Temesi rakott csülkös recept
A Temesi rakott csülkös hozzávalói:2 db mellső csülök
500 g zsírszalonna
800 g sertéslapocka
50 g vöröshagyma
10 g fokhagyma
5 g törött fehér bors
5 g őrölt mustármag
30 g só
10 g fűszerpaprika
A Temesi rakott csülkös elkészítési módja:
A megtisztított és megmosott csülköket enyhén sózott hideg vízben feltesszük főni. Amikor félpuhára főttek, hozzáadjuk az előkészített sertéslapockát, és együtt addig főzzük, amíg a csülökhús a csontról le nem válik. A tűzről levéve kihűtjük, majd a húsokat 1×1 cm-es kockákra vágjuk. Amíg a húsok főnek, a megtisztított vöröshagymát lereszeljük, a fokhagymát péppé zúzzuk, a szalonnát kockára vágjuk. Amikor a húsok megfőttek, a fűszereket, a hagymákat elkeverjük 0,5 dl lével, hozzáadjuk a kockára vágott szalonnát és húst, és összekeverjük. Aztán az anyagokat egyik végén elkötött marha- vagy sertésvastagbélbe töltjük – ügyelve a megfelelő keménységre –, majd a másik végét is elkötve, a főzőlébe helyezzük, aztán kb. 1 órán át abáljuk. Az abálás után a készítményt kivesszük a főzőléből, szikkasztjuk kissé, aztán enyhén megfüstöljük. Tálaláskor vékony szeleteket vágunk, tálra rendezzük, és díszítjük. Ízlés szerint savanyúságot adhatunk mellé.
Kategória: Húsételek receptjei
A receptet beküldte: Polli, 2008. márc. 19. 21:32
A temesi rakott csülkös elkészítési módja és hozzávalói.