Tél, hóesés, csillogás, fények - ünnepre várakozás (beszélgetés)
Nem csillogás... . Ünnepre várakozás:
Könyvmolyok szerint a világ.
33 perce ·
"Legyünk egy kicsit csendben!
Födje mély csend a szíveket:
mert a sötét, elgyötört földre
Karácsony közeleg.
Jó, ha most lelkünk messze hagyja
a hajsza, lárma mind.
Ne siessünk hangos utakra!
Karácsony lesz megint."
Túrmezei Erzsébet
Köszönöm. A másik megható, ami lélekben hazaröpít kisfalumba.
Ady Endre: Karácsony
I.
Harang csendül,
Ének zendül,
Messze zsong a hálaének
Az én kedves kis falumban
Karácsonykor
Magába száll minden lélek.
Minden ember
Szeretettel
Borul földre imádkozni,
Az én kedves kis falumban
A Messiás
Boldogságot szokott hozni.
A templomba
Hosszú sorba'
Indulnak el ifjak, vének,
Az én kedves kis falumban
Hálát adnak
A magasság Istenének.
Mintha itt lenn
A nagy Isten
Szent kegyelme súgna, szállna,
Az én kedves kis falumban
Minden szívben
Csak szeretet lakik máma.
II.
Bántja lelkem a nagy város
Durva zaja,
De jó volna ünnepelni
Odahaza.
De jó volna tiszta szívből
– Úgy mint régen –
Fohászkodni,
De jó volna megnyugodni.
De jó volna, mindent,
Elfeledni,
De jó volna játszadozó
Gyermek lenni.
Igaz hittel, gyermek szívvel
A világgal
Kibékülni,
Szeretetben üdvözülni.
III.
Ha ez a szép rege
Igaz hitté válna,
Óh, de nagy boldogság
Szállna a világra.
Ez a gyarló ember
Ember lenne újra,
Talizmánja lenne
A szomorú útra.
Golgota nem volna
Ez a földi élet,
Egy erő hatná át
A nagy mindenséget.
Nem volna más vallás,
Nem volna csak ennyi:
Imádni az Istent
És egymást szeretni…
Karácsonyi rege
Ha valóra válna,
Igazi boldogság
Szállna a világra
Nagyon szép, köszönöm, hogy feltetted.
Talán még máshova is felteszem, annyira megható, és aranyos.
Nagyon szépen köszönöm, hogy megosztottad velem. Akkor a gyeremeked remekül megbírkozott a koraszülőtt hátránnyal igaz?
Az angyalkákat is megnézem feltétlenül, biztos nagyon szépek, mint eddig minden, amit feltettél. :)
Közel 1 hete kerestem ezt a verset, ma szembejött velem :-)))) 4 órája ·
Juhász Gyula : Karácsony felé
Szép Tündérország támad föl szívemben
Ilyenkor decemberben.
A szeretetnek csillagára nézek,
Megszáll egy titkos, gyönyörű igézet,
Ilyenkor decemberben.
…Bizalmas szívvel járom a világot,
S amit az élet vágott,
Beheggesztem a sebet a szívemben,
És hiszek újra égi szeretetben,
Ilyenkor decemberben.
…És valahol csak kétkedő beszédet
Hallok, szomorún nézek,
A kis Jézuska itt van a közelben,
Legyünk hát jobbak, s higgyünk rendületlen,
S ne csak így decemberben.
Megnéztem a képet!
Kedves Mukk! Csodaszép és meghitt! Csak gratulálni tudok.
Nagyon szívesen Mukk! Örülök, ha tudod használni egyiket- másikat és ízleni fog Neked és kedves családodnak.
Mindenki úgy ünnepli a karácsonyt, ahogy szereti, mert neki úgy a legszebb. A 42 éves égősor is lehet nagyon szép. Még emlékszem a gyerekkori égősorra, ma már olyan nincs, és a fénye meghitt volt.
A képet természetesen megnézem. Biztos nagyon szép.
Köszönöm, hogy írtál:)
Böce!
Nagyon szívesen! Igen már jóval előtte megcsinálhatod, a hidegtálat, akár két nappal is, mert nagyon jót tesz neki az érés. Meglátod az ízén, és a hűtőben eláll.
A mákos gubára is igaz, a bejgli 4 nap után a legfinomabb. Én a húsleves soha nem az nap készítem, amikor találalom, hanem előző délelőtt, vagy este. Reggelre kihül a hidegben és szépen összeérknek az ízek. Madártejet két nappal előtt készítsd el, mint amikor szervírozod. Sok időt takarítasz meg és az ízük finomabb, még a pürének is. Csak figyeld meg.
A káposztákat is két - 3 nappal előtte már elkészítheted. A halászlét szintén. Csak a tésztát ne tedd bele, mert elázik.
Hidegtálak, szószok, mártások mind akkor jók, ha állnak.
Csinálok pl. fahéjas, naracsod meggyszószt.
Gombaszósz stb.
Tehát itt sok időt tudsz megtakarítani.
Tiramisuk, sütemények.
Almás pitét is másnap teszem az asztalra, szebben szeletelhető és nagyon finom, jobban érzed az ízeket. A frissen sültek, rántott szeletek az kivétel.
Töltött paprika stb. az mind igaz.
Remélem segítettem.
Úgy gondolom, hogy felteszem ezt a receptet is, mert az ünnep alkalmával nagyon hasznosítható. Ezt az általam készített un. hidegtál. Olcsó és finom. Gyorsan elkészült, és főleg célszerű egy-két nappal elkészíteni,hogy összeérjen. Mindenki eldönti, hogy kipróbálja e vagy sem.
Itt küldöm az ígért receptet, amit egyszerűen hidegtálnak nevezek. Konkrétabban tojásos, sonkás saláta.
Hozzávalók:
10 db tojás + 3 db / nagy méretű /
1 db vödrös tejföl 2,8 –as.
1 nagy pohár Kefír
mustár,
bors / lehet picit csípős/
porcukor
pici citromlé
30 dkg párizsi, vagy sovány sonka, ízlés szerint. Párizsiból a füstölt javasolt. Lényeg, hogy vékony szeletelt legyen.
Elkészítése:
A 10 db tojást kemény tojásnak megfőzni, megpucolni, majd félbevágni és félretenni.
A felvágottat nagyon vékonyan csíkokra felszeleteled. / Ne ijedj meg nem babrás, azt én sem szeretem. Pl. A párizsi oszlopot ketté veszem, azt félbevágom és éles késsel, gyufaszál vékonyra szeletelem, pillanatok alatt megvan.
Fogsz egy jénai tálat, ami elég magas ahhoz, hogy bele férjen a tojás és a mártás is, mert el kell, hogy lepje.
A tál aljára szépen sűrűn leszórod a felvágottat, rá teszed sorban a félbe vágott tojásokat lefordítva a sárgájával, így kis kalapokat kapsz. Majd készíted a tartármártást.
3 tojássárgáját tetszőleges olajjal, - de ne legyen túl sok - kézi robotgéppel addig kevered, amíg sűrű nem lesz, ekkor beleteszel egy pici sót, borsot, - nem baj, ha picit csípősebb - pici citrom lét és összekevered.
Ezután a porcukor következik – én édesebben csinálom, úgy szeretik és akkor van jó íze a mártásnak. 3-4 púpozott kanál. Cukortól is függ, - ha megkóstolod édes legyen, de kellemes.
Ezután tedd bele a nagy poharas kefirt és ismét keverd, kellemes állaga lesz, majd a tejföl kb. 3 negyed részét keverd hozzá kézi habverővel, hogy ne essen össze nagyon. Megkóstolod és egy kellemesen édes mártás kell, hogy legyen, ami kicsit csipősebb, és pikáns, ha nem ilyen, akkor ízesítsd még. / mustár, bors, citrom stb. / Utána ráöntöd a tojásos párizsira, vagy sonkára. A füstölt párizsi nálunk a nyerő, mert még jobb ízt ad a hidegtálnak. A mártással beborítom, csak pici dombocskák láthatóak.
Tedd be a hűtőbe legalább 2 napig álljon, mert akkor összeér és isteni lesz. Soha ne aznap tálald. Haggy neki időt. Ilyen a madártej is, és még több minden.
Próbáld ki remélem nálatok is beválik. Gyorsan elkészül, és nagyon ízletes, ráadásul napokkal előtte elkészítheted.
Nálunk elsősorban bundáskenyérrel eszik, amit én picit foghagymásan csinálok, de van aki sima pirítóssal kéri, vagy, van aki friss pékárut, esetleg pirítós kenyeret. Kinek mi kell. Én mindenből teszek az asztalra és azzal fogyasszák amivel jól esik.
Az ünnepi asztalnál a husok mellé is fogyasztható, finom akkor is. Ki, hogyan szereti. Egyébként remek önálló reggeli, ill. vacsora is.
Érdemes kipróbálni, remélem senki nem fogja megbánni.
Remélem érthető volt, ha esetleges probléma adódik lehet kérdezni.
Sürgős- forgós szép napot kívánok Nektek.
Bizony hóeséssel a legszebb. Remélem, nagyon szeretném, ha fehér karácsony lenne. Sajnos lehet, hogy csak álom maradt, de ha mégsem, akkor hatalmas élmény lesz az biztos.
Kint a hó, bent a feldíszített lakás és az ünnepi díszben öltözött fenyőfa. Ámulatba ejtően szép. Nekem legalább is.
Köszönöm. A hidegtál is nagyon finom, érdemes kipróbálni. Azért ajánlom ezeket, mert egyik sem drága és nagyon ízletes finom. Egy - két nappal ünnep előtt el lehet készíteni és biztos a siker. Nálunk ezek elmaradhatatlanok.
Gondold el, hogy a bejgliből összesen 20 nagyobb rudat csinálok. 10 mákos, 10 diós.
Azt is picit másként ízesíteni, hogy finom és szaftos legyen.
Szívesen! Remélem, hogy másoknak is adtam ötlete és ízleni fog. Ráadásul remekül néz ki, és nagyon finom. Egy nagyobb méretű téglalap formát szoktam használni, mert azért ez a mennyiség. Ilyenkor sok embernek készítem. Általában kétszer futok neki egy ünnep alatt, mivel sokan vagyunk, nagy a jövés menés. Ezért mindjárt a nagyobb adagot javasoltam Neked is.
Igen tepsiben megsütheted, de utána tedd át mindenképen egy üvegtálba vagy jénaiban, akkor lehet már gömbölyű is, és utána öntsd rá a szószt. Egyrészt sokkal szebb és ünnepélyesebb, másrészt könnyebben kiszedhető, a tepsit nem tudod betenni a hütőbe, amíg a jénait igen. Finom és gusztusos, majd meglátod. Nálunk azért szeretik nagyon, mert szavtosabb. Hidd el nagyon finom. Egy cukrász barátom megkóstolta, neki is nagyon ízlett.
További ajánlott fórumok:
- Önkéntes nyugdíjpénztár megszüntetése, a 10 éves várakozási idő után, de hogyan?
- Akik meddőből anyává váltak-megtaláltad a lelki okát, értlemét a várakozásnak?
- Sürgősségi, több órás várakozás, bunkó orvosok?
- Munkaidő lejárta után naponta 1 óra várakozás a buszvégállomáson a buszra?
- Tudja valaki mennyibe kerül egy sima egyszerű Polgári esküvő, és mennyi a várakozási idő?
- Ennyi várakozás után lehet babánk?