Gyuvecs (szerb recept)
A Gyuvecs (szerb recept) hozzávalói:40 dkg kicsontozott sertéslapocka vagy comb
50 dkg burgonya
15 dkg rizs
1 közepesen nagy padlizsán
25 dkg zöldpaprika
1 nagy fej vöröshagyma
3 paradicsom
4 evõkanál olaj
5 dl csontlé (vagy húsleves, esetleg 5 dl víz és 2 tyúkhúsleves-kocka)
3 gerezd fokhagyma
1 evõkanál piros fûszerpaprika
ízlés szerint só és törött fekete bors.
A Gyuvecs (szerb recept) elkészítési módja:
A megmosott és leszárított húst kis kockákra vágom. A burgonyát meghámozom, megmosom és vékony karikákra aprítom. A megmosott zöldpaprikát kicsumázom és felszeletelem, a megmosott, héjas padlizsánt ugyancsak kockákra vagdosom, és meg is sózom. A rizst még szárazon átválogatom, majd többször váltott vízben megmosva és leszûrve, sós vízben félig megfõzöm. A felhevített olajon megfonnyasztom a nagyon finomra metélt vöröshagymát, ezután a tûzrõl lehúzva belekeverem a pirospaprikát, és azonnal ráöntök 2 evõkanál vizet. Az edényt a tûzre visszatéve rárakom a húskockákat, majd fehéredésig pirítom. Addig kevergetem, amíg az összes húskocka megfehéredik. Olajjal kikent tûzálló tálra vagy tepsire terítem a burgonyakarikák felét és megsózom. Erre rászórom a sós levétõl lecsöpögtetett padlizsánkockákat, majd rásimítom a hagymás hús felét. Rászeletelem a paradicsomkarikák felét, meghintem a félig fõtt rizzsel, majd a rétegezést ugyanebben a sorrendben egészen addig folytatom, amíg csak el nem fogynak a hozzávalók. Ezután a tetejére öntöm a zúzott fokhagymával és a törött borssal elkevert csontlevet. Az edényt szorosan befedem, és az elõmelegített, forró sütõbe tolom. 45-50 perc alatt az étel puhára párolódik. Bármilyen saláta vagy ecetes savanyúság illik hozzá.
Nagyon laktató, tápláló étel.
Kategória: Egytálételek receptjei
A receptet beküldte: elvira1, 2007. jan. 22. 09:33
A gyuvecs (szerb recept) elkészítési módja, hozzávalói és a sütéshez/főzéshez hasznos tanácsok.