Vízteres kandalló, vagy vegyeskazán?Melyik a jobb? (tudásbázis)
Nem gáz,hanem fűtésszerelő végzi a munkát.
Ha tudok,szívesen válaszolok. Tegnap beszéltünk egy szerelővel,majd pár nap múlva tudok bővebbet.
Na, ha annyiba kerül, hozzá sem kezdek
.
Ja Igen! Akkor ha a kémény megvan. Ha még az is kell az 2-3 százezer.
Rezeda
Szia Dócy!
A kandallóbetétnél arra kell figyelni, hogy mindenképpen öntöttvas legyen, mert az a tartós. A formája ....... amelyik Neked tetszik. A teljesítménye sem utolsó szempont, főképp ha kétszintes a lakás.
A felépítmény ára??????? A határ a csillagos ég!
Függ attól is modern, rusztikus, vagy csempe kandallót szeretnél. Függ a kő, vagy a csempe minőségétől, megmunkáltságától. A fűtés átalakítástól, a kandallóépítésig, az elektromos betáplálásig középkategóriában kb 1 millát számolhatsz rá.
Üdv Rezeda
Szia Szamóca!
A cserépkályha a gyerekkoromat juttatja eszembe. Imádtam, és Nekünk is volt.
A kandallót a vízteres megoldás mellett, még a felépítmény részénél, ahol a tűztér van, ki lehet falazni samottéglából, és ugyan úgy tartja a meleget mint a cserépkályha. És úgy az igazi, mert akkor lehet a lehető legtöbb meleget "megfogni"
Üdv Rezeda
A kémény már megvan hozzá,csak egy jó szerelő és egy jó árajánlat hiányzik.
Több százezer lesz,azt sejtem.
Nekünk is gáz központink van,és a nappaliban kandallónk.
A gáz olyan eszméletlenűl drága,hogy szinte fűtésre nem is használjuk,ezért akarunk átalakítást csinálni./ Szintén kétszintes a házunk./
Kérhetném,akinek már elkészült a vízteres fűtése,árulja el nekem,mennyibe került az átalakítás?
Nálunk ugyan cserépkályha van nem kandalló(volt az is,de lebontottuk és cserépkályha került a helyére)de én sem panaszkodhatok arra,hogy több lenne a por.Persze azért sűrűbben kell porszívózni a kályha környékén,de megéri.Füst nem száll ki egyáltalán.Tudom,hogy a kandalló azért más,de ha a begyújtás előtt elégetsz egy-két újságpapírt vagy egy begyújtóst(ez azért kell,hogy felmelegedjen a kémény egy kicsit)akkor nem fog visszapuffogni.A fát begyújtás előtt szoktuk csak behozni,pontosan az állatkák miatt,hogy ne legyen idejük kimászni a lakásban.
Nekünk a cserépkályha jobban bevált,sokkal tovább tartja a meleget és nem csak tartja,hanem sugározza is.A vegyestüzelésűnek viszont az a nagyon nagy előnye,hogy abba mindent berakhatsz.A kályhába csak fát.(persze,ha fatüzelésű)
A fát mindig tavasszal vesszük meg,hogy legyen ideje rendesen kiszáradni,ne csak izzon begyújtáskor,hanem égjen!Sokkal jobb a hatásfoka.
ha mégis vízteres mellett döntesz,próbálj referencia munkát keresni a kivitelezőről,mert nagyon könnyen el lehet rontani.(mostanában nagyon sok kontár van,mivel most hogy megint "divatba"jött a kandalló meg a cserépkályha,sokan próbálkoznak csak éppen nem mindenki ért hozzá)
Ha normálisan van megcsinálva, nincs kosz.
Amúgy a kérdésre válaszolva, mindkettő egyszerre.
Nekünk beépített kandallónk és vegyes tüzelésű kazánunk is van.
Bevallom jobban szeretjük a kandallót használni. Percek alatt meleget ad, és látványnak sem utolsó.
Nem koszol, begyújtok, van egy miniparfis lapáttal a kandalló mellett azzal pillanatok alatt összetakarítom a koszt. Ha rendesen van takarítva a kandalló és a kémény nem is füstöl.
Szia Dócy!
Mi 3 éve csináltattunk vízteres kandallót, és Én nagyon szeretem. Nekünk két szintes lakásunk van és az őszi és tavaszi időszakban, valamint télen ha nincs mínusz 10 fok tökéletesen elbírja a lakás fűtését. Mi olyan helyre építtettük ahol járólap van, és ügyelünk a hamu kiszedésénél és a tüzelésnél, hogy ne szálljon a por. Ha bekészítem a tüzelőt Én is mindíg felseprek és feltörlök utána, így semmivel nincs több por mint régen. Nyilván nem olyan mint a gázkazán, vagy a vegyes tüzelésű kazán, de az élmény sem ugyan az. Télen ha betüzelsz a környékén rögtön meleg van, és az élmény páratlan, amikor ropog a tűz és lobog a láng. Egyébként ha nagyon félsz a portól, már lehet kapni kandalló porszívókat is, és akkor nem kell kiszedni a hamut.
Üdv: Rezeda
Ha jól van megépítve a kandalló,ha helyesen történik a begyújtás /a tüzelőanyag megfelelő berakásával/,és jól van kezelve a kandalló,akkor nem jön ki füst,és nem kormolódik a mennyezet.
Két éve festettünk,tehát azóta két telet fűtöttünk is,de szép fehér a plafon,nem kormos.