Főoldal » Fórumok » Hobbi & Otthon fórumok » Tudnátok egy jó kenyér sütéséhez való receptet?(fél kg-os) fórum

Tudnátok egy jó kenyér sütéséhez való receptet?(fél kg-os) (tudásbázis)


2010. dec. 1. 14:29
Üdv mindenkinek.
22. sola (válaszként erre: 10. - Szenasie)
2010. szept. 3. 10:45
szia én is most tanulom a kenyérsütést.az elsö nagyon jól sikerült-sima élesztövel.Gondoltam megpróbálom kovásszal azt mondják finomabb.20-órája kevertem be,de elfelejtett elfutni?Tudjátok,hogy miért?És mennyit kell belőle tenni a lisztbe??
2009. nov. 25. 11:31
a Limara pékség blog csak pékárúról szól.Nézz be oda.Sok jó van és a Marcsi válaszol is még az nap, ha valami nem egyértelmű, vagy nem lett jó.Aranyos.Én tartom vele a kapcsolatot.
20. Bucóka20 (válaszként erre: 18. - Mokuskas)
2009. nov. 25. 10:01
Az első recept hasonlít az én régimhez.:)Köszönöm szépen.
19. Bucóka20 (válaszként erre: 17. - Cbae83ef4f)
2009. nov. 25. 09:59
Köszönöm szépen, ehez majd be kell szereznem még a hozzávalókat.:)
2009. nov. 25. 09:40

3 LISZTES KENYÉR


325 ml víz,

200 g finomliszt,

200 g rétesliszt,

200 g egyéb liszt (rozs, graham, stb. ),

1 nagy mérőkanál cukor,

2 kis mérőkanál só,

20 g élesztő.

Ha nem akarsz bele "egyéb" lisztet tenni, tegyél helyette még 200 g finomlisztet.

Persze a kész kenyér minőségét tényleg nagyon befolyásolja az élesztő és a lisztek milyensége.

A kenyér teteje nálunk is egy kicsit mindig sápadt. Talán itt is írta valaki régebben, hogy sütés közben letakarja a gépet egy konyharuhával, úgy jobban megsül a teteje is.

Én még az utóbbi időben a tésztához teszek kb 1 dl olajat, 1 teáskanál búzasikért és késhegynyi aszkorbinsavat is.


Soklisztes kenyér:


összesen 60 dkg szárazanyag,

ebből 30 dkg BL 80-as liszt,

a többi (2-3 evőkanalanként) a következők voltak: hajdinaliszt, zabkorpa, szójaliszt, burgonyapehely, Graham liszt, teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt, fehér tönkölybúzaliszt, rozsliszt, búzacsíra.

4 dl folyadék (fele kefír, fele víz),

2 dkg margarin,

1, 5 kk só,

1, 5 kk cukor,

1 púpos kk sikér,

késhegynyi aszkorbinsav,

1/4 élesztő.


Kefír helyett csináltam már joghurttal és aludt tejjel is és sikerült!


Saját tapasztalat, hogyha nem instant élesztőt használsz külön célszerű felfuttatni és gyors programon is jó lesz:)

17. cbae83ef4f (válaszként erre: 9. - Bucóka20)
2009. nov. 25. 09:27

Írom a legegészségesebb kenyér receptjét - és finom is.

Kenyérsütő gépben.

Mérlegre felteszed a kimérő edényt és tárázol.

5 ek (evőkanál) búzakorpa

5 ek búzacsíra

1 ek héjnélküli napraforgó mag

1 ek héjnélküli tökmag

1 ek lenmag

2 tk (teáskanál) cukor

1 tk só

2 tk búzasikér (minden bioboltban kapható)

1 késhegyni aszkorbinsav - ez elhagyható, de nagyon jó az állagának

2,5 dkg sütő élesztó elmorzsolva(egy fél csomag)

Ezt belepakolod a mérőedénybe, és fehér búzaliszttel felöntöd 60 dkg-ra. Ennyi legyen a teljes száraz anyag.

A gép sütőedényébe tegyél 3 dl vizet, majd önts bele a száraz anyagot.

Tedd bele a gépbe az edényt és süsd meg a kedvenc programodon.

Finom, egészséges, a gyerekek is szeretik - ez nagy szó.

Hűtőben 4 napig biztosan eláll - ha nem eszitek meg egyszerre.

FT

2009. nov. 25. 09:02

itt nagyon áradoznak a kenyérről, mennyire finom az elkészített kenyér:)

már meg is kóstoltam reggelire, kőrözöttel! ISTENÍÍÍÍÍÍ!

