Fél órát állni hagyni (én ma reggel max. 10 percet hagytam), hozzáadni 1 tojást, kevés sót, esetleg fokhagymát. Pici olajon "lángost" sütni belőle. Tejföllel, sajttal isteni.
Ebből a mennyiségből 2 db kisebb méretű lángos lesz.
Nagyon finom!!!
Van még ilyen receptem, képeket is tettem be a receptes naplómba (pl. 244-es bejegyzésben), vagy van tönkölykenyér receptem is.
Én a zabpehely egy részét csak durvára őrlöm, a nagy részét apróbbra. Tapasztalataim szerint csak zabpehelyliszttel nem lesz igazi a kenyér, mindenképpen kell hozzá valamilyen "rendes" liszt.
Szia! Nekem van ilyen receptem, én kísérleteztem ki.
3,5 dl víz
30 dkg tk tönkölyliszt
20 dkg zabpehely darálva (én darabosabban szeretem)
15 dkg öregtészta
1 dkg élesztő
csipet cukor
1 evőkanál só
durvára tört lenmag
Fél dl langyos vízben elkevertem az élesztőt, csipet cukorral, megszórtam 1 evőkanál liszttel. A kenyérsütőbe tettem a hozzávalókat: 3 dl víz, zabpehelyliszt, tönkölyliszt, öregtészta, ráöntöttem az élesztős vizet. A sót az üst sarkába tettem. Nekem ez pont jó tészta lett, nem túl kemény, nem túl lágy, de NAGYON függ a használt liszttől, úgyhogy lehet, hogy neked kell bele víz, vagy liszt még, figyelni kell! A sípoláskor beletettem a durvára tört lenmagot.
Kelesztettem, formáztam, bevizeztem, zabpehelybe forgattam, sütőlapra tettem. Újra kelesztettem, párás sütőben sütöttem (a sütő aljába tettem egy kis edényben vizet). 170 fokon sült kb. 20-25 percet.
Lehet öregtészta helyett simán kovásszal is készíteni, de öregtésztával sokkal finomabb!
További ajánlott fórumok:
- Premium kenyérsütő használati utasítás, receptek. Tud valaki segíteni?
- Tud valaki jó receptet sok megmaradt száraz kenyérrel?
- Most kaptam kenyérsütő gépet, ki tud jó kenyér és/vagy kakaós-csokis kalács receptet?
- Van valakinek Orion OBMD-1401 típusú kenyérsütőhöz receptek?
- Bevált zabpehely keksz receptek
- Olyan bevált piskóta receptet keresek, ami diétás? Pl. : cukor helyett Steviát használ, liszt helyett zabpehelylisztet.