Vasárnapi meggyes lepény recept
A Vasárnapi meggyes lepény hozzávalói:A tésztához:
15 dkg finomliszt,
1 kávéskanál sütőpor,
1 csipet só,
15 dkg puha margarin,
15 dkg cukor,
2-3 csepp színtelen keserűmandula aroma,
1 vaníliarúd kikapargatott belseje,
1 citrom reszelt héja,
3 tojás,
2 evőkanál meggy- vagy cseresznyepálinka.
A tetejére:
5 dkg mandula, megpirítva és durvára törve,
3 púpos evőkanál finomliszt,
1 nagy csipet sütőpor,
2 evőkanál cukor,
5 dkg margarin, folyósra olvasztva és kihűtve.
A tortaforma előkészítéséhez kevés margarin és finomliszt.
A Vasárnapi meggyes lepény elkészítési módja:
Előmelegítjük a sütőt 175 fokra (gázsütőn 4-es fokozat). Kimargarinozunk, kilisztezünk egy 24 cm átmérőjű, kapcsos tortaformát és az aljába méretre vágott sütőpapírt illesztünk. Ha friss meggyet használunk, megmossuk, alaposan lecsöpögtetjük és kimagozzuk. Ha mirelitet, felolvasztjuk. A tésztához a lisztet, a sütőport és a sót összekeverjük, magunk mellé készítjük. Ezután a puha margarint, a cukrot, a keserűmandula aromát, a vaníliarúd kikapargatott belsejét és a reszelt citromhéjat robotgéppel 3 perc alatt összedolgozzuk, majd egyenként beleadjuk a tojásokat és jól elkeverjük őket. Most jöhet a sütőporos liszt, 2-3 részletben hozzávegyítjük a masszához, aztán belekeverjük a meggy- vagy cseresznyepálinkát is. Összeállítjuk a sütemény tetejére kerülő, mandulás morzsát. Ez csak annyi, hogy egy tálba beleszórjuk a durvára tört mandulát, a lisztet, a sütőport és a cukrot, aztán hozzáöntjük az olvadt margarint és az egészet kezünkkel gyorsan összekeverjük-összemorzsoljuk. Úgy néz majd ki, mint a nedves homok. A tortaformába belekanalazzuk a tésztát, elsimítjuk, és egyenletesen megpakoljuk a kimagozott meggyel. Ezután rászórjuk a mandulás morzsát és a süteményt kb. 45 perc alatt megsütjük. Félidőben érdemes ránézni éa ha túlságosan elkezdett pirulni a teteje, alufóliával letakarni.
Kategória: Sütemények, édességek receptjei
A receptet beküldte: tinendo, 2008. jún. 24. 13:28
A vasárnapi meggyes lepény elkészítési módja és hozzávalói.