Tudja valaki a csokis baklava receptjét? (tudásbázis)
Hozzávalók:
» 12 dkg dió, aprítva
» 12 dkg pisztácia, aprítva
» 6 dkg porcukor
» fél kk. őrölt fahéj
» 9 dkg félédes csokoládé, felaprítva
» 9 dkg vaj
» 7 réteslap
» 9 dkg porcukor
» 1,5 dl víz
» 3 ek. méz
» 1 narancs reszelt héja
Egy tálban összekeverjük a diót, a pisztáciát, a cukrot, a fahéjat és a csokit. A réteslapokat elfelezzük, ötöt megkenünk vajjal, egymásra tesszük, és egy tepsibe rakjuk. A diós keverék harmadát eloszlatjuk rajta, majd ráteszünk újabb 3 vajas réteslapot, erre a keverék harmadát, majd megint három réteget, végül az maradék diós keveréket. A maradék három réteslappal befedjük, majd 32 szeletre felvágjuk, és előmelegített sütőben 175 C-on kb. háromnegyed órát sütjük. Eközben a cukrot, a vizet, a mézet és a narancshéjat serpenyőbe tesszük, felforraljuk, majd még néhány percig főzzük, és félretesszük. Végül a kész süteményre folyatjuk a szirupot, a kis szeleteket minyonpapírba tesszük, és már kínálhatjuk is.
Jó étvágyat!
Nem bírtam magammal a hétvégén, és kipróbáltam! Kakaóporral és cukorral csináltam, az öntetbe csak 1/2 citrom levét tettem. Utólag néztem, hogy az "1 rúd fahéj" biztos vanília akart lenni. Na, az nekem nem volt otthon, úgyhogy az kimaradt. Egyszerű a készítése, de hosszadalmas azt a sok lapot méretre vágni, megkenegetni-szórni (2 cs. réteslapból csináltam). Minél kisebb tepsit válasszatok, különben nagyon lapos lesz! Egy hibát követtem el: túl sok vajat kentem a lapokra, így kicsit tocsogós lett. 10 dekánál többet ne tegyetek bele!
Csokival már nem vontam be, mert így is egy kalóriabomba - de finom! :-)
Teljes kihűlés után fogyasztható és hűtőben kell tárolni.
Ha valakinek van még erről gondolata, várom! :-)
Szia!
Egyes szakértők szerint így kell csinálni az egyszerű változatot :-):
Réteslap
vajkenés
réteslap
vajkenés
réteslap
vajkenés
darált mogyoró v. dió, ízlés szerint cukor -
és ezt addig ismételni, míg el nem fogy a réteslap (szintén 3 réteg kerüljön a tetejére).
Sütés előtt fel kell vágni kockákra, majd azokat háromszögekre.
Amikor barnára sül, sziruppal meglocsolni (1 csésze víz, 1 csésze cukor, ½ csésze méz, 1 citrom leve, 1 rúd fahéj kikapart belseje – ezeket előzőleg össze kell főzni 7 percig), és a maradék cukros dióval megszórni.
Csokis baklavához dió helyett kakaóport kell a lapok közé szórni, de lehet, hogy megpróbálom csokiöntettel – és szerintem a végén még egyenként le fogom önteni tortabevonóval.
Még nem tudom, mikor lesz időm kipróbálni, de beszámolok róla! De meg lehet ám engem előzni! :-)
Szia! Én is a napokban keresgéltem, mert imádom. A google-ba írtam be, kiadott egy csomó receptet, de nagyon macerásnak tűnt az elkészítése....
Találtál már valami egyszerűt?
van egy kereső ablak, ha oda beírod, hogy "hüvelygomba", akkor kiadja az összes fórumot, tudásbázist, amiben szerepel a téma....
Nem hinném, hogy a receptek között lesz.....
:)))
Jó étvágyat a baklavához :))))
Szia!
Köszi szépen, utánanézek!
Tényleg senki nem tudja? Szomorú vagyok.
Esetleg mégis valaki? :-)
Annyi kreatív konyhatündér van itt, légyszi-légyszi!!!
Sziasztok!
Több baklava receptet is találtam már, de csokisat nem. Persze, lehet, hogy csak kreatívkodni kellene kicsit, de baklavában sajnos nincs gyakorlatom. És a fiúk csokisat ennének. :-)
Szóval, ha valakinek van bevált receptje, köszönöm előre is!
További ajánlott fórumok:
- Tudja valaki annak a palacsintának a receptjét, amit a strandokon lehet kapni?
- Kelt tésztából készült beigli receptjét tudja valaki?
- Tudja valaki a mirindás süti receptjét?
- Tudja valaki a tartármártás receptjét?
- Ki tudja olyan palacsintatésztaszerűségnek a receptjét, amiben husit mártunk es rántunk ki?
- Ikeás csokis karamellás mandulatortának ismeri valaki a receptjét?