Vádemelés után, mennyi idő múlva szokták kitűzni a tárgyalást? (tudásbázis kérdés)
szia! novemberben kaptuk meg a levelet, hogy megtörtént a vádemelés. a baleset két éve történt.
ha jól értettem, lehet, hogy akár még egy év is eltelhet, mire kitűzik a tárgyalást?
és telefonon hol lehet érdeklődni? kit kell hívni? az ügyészséget? még azt sem tudjuk, melyik bíróhoz került.
Sziasztok! Én szakmabeli vagyok. A tárgyalás kitűzésének időpontja változó. A vádemelési szaktól a tárgyalási szakig terjedő idő ugyancsak változó. Amikor az akta a bíróságra érkezik, az Elnök kiszignálja valamelyik bíróra. Ez mondjuk nem sok idő, egy hét kb. Aztán már csak a bírótól függ, hogy mikorra tűzi ki a tárgyalást. A bíró az egész nyomozati aktát és mindent át kell, hogy olvasson és tanulmányozzon. Ha szükségesnek látja, be kell, hogy kérjen különféle adatokat. (szakértői véleményeket, esetleg telefonlehallgatások, banki pénzmozgások, stb.) (Én nem olvastam el a történetedet, így csak általánosságban írok. ) Miután minden adat a bíró rendelkezésére áll és átlátja az ügyet, kitűzi a tárgyalást. Természetesen, ha sok folyamatban lévő ügye van, akkor van úgy, hogy egy évig is ott fekszik az akta nála. De a 2 éven túli ügyeiről mindig jelentés kell tennie a kollégium vezetőnek.
Tehát teljesen bírófüggő, hogy mikor tűzi ki a tárgyalás első időpontját. Esetleg fel lehet hívni telefonon a bírót és megkérdezni tőle, hogyan áll az ügy.
Az ítélkezési szünet kb. július 16-tól augusztus 21-ig tart. Ekkor nincsenek tárgyalások, csak rendkívüli esetben (pl.elfogató parancs általi rendőri intézkedéssel beszállított személyek, illetve előzetesbe helyezés/szabadlábra helyezés kapcsán).
Szóval türelemmel kell várni, mert a bíróságok nagyon leterheltek és rengeteg az ügy. Minden ügy pontos és felderíthető megoldására idő szükséges. Ezért aztán elképzelhető, hogy egy éven belül sem fog semmi történni, de attól még folyamatban van. Mindennemű észrevételeket, beadványokat lehet csatolni folyamatosan, és mondom, hogy telefonon is lehet érdeklődni.
Sok sikert!
Tudod,nekünk 8 hónapra az ügyészség levelének érkezésétől számítva.
De mivel nyáron (juni-aug) szünet van/lesz,így elképzelhető,hogy ősz előtt nem lesz tárgyalásotok.
Ezt nem is értem. egy gyerektartásnál mit kell nyomozni?
Igen, nálunk elég komoly nyomozás volt, mert a kis szemét nem vállalta a felelősséget. DNS- vizsgálattól kezdve minden volt. ezért tartott másfél évig. 350 oldalas nyomozati anyag, stb.....de akkor is, eltelt két év. és már nagyon jó lenne ha valami történne végre.
nálunk a sima gyerektartásnál is több mint 1 évig "nyomoztak" akkor gondolhatod...
pedig nálunk csak 1 emberrel kellett beszélniük, nálatok meg gondolom, tanúk, kocsi vizsgálat szakértők stb...
de ha ismert ember lennél már lenne eredmény, undorító ami itt van :-(
További ajánlott fórumok:
- Birosági tárgyalásra kell mennem...aki már "jártas" benne, tud segiteni, mire számitsak?
- Iskolai fegyelmi tárgyalás
- Hagyatéki tárgyalás-különös eset, segítsenek kérem!
- Hagyatéki tárgyalásra idézés
- Válás során, ha a férj megrágalmaz az első tárgyaláson, annak milyen következményei lehetnek?
- Gyerektartási tárgyaláson számít, hogy az egyén büntetett előéletű? Ez a 2. tárgyalás,