Ti hogyan nevelitek a kiskutyátokat? Osszuk meg egymással a tapasztalatokat! (beszélgetés)
Három év távlatából is fel lehet húzni az ilyen szegénykutyus-szöveggel....
Nem viselkedünk csúnyán a kis édessel, majd ha jól a fejünkre nőtt, írunk egy fórumba...
Tegnap az utcán láttam a kutyaiskolásokat vonulni.
megálltam és figyeltem őket, merthogy az oktatót ismerem.A parancs az volt, hogy feküdj, maradj.és a gazdiknak el kellett távolodni a fekvő, nyugton lévő ebektől.Az egyik kölyök német juhász nem akart sokáig maradni, ezért felállt és menni akart. A gazdi visszament hozzá és újra ráparancsolt, hogy feküdj, de a kutyus nem tette. Erre a gazdi:( még ilyet nem láttam,nem hallottam)megfogta a kutyit a hátán a nyakánál ás a farkánál, felemelte a grabancánál fogva két kézzel úgy fél méterre, mint egy krumpliszsákot, és jól odatette a földre.Szegény kutyi úgy megrettent, nem is állt fel utána engedély nélkül.
Hát ezt láttam, és így. Tanuljon belőle az, aki fel bírja emelni a kutyáját egyedül és határozottan. aki nem, az szerintem egy kicsit több türelemmel és időráfordítással, de másképp is eléri ugyanezt.
Akár még egy éves kora után is el lehet vinni kutyasuliba, akkor is bőven tud még tanulni.
Az meg hogy melyik kutya miben jó szerintem ebből nem állapítható meg. Ki kell próbálni mindenfélét. A kutyasuliban ahová mi jártunk sok fiatal németjuhász járt, és a rossz tenyésztésnek köszönhetően a legtöbb már nem volt alkalmas őrző-védő feladatokat ellátni, hiányzott belőlük a védőösztön:S
Ha tanítogatod otthon valamire, pl ül, fekszik, hozzám, lábhoz, stb, akkor kajával tanítsd. Amikor nekiálltok kicsit gyakorolni legyen éhes a kutya! Ilyenkor sokkal több mindenre hajlandó kajáért. A jutalomfalat olyasmi legyen, amit nem kap minden nap, pl virsli, vagy valami puha, amit könnyen megrág. Amikor még csak tanulgatja ezeket nemszabad megbüntetni, mert akkor elmegy a kedve tőle. Mindig meg kell dícsérni, ha valamit jól csinál, és szüneteket tartani, és a szünetben is vele foglalkozni, játszani.
Viszont egy valamit érdemes már kölyökkorában letisztázni a kutyával, mégpedigazt, hogy ki a főnök! Soha nem moroghat, vagy vicsoroghat a gazdira, meg nem csípkedheti. A gazdi a falkavezér és ezt le kell tisztázni a kutyával! Ezekért lehet büntetni, sőt kell, meg kell mutatni, hogy te vagy az erősebb!
Sok sikert a tanításhoz:)
Sziasztok!
Van egy lassan 3hónapos kiskutyánk. El lehet kezdeni már tanítani neki az ül-t és eféléket? Vagy még várjak?
Szióka!
Nagyon igazad van, és nagyon jó dolog lehet ez a kutyaiskola, szívesen elvinném, de nekünk kicsit nehézkes lenne rendszeresen bevinni vmelyik városba:( Pedig nagyon jó lenne, ha okos kutya válna belőle, majd meglátjuk, hogy tudjuk megoldani a dolgokat. Azért is lenne jó, mert a mi kutyánk nagyon alkalmas lenne sportkutyának, úgy olvastam, h amelyik elevenebb a többitől, az sportkutyának, amelyik nyugodtabb, az őrző-védő kutyának alkalmasabb. Kb. mennyi idős koráig lehet betanítani? Én úgy tudom, h 9 hónapos koráig mindent meg kell tanulnia.
Sziasztok!
Nekünk már felnőtt kutyánk van, mi mikor 4 hónaposvolt elvittük kutyaiskolába, csoportos kiképzésre. Engedelmesség, ügyességi, és őrző-védő feladatok is voltak. Több mint egy évig jártunk. Most majd tavasztól megint eljárunk kicsit, sosem árt egy kis trenírozás:)
Véleményem szerint egy nagytestű kutyával jó eljárni kutyaiskolába, és megtanulni hogyan bánjunk vele, és őt is megtanítani legalább az alapvető engedelmességi parancsokra. Nekünk is csak házkedvenc az eb, de nagyon jó, hogy nem ő visz sétálni engem, hanem én őt, hogyvissza tudom hívni bármilyen szituációban, meg még ezerféle dolog, és ha kell meg is véd. mondjuk ez alapvető tulajdonsága általában a kutyáknak, úgy hívják, hogy védőösztön, de jobb ha csak akkor támad a kutya, haa gazdi azt mondja, és nem megy neki az általa veszélyesnek ítélt bárminek szó nélkül.
