Tudja valaki, hogy a diós golyót vagy a dió bombát hogy kell elkészíteni? (tudásbázis)
# 100 g dió
# 40 g puha mazsola
# 40 g puha aszalt sárgabarack
# 40 g tejcsokládé
# 200 g babapiskóta
# 4-6 ek. tej
# 2 ek. sárgabaracklekvár
# 4 ek. rum
Elkészítése:
1. A diót tepsibe szórjuk, aztán 200°C-ra felforrósított sütőben 5-8 percig pirítjuk, hagyjuk kihűlni.
2. A mazsolát forró vízzel leöblítjük, konyharuhába "csomagolva" szárazra törölgetjük, majd az aszalt sárgabarackkal és a csokoládéval együtt apróra vagdossuk. / Mivel én többszöröztem a mennyiséget ezért húsdarálón - a csoki kivételével - ledaráltam. Ezt a műveletet végezhetjük késes robotgéppel is./
3. A diót megdaráljuk, nem túl mély, peremes tálba szórjuk.
4. A babapiskótát nejlontasakba zárjuk /kiélhetjük brutalitásunkat :-)/, húsverővel (vagy sodrófával) darabosra törjük, mélyebb tálba szórjuk.
5. Hozzáadjuk a tejet, a sárgabarcklekvárt, a rumot, a felaprózott finomságokat, majd alaposan összedolgozzuk, és 1 órára hideg helyre tesszük. (Ha nagyon sietünk akkor ne tegyük hűtőbe, készítettem már így, nem vont le az élvezeti értékéből!)
6. Még finomabb, ha egyéb süteményből kimaradt tésztaszélből/ szikkadt piskótából készítjük.
7. Kiskanállal diónyi nagyságú adagokat szaggatunk ki a masszából, golyókat formázunk, és a darált dióba forgatjuk-hempergetjük.
8. A tetejére nyomhatunk félbevágott kandírozott cseresznyét.
9. 12 órán át hűvös, levegős helyen szikkadni hagyjuk.
10. A diónak több mint a fele megmarad, azt egyéb süteményhez felhasználjuk, addig hűtőben tarjuk.
10 dkg Rama
» 30 dkg darált dió
» 10 dkg darált háztartási keksz
» 10 dkg porcukor
» 1 ek. reszelt csokoládé
» 2 ek. tej
» 1 tojás
» 1 kk. fahéj
» 1 kk. reszelt citromhéj
» 25 dkg rumos meggy vagy mazsola
A Ramát kikeverjük a porcukorral, majd belekeverjük a tojássárgáját, a darált diót és tejet, majd beleforgatjuk a tojás habbá vert fehérjét. fahéjjal és citromhéjjal ízesítjük, majd összedolgozzuk a keksszel és a csokoládéval. Kis gömböket készítünk, közepébe meggyet vagy mazsolát teszünk, majd cukorba hempergetve vagy csokoládéba mártva tálaljuk.
További ajánlott fórumok:
- Hogy kell elkészíteni a resztelt májat, hogy puha maradjon?!
- Ki tudja a - népies nevén - "kulcsos" elkészítésének módját?
- Tudja valaki, hogyan kell a sült gesztenyét elkészíteni úgy, hogy az a belső szőrös burok is lejöjjön róla?
- Mit kell tennem, hogy címkézhessem az általam elkészített kecskesajtot, hogy árusítani tudjam?
- Tudja valaki imagechefről hogy tudom elmenteni az elkészített képeket?
- Szardíniás csigát szeretnék sütni, tudja valaki hogy kell elkészíteni?