Túrós batyu (Kata-féle) recept
A Túrós batyu (Kata-féle) hozzávalói:50 dkg finomliszt
3 dl langyos tej
1 csipet só
2 evőkanál kristálycukor
7,5 dkg sütőmargarin
2 tojás sárgája
1,8 dkg élesztő
A töltelékhez:
25 dkg túró
2-3 evőkanál kristálycukor
1 csomag vaníliás cukor
1 citrom reszelt héja
1 evőkanál tejföl
1 evőkanál búzadara
5 dkg mazsola
1 egész tojás
A Túrós batyu (Kata-féle) elkészítési módja:
Kevés langyos tejben felfuttatjuk az élesztőt, amibe egy teáskanálnyi cukrot tettünk. Közben átszitáljuk a lisztet, sóval, cukorral ízesítjük, és elmorzsoljuk benne a margarint. Közepébe mélyedést készítünk, beleöntjük a maradék tejet, a tojások sárgáját, és a felfuttatott élesztőt. Alaposan átdagasztjuk, és letakarva 1 órán keresztül langyos helyen kelni hagyjuk. Közben elkészítjük a tölteléket. A túrót burgonyanyomón vagy szitán áttörjük, és a hozzávalókkal alaposan kidolgozzuk. A megkelt tésztát lisztezett deszkára borítjuk, kicsit átgyúrjuk, 1 cm vastagra nyújtjuk. 10x10 cm-es kockákra vágjuk, közepébe túrótölteléket rakunk. Szemben lévő két-két csücskét összecsípjük, tojásfehérjével megkenjük, és letakarva 1/2 óráig kelni hagyjuk. Közben a sütőt 180-fokra előmelegítjük, mire letelik a 1/2 óra, a sütőnk is kellőképpen felmelegedik. Kb. 20 perc alatt aranybarnára sütjük. Fogyasztás előtt porcukorral megszórjuk.
Kategória: Sütemények, édességek receptjei
A receptet beküldte: hpkati, 2010. márc. 15. 18:14
A túrós batyu (kata-féle) elkészítési módja és hozzávalói.