Hirtelen ennyi, de lehet akartam még valamit,. csak elfelejtettem...
A lényeg, hogy szerintem a csoportos kutyaiskolai kiképzés nagyon szuper, mert szocializálódik is a kutya, nem is drága, sokat lehet tanulni mind a gazdi, mind a kutya részéről, és lehet kutyás ismerősöket szerezni.
Nagybátyámnak volt egy hatalmas németjuhásza, határőr kutya volt, de én még olyan okos kutyát azóta sem láttam, szegény már régen elpusztult, ő is rákos volt.
Azt mondta egy tenyésztő ismerősöm, hogy pedigree tápot ne adjak a kutyának, mert nem olyan jó, mint ahogy a reklámban hallani. Én is sokszor adok a kutyának házi kaját, mindent szeret, nem válogat. Vitamint is kap, néha konzervet is, néha párizsit, napi egyszer száraztápot is, én még forralt házi tejet is adok neki (hígítva), bár nem ajánlják, de nem megy tőle a hasa. Szoktam neki aludttejet is adni, azt úgy tudom lehet. Kisebb korában túrót is, de az luxus. Papám testvére teheneket tart, a kutyái pedig hatalmasak és gyönyörű bundájuk van, mert sok tejet kapnak.
Szia! Nekem is megvan a németjuhász könyv, de az csak nézegetésre elég. ez a kutyaiskola című régi kiadás, annak idején én csak kölcsön kaptam, sok okos dolog van benne.Bencét mi 8 hónapos korában egy rendőr kutyakiképzővel taníttattuk, házhoz jött, nem bentlakásosan.Profi módon megtanult fontos alap dolgokat, a többi dolog megtanításához meg bennünket oktatott ki az oktató.
Bence valószínűleg (bár ez már soha nem fog kiderülni,mert nem hagytam felboncolni)májrákban halt meg. Azt mondták, hogy a túltenyésztés miatt.(mert őt a szépségre tenyésztették, az apai nagyapja volt a 96-os világgyőztes)
Én ezeket nem tudom, hogy elfogadjam-e, mert mint utólag hallottam, a környékünkön abban az időszakban sok kutyus ment el. Mind Chappit kapott enni.(Néha felröppennek olyan hírek, hogy a tápokban nem tudni mi van.)Ezért csak minőségi tápot adj a picinek, a konzervek meg teli vannak ízfokozókkal, azzal vigyázz!
Nekem beagle-m van, 2 éves leányzó. Róluk köztudott, hogy rosszcsontok, makacsak stb..., de épp azért kell odafigyelni a nevelésükre, mert nagyon okosak.
Az én Lilimnél már az elején elkezdtem a nevelést, mert később nehéz.
Az első és legfontosabb talán: tudasd vele, hogy ki a falkavezér (természetesen te!) Ezen nagyon sok minden áll vagy bukik.
És nem árt kutyaovibe/suliba vinni, mert jó dolgokat tanítanak a kutyusoknak, azaz injkább a gazdiknak :)
Szerintem valahol nehezebb egy kutya nevelése, mint egy gyereké, hisz mi sokszor félreértjük őt, és ő is minket.
Nagyon édesek lehetnek.De ez igy nagyon jo,mert akkor hosszászokik a macsekokhoz,és nem lesz baj késöbb sem :))
Jo éjt!
Még egyet írok:D A mi kutyánk is jóban van a cicánkkal, tegnap is olyat játszottak együtt, még a macska is ráugrik és lebirkózza, amikor meg a kutyus alatt van, akkor néha rágja a lábát:D:D:D Kutya néha jó nagy pofonokat kap, de nem bánja :) Tegnap annyit röhögtünk rajtuk, nagyon édik:D
Na már tényleg lépek, pusza!!
További ajánlott fórumok:
- Spóroljunk együtt! Osszuk meg egymással mi hol olcsóbb!
- Macskáink "bűnei", osszuk meg egymással.
- Kezdő a pályán. Osszuk meg egymással élményeiknet!
- Örüljünk, vagy mérgelődjünk együtt!Osszuk meg egymással, minek örültünk, vagy szomorkodtunk éppen
- Gyertek beszélgessünk, adjuk tanácsokat osszuk meg egymással gondjainkat örömünket!!
- Kisgyerekek vicces mondatai/mozzanatai. Osszuk meg egymással