Főoldal » Fórumok » Hobbi & Otthon fórumok » Tud valaki igazán finom almáspite receptet? fórum

Tud valaki igazán finom almáspite receptet? (tudásbázis)


2009. márc. 30. 17:44

Ez nagyon finom, mi mindig így csináltuk/csináljuk most is :)


Hozzávalók a tésztához:


25 dkg Ráma margarin

40 dkg finomliszt

12 dkg kristálycukor

1 tojás sárgája

1/2 citrom reszelt héja és leve

1 csomag sütőpor

1 csomag vaníliás cukor

1-2 evőkanál tejföl


A töltelékhez:

2 kg alma

fahéj

2 csomag vaníliás cukor


A Rámát a lisztben elmorzsolom, a többi hozzávalóval ruganyos tésztává gyúrom. 2 cipóra osztom, én úgy szoktam, hogy az egyik cipót nagyobbra hagyom kicsivel (ez lesz a süti alja), míg a másik cipő egy kicsivel kisebb (ez lesz a teteje majd). Szerintem ugyanis sokkal finomabb, ha alul van a több tészta, rajta a dús töltelék, majd a tetején leheletvékony tésztaréteg következik. Amíg pihen, az almák magházát kiemelem, meghámozom, sajtreszelőn lereszelem. Egy közepes méretű, magasabb falú tepsit kivajazok, morzsával körbeszórok. A sütőt 200 °C-ra előmelegítem. A nagyobb bucit veszem elő, lisztezett deszkán tepsi nagyságúra nyújtom, majd a tepsibe egyengetem, kézzel kicsit bele is „tapicskolom” ). Leheletvékonyan megszórom zsemlemorzsával, majd jöhet bele az előzőleg kinyomkodott reszelt alma. Szépen elteregetem az alján (ha az almás-meggyes változat mellett döntöttem, a meggyel ugyanígy járok el), megszórom a vaníliás cukorral és a fahéjjal. Ezután következik a második tésztabuci, ezt is hasonlóméretűre nyújtom, a félkész süti tetejére hengergetem. Praktikus ehhez a művelethez a sodrófát igénybe venni, azaz arra tekerni a tésztát és úgy segíteni rá a tepsire. Villával megszurkálom, felvert tojássárgával megkenegetem és mehet is kb. 40 percre a sütőbe. Akkor jó, amikor a teteje halvány drapp színárnyalatot ölt és megszilárdult (tűpróba!). Ha kihűlt, szeletelhető.



(Aki cukrozott tetővel kedveli, az ne kenje meg a tetejét sütés előtt tojással, hanem miután kihűlt, szórja meg vaníliás porcukorral.)

2009. márc. 30. 17:44

Már nagyon sok féle receptet kipróbáltam,de azt az igazi tésztareceptet,amit gyermekkoromban anyukám csinált nem tudom megtalálni. A töltelék nem okoz problémát.

Valami linzeres tésztaszerűség él az emlékeimben.Talán valaki tud segíteni.

2009. márc. 30. 17:42
Tud valaki igazán finom almáspite receptet?

További ajánlott fórumok:


Minden jog fenntartva © 2005-2024, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Facebook