Tudnátok egy jó kenyér sütéséhez való receptet?(fél kg-os) (tudásbázis)
3 LISZTES KENYÉR
325 ml víz,
200 g finomliszt,
200 g rétesliszt,
200 g egyéb liszt (rozs, graham, stb. ),
1 nagy mérőkanál cukor,
2 kis mérőkanál só,
20 g élesztő.
Ha nem akarsz bele "egyéb" lisztet tenni, tegyél helyette még 200 g finomlisztet.
Persze a kész kenyér minőségét tényleg nagyon befolyásolja az élesztő és a lisztek milyensége.
A kenyér teteje nálunk is egy kicsit mindig sápadt. Talán itt is írta valaki régebben, hogy sütés közben letakarja a gépet egy konyharuhával, úgy jobban megsül a teteje is.
Én még az utóbbi időben a tésztához teszek kb 1 dl olajat, 1 teáskanál búzasikért és késhegynyi aszkorbinsavat is.
Soklisztes kenyér:
összesen 60 dkg szárazanyag,
ebből 30 dkg BL 80-as liszt,
a többi (2-3 evőkanalanként) a következők voltak: hajdinaliszt, zabkorpa, szójaliszt, burgonyapehely, Graham liszt, teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt, fehér tönkölybúzaliszt, rozsliszt, búzacsíra.
4 dl folyadék (fele kefír, fele víz),
2 dkg margarin,
1, 5 kk só,
1, 5 kk cukor,
1 púpos kk sikér,
késhegynyi aszkorbinsav,
1/4 élesztő.
Kefír helyett csináltam már joghurttal és aludt tejjel is és sikerült!
Saját tapasztalat, hogyha nem instant élesztőt használsz külön célszerű felfuttatni és gyors programon is jó lesz:)
Írom a legegészségesebb kenyér receptjét - és finom is.
Kenyérsütő gépben.
Mérlegre felteszed a kimérő edényt és tárázol.
5 ek (evőkanál) búzakorpa
5 ek búzacsíra
1 ek héjnélküli napraforgó mag
1 ek héjnélküli tökmag
1 ek lenmag
2 tk (teáskanál) cukor
1 tk só
2 tk búzasikér (minden bioboltban kapható)
1 késhegyni aszkorbinsav - ez elhagyható, de nagyon jó az állagának
2,5 dkg sütő élesztó elmorzsolva(egy fél csomag)
Ezt belepakolod a mérőedénybe, és fehér búzaliszttel felöntöd 60 dkg-ra. Ennyi legyen a teljes száraz anyag.
A gép sütőedényébe tegyél 3 dl vizet, majd önts bele a száraz anyagot.
Tedd bele a gépbe az edényt és süsd meg a kedvenc programodon.
Finom, egészséges, a gyerekek is szeretik - ez nagy szó.
Hűtőben 4 napig biztosan eláll - ha nem eszitek meg egyszerre.
FT
itt nagyon áradoznak a kenyérről, mennyire finom az elkészített kenyér:)
már meg is kóstoltam reggelire, kőrözöttel! ISTENÍÍÍÍÍÍ!
Sziasztok!! engem is érdekelne jó recept kenyérre!!
nekem is küldhetnétek,,még nem sikerült találni igazi jó receptet mindig összeesik a kenyerem mire megsül...
szia!én is most tanulgatom anyósom anyukájától :) elsőre nem sikerült,de igyekszem elmondani a trükköket, h neked az első olyan legyen mint a 3.
(ez a régi házi kenyér, 1 hét után is puha,még zacskó nélkül is:) )
este langyos vízbe (2dl) morzsolj bele 1/4 élesztőt és tedd éjjelre langyos helyre -->ő lesz a kovász
reggel 2 dl langyos vizet, 0,5kg lisztet, 1evő kanál sót (ne sokkal kevesebbet, én először kávéskanállal csináltam és sótlan lett, nekem az evőkanál túl sok volt,de páromnak úgy ízlett...)
és a kovászt jó alaposan össze dagasztod.
a mama szerint utánalisztezett konyharuhával bélelt tálba kell hagyni kelni, azt kiborítani a tepsire és úgy kisütni.
nekem a tészta fele benne maradt a konyharuhában :( én 3jára úgy csináltam, hogy a vajazott-lisztezett tepsire tettem rá. a tészta nyúlik, úgyhogy próbáltam összébb fogni, amennyire lehetett, és már a tálcán hagytam megkelni.
a fél kilós elég laposka... pont úgy néz ki mint a most reneszánszát élő nagy kiterült kenyér... csak kicsibe (a bolti 2 kg-os, úgy hogy ne ijedj meg h a tied nagyon kicsikének és laposkának tűnik, nem mind1 :) )
na, ha megkelt akkor forrósütőben aranybarnára kisütöd. és tényleg jó, most fejeztük be este, vasárnap sütöttem és puha volt, pedig tálcán és nem zacskóban tartottam... mondom, csak picike :)de puha és finom
ja, ha kivetted a sütőből legalább egy órára tekerd bele konyharuhába!
Szia, kenyérsütő gépben, vagy sütőben szeretnél kenyeret sütni?
FT
Szivesen fogadok amúgy bármilyen receptet.kalácshoz és kenyérhez is egyaránt.
Mert nekünk van kenyérsütős könyvünk,de nem szeretnék kisérletezni.
További ajánlott fórumok:
- Tud valaki jó receptet sok megmaradt száraz kenyérrel?
- Most kaptam kenyérsütő gépet, ki tud jó kenyér és/vagy kakaós-csokis kalács receptet?
- Tudtok nekem valami különleges receptet mondani kenyérsütőgépbe?
- Bevált teljes kiőrlésű kenyér receptet megosztanátok velem?
- Tud-e valaki jó durumkenyér receptet?
- Tudnátok nekem kenyérsütőgépben készíthető nagyon finom fehér kenyér receptet írni?