[link]

2009. nov. 25. 08:55

Sziasztok!! engem is érdekelne jó recept kenyérre!!

nekem is küldhetnétek,,még nem sikerült találni igazi jó receptet mindig összeesik a kenyerem mire megsül...

14. Bucóka20 (válaszként erre: 13. - Szaszy79)
2009. nov. 25. 08:42
Köszönöm köszönöm.:)
2009. nov. 25. 08:41
Bucóka20 recept átküldve :)
12. Bucóka20 (válaszként erre: 11. - Szenasie)
2009. nov. 25. 08:38
Ezt mindenképpen megfogom csinálni rendes sütőbe,karácsonyra tuti,ez nagyon jól hangzik.És akkor amit leírtál az fél kg-os kenyérhez való?Mert ha sütőbe csinálom,akkor csinálhatom nagyobbra is,ott nincs megszabva.:)
2009. nov. 25. 08:30
ja, kenyérsütő gép... az nekem most el van csomagolva receptestől... (épp átmenetileg lakunk anyósoméknál, amíg építkezünk...de ha kell megpróbálom előkeríteni azt a receptet is. de szerintem ez is jó lehet benne. én ki akarom próbálni. én ezzel most azért kísérletezek, mert párom épít nekem nyáron kemencét... h tudjak igazi kemencéset is sütni. :)
2009. nov. 25. 08:28

szia!én is most tanulgatom anyósom anyukájától :) elsőre nem sikerült,de igyekszem elmondani a trükköket, h neked az első olyan legyen mint a 3.

(ez a régi házi kenyér, 1 hét után is puha,még zacskó nélkül is:) )

este langyos vízbe (2dl) morzsolj bele 1/4 élesztőt és tedd éjjelre langyos helyre -->ő lesz a kovász

reggel 2 dl langyos vizet, 0,5kg lisztet, 1evő kanál sót (ne sokkal kevesebbet, én először kávéskanállal csináltam és sótlan lett, nekem az evőkanál túl sok volt,de páromnak úgy ízlett...)

és a kovászt jó alaposan össze dagasztod.


a mama szerint utánalisztezett konyharuhával bélelt tálba kell hagyni kelni, azt kiborítani a tepsire és úgy kisütni.


nekem a tészta fele benne maradt a konyharuhában :( én 3jára úgy csináltam, hogy a vajazott-lisztezett tepsire tettem rá. a tészta nyúlik, úgyhogy próbáltam összébb fogni, amennyire lehetett, és már a tálcán hagytam megkelni.


a fél kilós elég laposka... pont úgy néz ki mint a most reneszánszát élő nagy kiterült kenyér... csak kicsibe (a bolti 2 kg-os, úgy hogy ne ijedj meg h a tied nagyon kicsikének és laposkának tűnik, nem mind1 :) )


na, ha megkelt akkor forrósütőben aranybarnára kisütöd. és tényleg jó, most fejeztük be este, vasárnap sütöttem és puha volt, pedig tálcán és nem zacskóban tartottam... mondom, csak picike :)de puha és finom


ja, ha kivetted a sütőből legalább egy órára tekerd bele konyharuhába!

9. Bucóka20 (válaszként erre: 8. - Cbae83ef4f)
2009. nov. 25. 08:26
Kenyérsütőbe szeretném:)
2009. nov. 25. 08:24

Szia, kenyérsütő gépben, vagy sütőben szeretnél kenyeret sütni?

FT

2009. nov. 25. 08:21
Köszönöm,és hány percre kell beállítani?:S
2009. nov. 25. 08:20
Nekem is az a kedvencem, küldöm privátba!
2009. nov. 25. 08:20

Szivesen fogadok amúgy bármilyen receptet.kalácshoz és kenyérhez is egyaránt.

Mert nekünk van kenyérsütős könyvünk,de nem szeretnék kisérletezni.

2009. nov. 25. 08:19
Burgonyásat!:)
2009. nov. 25. 08:17
Burgonyásat is tudok, meg tojásosat. Melyiket kéred?
2009. nov. 25. 08:15
Régen én sokat csináltam,de elfelejtettem ,hogy mi kell bele. Annyit tudok,hogy liszt?cukor?só?élesztő és melegvíz talán,de hogy miből mennyit,arról gőzöm sincs.:S
2009. nov. 25. 08:14
Tudnátok egy jó kenyér sütéséhez való receptet?(fél kg-os)

További ajánlott fórumok:


Minden jog fenntartva © 2005-2024, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Facebook