Téglalap alakú piskótát szerintetek milyen krémmel töltsek be? (tudásbázis kérdés)
én mindig téglalap alaku piskótát sütök.
multkor nézegettem a spárban egy előregyártott kör alakú piskótát,- csak meg kellett volna tölteni, de nem tetszett igazán, relative drága is volt - cca 600 ft, 40 cm átmérőjű
Csoki, kakaókrém, lekvár a töltelék.
Mi egy picit nagyobbat csinálunk, mint Guruljka, 7 tojás, 7 kanál cukor és 7 ek lisztből készül. Ez volt az első süti, amit megtanultam sütni, nem túl nagy etwas.
No ezt még Nagymamától tanultam. A keverési babonákkal együtt, amiket tudtommal még nem mert megszegni senki.
A lényeg az, hogy a piskóta érzékeny tészta, még a kanalat sem csapkodhatod oda a tál széléhez, mert összeesik a tésztamassza.
Keverni csak egy irányban szabad, különben összeesik... :D
A sütőajtót sem szabad rányitni, de ennek még legalább van fizikai magyarázata. :D
Hat (elvben bármennyi lehet, de ez volt az etalon mennyiség) tojást kettéválasztunk.
A hat sárgáját kikeverjük hat evőkanál cukorral, fehéredésig! (Géppel hamar megvan.) A sárgája színe tényleg világos fehére lesz, és picit habos.
Bekapcsoljuk a sütőt nem túl forróra, talán 150 fok lehet...
Felverjük a hat fehérjét, elképesztően keményre. Utána hat evőkanál lisztet apránként, óvatosan beleforgatunk. (Régen leszitálták a lisztet használat előtt, ez nem rossz szokás, mert fellazul a liszt, nem egy tömbben zuttyan a habba a kanálról. Én egy tálban kevergetem egy kicsit.)
A kétféle masszát szintén óvatosan összekeverjük, a sárgájás masszába adagonként téve a lisztes habot.
Óvatosan tepsibe öntjük, és zökkenés nélkül betoljuk a sütőbe. Sajnos ki kell tapasztalni, mennyi időt igényel, mert sok múlik a sütőn. Átlagban negyedóra. Jó az üveges sütőajtó ilyenkor.
Nem jó, ha hirtelen hűl le, mert képes akkor is összeesni, már kisült állapotában. A lekapcsolt sütőben lehet hagyni, résnyire nyitott ajtóval.
Tényleg hisztis egy dolog, és vannak trükkök a tuti piskótára, de az a háziasszony, aki valamit is adott magára régen, mindig elő tudta állítani ezen a módon a könnyű, magas piskótát. Néha nekem is sikerült! :D De ha összeesett és laposabb lett, akkor is megették a gyerekek, örültek neki. Az ízével akkor sincs baj. Egy időben a tökéletes kakaós sodóval kísérleteztem, de amikor megtaláltam a tutit, nem jegyeztem fel... :D
Igazad van;lehet, hogy sikerülne. O, de kiírály lenne! Csak egy igazán pontos recept kellene, de lépésről lépésre, már szemezgettem receptekkel, de összezavar, mind más.
A sütő villany. :))
Akkor meg miért írod, hogy nem tudsz? :D
Próbáld meg alkalomadtán.
Most nézem, látom, hogy újraélesztett fórum. DD
Még nem próbáltam sütni,nem is tudom miért??:(
Ezt 2010-ben kérdezte, csak én nem álltam meg szó nélkül. :D
Miért nem tudsz piskótát sütni?
Igaz, ebben a mostani sütőben még én sem próbáltam. Régen piskótával tesztelték az új sütőt, de olcsóbb is volt a tojás.
Viszont nagyobb baja nem lehet annál, mint ha összeesik és lapos lesz, de akkor még mindig fel lehet használni úgy, mint a babapiskótát szokás.
:DDD
Azóta már profi a tortakrémekben.:)
Legyen többféle; piskóta mártogatós! DD
Irigykedek, mert nem tudok piskótát sütni.:(
Én csak azt nem értem, hogy a piskóta alakja mennyiben határozza meg a tölteléket. :D
Lehet szögletes is a torta, sőt valami formára is lehet vágni, nem kötelező a kerek.
És bármilyen krémmel lehet tölteni bármelyiket, egyéni ízlés szerint.
Ha nem tortának szánjuk, akkor piskótát lehet töltelék nélkül felkockázva, csoki- vagy más öntettel is tálalni. Lehet lekvárral is tölteni, vagy a bejglihez hasonlóan elfőzött diós töltelékkel is. Szerintem csak a fantázia szab határt.
Egy nagy hullalát felversz géppel/2 méret van csak/
Majd félre teszed és megcsinálod a főzésnélküli pudingot/rajt van hátoldalán a zacsinak/2 db szoktam megcsinálni.Utánna óvatossan belekevered a pudingot a felvert habba.kész is.Esetleg apróra vágott gyümölcsöt fakanálal belekeverhetsz.
Ez nagyon tetszik!!!!!!!!!
Köszi...Milyen arányban kell összekeverni?
További ajánlott fórumok:
- Hogy csináljak 3 féle piskótát? (sima, diós, kakaós)
- Hogyan kell piskótatésztát csinálni?
- Segítsetek! Piskótát szeretnék sütni 2-3 tojásból, ami lapos lesz tortaformába, valami egyszerű-nagyszerű tortát szeretnék, csak elakadtam :
- Segítsetek!Mivel töltsem meg a piskótatekercset a baracklekváron kívül?
- Cukrászok, vagy hozzáértők!! Hogyan készítik a sütizőkben azt a könnyű piskótát, ami szinte minden sütiben van?
- Mitől van az, hogy egyes cikkek úgy jelennek meg a gépemen, hogy a magánhangzó helyén egy téglalap van?