Új Himnusz?? (beszélgetős fórum)
Én nemtom,de ha ez az új Hímnusz akkor annyira sem hallgatom meg többet,mint eddig!
Átlag embernek kicsit magas. De ha jól megtanítják az iskolában, akkor nem gond még akkor sem, ha az illető nem szoprán. Altként is ki lehet énekelni.
Ilyen felvétel jött be nekem, a magyar angyalos címer az iraeli zászlóval párosítva, és a magyar Himnusz sorai az izraeli Himnusszal párbeszédként párosítva. Felháborító!
Ez most komoly,hogy a mi Himnuszunkat összemosták Izrael himuszával?
Nem a linkkel volt gond, hanem sztem nálam, mert ki is fagyott párszor a böngésző. :P Ez meg nem az én gépem most, ide nem töltöm.
Nálunk már vagy egy évtizede az a szokás, hogy minden ünnepségen zenei kíséret nélkül énekeljük a Himnuszt és a Szózatot. Nem egyszerűbb változat kell hozzá, hanem egy olyan kezdőhang, amivel mindenki biztonsággal ki tudja énekelni még a legmagasabb hangot is.
ja még annyit, hogy mi pl. szilveszterkor nem néztük d-durr vagy fisz:-) hanem énekeltük a saját hangnemünkben:-)))))))
Vagyis szoprán/tenor -, vagy mezo...
Úgy tudnám legjobban szemléltetni, hogy Pavarotti vagy Bocelli, Tóth Vera vagy Koncz Zsuzsa énekelné a Himnuszt. Pedig a hangnem ugyanaz...
Igen, könnyebb énekelni.
Hangszer nélkül könnyebb énekelni, mert a négyszólamú hangszerkíséret nagyon nehéz....
Szó szerint vért lehet izzadni vele.
Egy-egy darabb annál szebb, minél magasabb, csengőbb...
Hangvillás kezdéssel könnyebb egy D hangot intonálni, mint mondjuk mondjuk egy bét.
Biztos okosakat mondasz:-))Ennyire nem értek a zenéhez--de akkor amit te írsz erre utal az,hogy könnyebb énekelni??
Összekevertem egy másik kottával: 2b az előjegyzés, azaz B-dúr. A kezdőhang D-vel kezdődik, és a legmagasabb hang benne benne Esz.
(A Kodály-módszer szerint had nem szolmizáljam le).
Na ezt írtam én is, hogy semmilyen változást nem hallottam benne...
Ahogy meghallgattam megnyugodtam nincs olyan nagy változás, de én úgy fogom énekelni ahogyan megtanultam:-))
de---azt még mindíg nem értem mivel elfogadhatóbb ez a fiatalonak? és miért könnyebb énekelni??
[link]
Nekem innen meg semmi. Mindig elakad.
Nálam a megadott linkre a Dávid-csillagos változat jött be.
A letöltés vagy az észrevételezés? :)
Érdekes, nekem egészen más jött be, mint amiről beszéltek...
Nekem nagyon akadozik a letöltés. Biztos mindenki rácuppant innen. :) Látatlanba annyit, hogy azért nem egy könnyű darab. Ha mer énekelni a tömeg, azért érdekes dolgok szoktak kijönni a "megbűnhődte" felé.
A hangnem váltás még önmagában nem gond.
akkor kattintsatok
ahogy eddig megvoltam ezek nélkül eztán is megleszek
majd ha akarom eléneklem
(mert nekem megtanították)
és magasról nem érdekel ki mit javasol
na pá
És a 17. hsz.-ben van a link...
A 20.-as bejegyzésem szerint!
A legtöbb kottában a Himnusz 3b az előjegyzés, azaz Esz-dúr. Ez így valóban nehezebb. Nem torokból kell énekelni, hanem szívből, és akkor már megy is.
Bemásoltam, ahol van a Himnusz, vagy a Szózat kifejezés, arra kell kattintani, és meg lehet nyitni, vagy letölteni...
Ha letöltöd, akkor hozzál létre mappát neki a sajátgépen, és oda mentsd el... Amikor a mentést választod, a gép ott megkérdezi, hogy hová, tallózás, kiválasztod a mappát neki, és elmented oda...
További ajánlott fórumok: