Tejszínes-tormás lazactekercs fehérbormártással recept
A Tejszínes-tormás lazactekercs fehérbormártással hozzávalói:1 csomag réteslap
3-4 cm-es lazaccsíkok (bőr nélkül)
vaj
torma
főzőtejszín
só
színes bors
petrezselyemzöld
tojás a lekenéshez
A fehérbormártáshoz:
5 dkg vaj
2 db vöröshagyma
3 dl fehérbor
1 db húsleveskocka
3 dl víz
4 dl főzőtejszín
só
őrölt fehérbors
A Tejszínes-tormás lazactekercs fehérbormártással elkészítési módja:
A lazaccsíkokat sózzuk, megszórni színes borssal, kicsit állni hagyni, hogy az ízek átjárják. A tormát és a sűrű főzőtejszínt ízlés szerinti arányban összekeverjük. A petrezselyemzöldet apróra összevágjuk. A vajat felolvasztjuk és langyosra hűtjük. Nedves konyharuhára helyezünk 1 réteslapot, és éles késsel félbevágjuk, az egyik lapot lekenjük az olvasztott vajjal. Megszórjuk az apróra vágott petrezselyemzölddel, ráhelyezzük a megmaradt fél réteslapot. Ezután ráhelyezünk 1 fűszerezett lazaccsíkot, majd a tetejére kanalazzuk a tejszínes-tormát. Ezután ráhajtjuk jobb oldalról a réteslapot, majd bal oldalról is, hogy befedje a halat. Végül óvatosan feltekerjük, mint a rétest (minden lazaccsíkkal így járunk el). Egy tepsit kibélelünk sütőpapírral, majd egymás mellé helyezzük a lazactekercseket és a tetejüket felvert egész tojással lekenjük. Előmelegített sütőbe tesszük, majd közepes lángon 15-20 perc alatt szép pirosra, ropogósra sütjük. A mártáshoz a vöröshagymát nagyon apróra felvágjuk, egy serpenyőben felolvasztjuk a vajat, hozzáadjuk az apróra vágott vöröshagymát, üvegesre pároljuk (vigyázzunk, hogy ne piruljon meg). Amikor már kellően megpárolódott, felöntjüki a borral, majd erősebb lángon felére forraljuk. Ezután felöntjük a vízben feloldott húsleveskockával, ízlés szerint megszórjuk őrölt borssal, majd addig főzzük, hogy kb. 1 dl maradjon. Ekkor levesszük a tűzről és botmixerrel pépesítjük. A pépesített hagymát visszatesszük a tűzre, majd felöntjük a tejszínnel, kevergetve addig főzzük, hogy besűrűsödjön. Ekkor levesszük a tűzről, majd egy szűrőn átszűrjük, kicsit átpasszírozzuk a hagymadarabkákat. Egy edényben vizet forralunk, majd levesszük a tűzről és ráhelyezzük a tetejére a fóliával lefedett mártásos tálat, és melegen tartjuk tálalásig. Tálaláskor a lazactekercsekre kanalazzuk a mártást és így kínáljuk.
Kategória: Halas ételek receptjei
A receptet beküldte: Fanoli, 2014. ápr. 9. 17:46
A tejszínes-tormás lazactekercs fehérbormártással elkészítési módja és hozzávalói.